FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία με… έδρα την Αθήνα – Κριτική από Κατρίνη στη Βουλή για την επιλογή

Ημερομηνία: 22-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μετατρέπεται η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση χθες στη Βουλή η κυβέρνησης, εντάσσοντας αυτοδίκαια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας.

Ωστόσο, εύλογη απορία προκαλεί το γεγονός ότι ως έδρας της Ακαδημίας προβλέπεται η έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δηλαδή η Αθήνα και όχι η Αρχαία Ολυμπίας, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι –πρόσφατα ανακαινισμένες- εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη απόφαση μοιάζει ακόμα πιο αντιφατική αν ληφθεί υπόψη ότι στους σκοπούς της Ακαδημίας περιλαμβάνεται η λειτουργία διεθνούς εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ερευνητικού κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θα μεριμνά για τη διατήρηση και τη διάδοση του Ολυμπισμού και των αξιών του διεθνώς.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει την κατοχύρωση και τη θωράκιση της Ολυμπιακής Φλόγας, επισημαίνοντας με σαφήνεια ότι η τελετή Αφής πριν από ην έναρξη τόσο των χειμερινών όσο και των (θερινών) Ολυμπιακών Αγώνων θα διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, αξιολόγησε ως θετική απόφαση την exofficio ένταξη του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΑ, ωστόσο εξέφρασε την απορία του για τη θεσμοθέτηση της έδρας στην Αθήνα.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το εύλογο και αυτονόητο δικαίωμα του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας να είναι ex officio μέλος του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που δεν υπήρχε. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί δεν θεσμοθετείται με την τροπολογία η Αρχαία Ολυμπία ως έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, από τη στιγμή που διαθέτει τις εγκαταστάσεις και αυτό αναφέρεται με σαφήνεια στην τροπολογία», τόνισε στη Βουλή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος