Απειλούν τις καλλιέργειες τα στάσιμα νερά της Αγουλινίτσας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128995″ img_size=”full”][vc_column_text]
Έθεσαν το πρόβλημα στον αντιπερ/ρχη Ηλείας και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ οι παραλίμνιοι παραγωγοί
[/vc_column_text][vc_column_text]Σοβαρό κίνδυνο ενόψει της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των παραλίμνιων εκτάσεων της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, καθώς οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και το απαρχαιωμένο δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού δεν συμβάλλει στην άμεση αποσυμφόρηση των συσσωρευμένων υδάτων.
Χθες το πρωί, πρόεδροι κοινοτήτων και εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ Επιταλίου επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλο και συζήτησαν τόσο με τον ίδιο όσο και με τον νέο πρόεδρο του ΓΟΕΒ, Αντ. Γιαχαλή τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητώντας τη βοήθεια της περιφέρειας για μην κινδυνέψει η παραγωγή τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”128993″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο σύμβουλος του ΤΟΕΒ Επιταλίου και παραγωγός που δραστηριοποιείται στην περιοχή, Δημοσθένης Φωτεινόπουλος, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να απομακρυνθούν τα νερά από τις εκτάσεις το συντομότερο δυνατόν.
«Ήρθαμε να ενημερώσουμε τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για το πρόβλημα που υπάρχει στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας, η οποία έχει μετατραπεί και πάλι σε λίμνη. Έχει φτάσει το νερό από το Κλειδί μέχρι το Επιτάλιο και σε πολλά σημεία είναι γύρω στο ενάμιση μέτρο. Δρόμοι δεν υπάρχουν και υπάρχει και κίνδυνος να πνιγεί και κάποιος άνθρωπος. Ενημερώσαμε τον αντιπεριφερειάρχη και τον νέο πρόεδρο του ΓΟΕΒ και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην επισκευή των αντλιών, που είναι όλες χαλασμένες και λειτουργεί μόνο η μία. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα αυτά που κουβεντιάσαμε και να μπορέσει να αποστραγγιστεί η περιοχή και μετά από 1-2 μήνες να στεγνώσουν τα χωράφια και να τα καλλιεργήσουμε. Αν δε γίνουν θα μιλάμε για τη λίμνη του Επιταλίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε η καλλιέργεια στα πρώιμα καλαμπόκια μετά τις 15 Μαρτίου, κάτι που φέτος δύσκολα θα είναι εφικτό.
«Αυτή τη στιγμή για να μπει καλλιεργητής, μετά τις 25 Απριλίου θα το καταφέρει – και αν θα μπορέσει να μπει. Αν δουλέψουν οι αντλίες και μετά ξαναχαλάσουν, θα έχουμε πρόβλημα πολύ σοβαρό», σημείωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”128994″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της ΤΚ Σαμικού του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Πολυζώης Μπαρακίτης, εξέφρασε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των εκτάσεων, διότι τη δεδομένη στιγμή κανένας καλλιεργητής δεν μπορεί να πλησιάσει στα χωράφια του.
«Έχει πλημμυρίσει η λίμνη όλη, τα χωράφια έχουν εξαφανιστεί και δε φαίνεται τίποτα. Οι αντλίες δεν δουλεύουν, δεν τραβά το αντλιοστάσιο και θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο. Τα νερά έχουν μείνει στάσιμα, δύο μέτρα νερό. Ήρθαμε στον αντιπεριφερειάρχη να δούμε τι μπορεί να κάνει. Στα χωράφια δε μπαίνεις μέσα παρά μόνο με βάρκα», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]