Aπαραίτητος ο εθελοντικός ψεκασμός: Ενημέρωση από τον Κ. Μητρόπουλο για την δακοκτονία στην Αρτέμιδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82400″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μητρόπουλος, μαζί με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γιώργο Μικέογλου, και με τον γεωπόνο του Δήμου Ζαχάρως, Αντώνιο Δρίλια, επισκέφθηκαν το τοπικό διαμέρισμα Αρτέμιδας με σκοπό να ενημερώσουν τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς για το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι «οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος της Δολωματικής Δακοκτονίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η εφαρμογή του εθελοντικού ψεκασμού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη προστασία της ελαιοπαραγωγής».
Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβων, οι οποίοι θα υλοποιήσουν τους δολωματικούς ψεκασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε ενάμιση μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά με σκοπό την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Επιπλέον, έχει πραγματοποιηθεί η κατανομή του εποχιακού προσωπικού από το ΥΠΑΑΤ για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Προγράμματος Δακοκτονίας. Συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 7 γεωπόνων – τομεαρχών και 43 ατόμων – παγιδοθετών.
Το ζήτημα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν η εφαρμογή του εθελοντικού ψεκασμού. Για τις ελαιοκομικές περιοχές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, οι οποίες λόγω του περιορισμένου ύψους των πιστώσεων δεν κατάφεραν να ενταχθούν, προβλέπεται η δυνατότητα των εθελοντικών ψεκασμών. Αυτό προϋποθέτει την υποβολή επίσημου αιτήματος από τις ενδιαφερόμενες Τοπικές Κοινότητες για εθελοντική πρωτοβουλία και εργασία στην Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έχει τη δυνατότητα χορήγησης φυτοφαρμάκων και παγίδων προκειμένου και σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων της Περιφερειακής Ενότητας να γίνουν οι απαραίτητοι δολωματικοί ψεκασμοί.
Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι «οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων θα έχουν την ευθύνη για το συντονισμό των εργασιών σε συνεργασία πάντα με τους επόπτες δακοκτονίας και κάθε παραγωγός θα αναλάβει το κόστος εργασίας για τον ψεκασμό.Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί των τοπικών κοινοτήτων θα επιβαρυνθούν και με την εισφορά δακοκτονίας. Υπάρχει δυνατότητα να γίνουν και επιπλέον εθελοντικοί ψεκασμοί εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Η συνέργεια και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί αναγκαιότητα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων Αρτέμιδας, Μακίστου, Χρυσοχωρίου και Μηλέας, οι κύριοι Κυριακόπουλος Βασίλειος, Πόθος Νώντας, Παναγιώτης Τριπίλας Μάντεσης Χρήστος, ο πρόεδρος του συλλόγου Μακισταίων Ολυμπίας, Βλάχος Φώτιος, οι κάτοικοι της περιοχής και οι παραγωγοί.
Οι ενδιαφερόμενες κοινότητες που θέλουν να ενημερωθούν για τον εθελοντικό ψεκασμό μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στα τηλέφωνα 26213 – 60146 και 26213 – 60155.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]