Τι απάντησε στον Α. Νικολακόπουλο ο υπ. Υποδομών, Κ. Καραμανλής – Απομένει η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον δρόμο Ολυμπία-θάλασσα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110735″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο τελικό στάδιο της μελετητικής ωρίμανσης βρίσκεται ο συνδετήριος δρόμος της Αρχαίας Ολυμπίας με την Εθνική Οδό Πύργου-Καλού Νερού, καθώς απομένουν μόνο οι μελέτες που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλου, έως τώρα έχουν συνταχθεί και υποβληθεί η οικονομικοτεχνική μελέτη του έργου, η τοπογραφική αποτύπωση, οι προμελέτες οδοποιίας και κόμβων και η προμελέτη υδραυλικών της οδού. Απομένει η υποβολή της προκαταρκτικής μελέτης τεχνικών έργων και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία θα αποσταλεί για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η σύμβαση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στις διαδικασίες της πρώτης φάσης ωρίμανσης για την υλοποίηση του έργου, ύψους 138.000 ευρώ, η οποία υπεγράφη στις 12-07-2020 και χρηματοδοτείται από το ΕΕ 2018ΣΕ07400002 της ΣΑΕ 074.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου να εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την υποβοήθηση της υπηρεσίας στην εκπόνηση, της οικονομοτεχνικής μελέτης, της τοπογραφικής αποτύπωσης, της προμελέτης οδοποιίας και κόμβων, της προμελέτης υδραυλικών της οδού, της προκαταρκτικής μελέτης τεχνικών έργων και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Την ολοκλήρωση των μελετών θα ακολουθήσει η αναζήτηση της χρηματοδότησης, η οποία δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αφού το κόστος κατασκευής προσδιορίζεται τουλάχιστον στα 40 εκατ. Ευρώ.
Η χάραξη που προκρίνεται, προβλέπει την κατασκευή δρόμου περίπου 10 χλμ που θα ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγει στην Εθνική Οδό Πύργου-Καλού Νερού, ανάμεσα στο Καλλίκωμο και το Ανεμοχώρι, στο ύψος των Ραχών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με γέφυρα ανάντη του φράγματος Αλφειού.
Παρότι αρχικά από την πλευρά της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων δήμων είχε εκφραστεί εμμέσως προτίμηση για νοτιότερη απόληξη του δρόμου, κοντά στη διασταύρωση των Κρεστένων, βασισμένη σε παλαιότερη μελέτη της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηλείας, το υπουργείο Υποδομών φαίνεται πως κατέληξε σε διαφορετική λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», αυτό έγινε για λόγους λειτουργικούς, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι πολύ λιγότερες οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, για λόγους οικονομικούς, καθότι το κόστος θα είναι μικρότερο, και για λόγους περιβαλλοντικούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]