FOLLOW US: facebook twitter

Απέχουν οι εργαστηριακοί ιατροί από τις 8 Μαΐου

Ημερομηνία: 26-04-2024 | Συντάκτης:

Ομόφωνη απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας για στήριξη των κινητοποιήσεων

Στο πλευρό των εργαστηριακών ιατρών, που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των ιατρών και τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 Μαΐου, ενώ παράλληλα τους διαβεβαιώνει ότι θα περιφρουρήσει τις κινητοποιήσεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσον.

«Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης. Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.  Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

«Στηρίζουμε απόλυτα τα αιτήματα που έχουν θέσει οι εργαστηριακοί ιατροί» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κώστας Τσαούσης.

Βαρέθηκαν τις υποσχέσεις

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ευρεία Πανελλαδική τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ενημέρωση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών για τη συνάντηση των εκπροσώπων των Περιφερειακών Ενώσεων και της Επιτροπής διαχείρισης clawback του ΠΙΣ με τον υπουργό κο Άδωνη Γεωργιάδη και την από κοινού απόφαση για το είδος των κινητοποιήσεων.

Κοινή παραδοχή ήταν η αναγκαιότητα άμεσης κινητοποίησης. Οι ιατροί δήλωσαν, ότι κατανοούν την πρόθεση του σημερινού υπουργού να εφαρμόσει λύσεις, αλλά εδώ και 10 χρόνια είναι απογοητευμένοι από την μη εφαρμογή προηγούμενων πολλών υπουργικών αποφάσεων οι οποίες αναιρέθηκαν, χορτασμένοι από ψευδείς υποσχέσεις και υπό το βάρος ενός υπέρογκου συσσωρευμένου τεχνητού χρέους, το οποίο οδηγεί τα εργαστήρια σε κλείσιμο. Αποφάσισαν μέσω ψηφοφορίας κυλιόμενες κινητοποιήσεις με τη μορφή ολικής αποχής από τα καθήκοντά τους, ξεκινώντας από την Τετάρτη 08/05/2024.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών είναι:

-Το εκ των προτέρων γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του Clawback έως 5%.

-Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

-Αναγνώριση συνυπευθυνότητας του ΕΟΠΥΥ, Υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ για την έλλειψη και μη εφαρμογή κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο ένας μετά τον άλλο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας αποφασίζουν στήριξη των κινητοποιήσεων.

Η διάρκεια της καθολικής αποχής θα επανεξετασθεί βάσει των αποτελεσμάτων των επαφών με το Υπουργείο Υγείας και της πορείας υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.

Μαρία Καραμπάτση


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot