FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση του δημάρχου Ζαχάρως Κ. Αλεξανδρόπουλου σε άρθρο τοπικής εφημερίδας: «Παρά θιν΄ αλός» Ζαχάρως

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122932″ img_size=”full”][vc_column_text]Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου Ζαχάρως για την επαναλειτουργία του «Παρά θιν’ αλός». Η ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση (112/20-7-2020) του Δημοτικού Συμβουλίου της Ζαχάρως, με παρόντες τους δεκαεννέα  (19) από τους 21 Δημοτικούς Συμβούλους  και τους εικοσιέξη (26) Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων είναι κρυστάλλινη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης και παρερμηνείας της βούλησής μας (η απόφαση στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου). Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μια και έξω, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι:  1. Η επαναλειτουργία του «Παρά θιν’ αλός» εξαρτάται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη του την ΕΤΑΔ ΑΕ, στην οποία έχει περιέλθει από την 24η Ιουνίου 2020. 2. Από τις 18.2.2020 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, παρόντων των αρμοδίων Αντιδημάρχων, μας δήλωσε ρητά ότι: «το ‘Παρά θιν΄ αλός’ συμπεριλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο αξιοποίησης ακίνητων της ΕΤΑΔ και σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαχείρισης της ΕΤΑΔ, δεν θα ανανεώσει τη Σύμβαση με το Δήμο, διότι από το 2016 έχει την πολιτική να διατηρεί η ίδια την εκμετάλλευση των ακινήτων της».

Επισημάναμε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στην παριστάμενη Δ/τρια Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας της ΕΤΑΔ, το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την αδειοδότηση των επισκευαστικών εργασιών του ακινήτου, γνωστοποιώντας τους ότι το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, με την Απόφαση Ν26/2019, έχει αναστείλει την με αρ. 36.975/20.05.2019 «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας», μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, επικαλούμενο την παρ. 5, του αρ. 8 του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.  Επιπροσθέτως, ενόψει της σύνταξης από την ΕΤΑΔ του φακέλου για τον διαγωνισμό ανάδειξης νέου ενοικιαστή, προτρέψαμε την παριστάμενη Δ/τρια Αξιοποίησης της Περιουσίας της ΕΤΑΔ, να ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυθεντική ερμηνεία του περιεχομένου της ως άνω παραγράφου, ώστε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί απρόσκοπτα.

Ο Δήμος μας οφείλει να αντιμετωπίσει γενικότερα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει, το εγκληματικό Π.Δ. του Κυπαρισσιακού στην κοινωνία μας και έσπευσε, με αλλεπάλληλα έγγραφα, να ζητήσει διευκρινίσεις για την περιβόητη παρ. 5 του άρθρου 8 ενώ, όσο γνωρίζουμε,  ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ η ΕΤΑΔ! Το γιατί δεν το έπραξε είναι ένα σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Στις 9 Ιουλίου 2020, μετά από πρόσκληση του  Διευθύνοντος  Συμβούλου της ΕΤΑΔ  μου προτάθηκε, αιφνιδίως, να ζητήσει ο Δήμος από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση του ‘Παρά θιν΄ αλός’ για δύο χρόνια, για να το ενοικιάσει σε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία. Του επεσήμανα ότι:  1ον Κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πατρών απαγορεύεται κάθε εργασία στο ‘Παρα θιν αλός’ μέχρι την εκδίκαση σε τακτική δικάσιμο που είχε οριστεί για τις 16/10/2020. Λόγω αναβολής έλαβε νέα δικάσιμο στις 19/02/2021 σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας επισκευών του κτιρίου. 2ον Μέχρι τις 9/7/2020 ο Δήμος δεν είχε λάβει καμία διευκρινιστική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το περιεχόμενο της παρ. 5 του άρθ. 8 του Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου, παρά τις επίμονες οχλήσεις μας.  3ον  Ο Δήμος δεν μπορεί να προβεί σε απευθείας ενοικίαση. 4ον Εάν, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Πατρών, ο Δήμος μας ενοικίαζε το ‘Παρά θιν’ αλός’ σε οιονδήποτε επιχειρηματία, εν γνώσει του ότι ο ενοικιαστής δεν μπορεί να το επισκευάσει για να το εκμεταλλευτεί, τότε ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να στραφεί με αγωγή αποζημίωσης κατά του Δήμου, αξιώνοντας αποζημίωση. Επεσήμανα, επίσης, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ότι ο προηγούμενος διαχειριστής του ‘Παρά θιν Αλός’ κ. Χρ. Γρηγορόπουλος (ο οποίος  έχει κάνει την προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών) έχει ήδη καταθέσει δύο (2) Αγωγές αποζημίωσης εναντίον του Δήμου Ζαχάρως και των μελών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, συνολικού ύψους 1.280.000 ευρώ, μήνυση εναντίον του πρώην και του νυν Δημάρχου και  δημοτικών συμβούλων και Εξώδικο στο οποίο απαιτεί ακόμη και από τους δημοτικούς υπαλλήλους να μην λειτουργήσουν ούτε τροχήλατες καντίνες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαχάρως.

Όσον αφορά εμένα ως Δήμαρχο και τη νέα Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον τα συμφέροντα του Δήμου και το δικαίωμα του τόπου μας στην ανάπτυξη, πρωτίστως με το να αποφύγουμε  λάθη ή παραλείψεις όπως συνέβη στο παρελθόν  όσον αφορά το ‘Παρά θιν αλός» και το Π.Δ.  Είναι ωστόσο φανερό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ δεν έχει ενημερωθεί λεπτομερώς, από τις Υπηρεσίες του, που συνέπραξαν και ευθύνονται για την έκδοση του Π.Δ. που εξοντώνει  την κοινωνία του Δήμου Ζαχάρως πλήττοντας ιδιαίτερα την παραλία της Ζαχάρως, δηλαδή την περιοχή  του Αγίου Νικολάου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ‘Παρά θιν’ αλός’.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ, διευκρινίζεται  πως με την παρ. 5 του άρθ. 8 του Π.Δ., οι  όροι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου διαφοροποιούνται προς το αυστηρότερο, σε σχέση με τους όρους της παρ. 1 του άρθ. 8, που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στα όρια του Π.Δ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι την ευθύνη σύνταξης του Π.Δ. έχει η Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είναι η πλέον αρμόδια Υπηρεσία για να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί η παρ. 5, που ορίζει ότι: «Απαγορεύεται κάθε επέμβαση στην περιοχή του Αγ. Νικολάου…». Η συγκεκριμένη  Υπηρεσία στα επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου μας, απάντησε με το αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ /61222/1552/13.7.2020 ότι: «Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η διατύπωση της παρ. 5 του άρθρου 8 («Μεταβατικές διατάξεις») του (β) σχετικού είναι σαφής». Η απάντηση αυτή δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εκληφθεί ως διευκρινιστική. Αντίθετα,  καταδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ως αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου και την αδυναμία της να δώσει λογική απάντηση. Επιλέγει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «να κάνει την πάπια», αντί να αναλάβει την ευθύνη του λάθους της, όπως αρμόζει σε ευνομούμενες Πολιτείες.

Ο όρος που θέτει η παρ. 5 του άρθρου 8 δεν προσδιορίζει ούτε την χρονική διάρκεια της απαγόρευσης ούτε το είδος των εργασιών που απαγορεύονται, που ισοδυναμεί με επ’ αόριστον αναστολή οικοδομικών εργασιών.  Η πρακτική αυτή έχει κριθεί ως παράνομη από το ΣτΕ και έχει επισημανθεί και από τους έγκριτους νομικούς, μεταξύ των οποίων και καθηγητές της Νομικής, στις Αιτήσεις Ακύρωσης του Π.Δ. που υπέβαλαν στο ΣτΕ.

Ως Δήμος θεωρούμε ότι τόσο το ακίνητο του ‘Παρά θιν΄ αλός’, όσο και το ακίνητο του Καϊάφα, που τα διαχειρίζεται σήμερα η ΕΤΑΔ, αποτελούν πολύτιμα αναπτυξιακά κεφάλαια του τόπου μας. Ο οποιοσδήποτε, διαχρονικά,  έχει την ευθύνη της διαχείρισης οφείλει, για κάθε ενέργεια που αφορά σ’ αυτά τα ακίνητα, να «αφουγκράζεται»  την τοπική κοινωνία, να συναποφασίζει και να συνεργάζεται μαζί της.

Το ‘Παρά θιν΄ αλός’ και ο Καϊάφας δεν είναι «μαύρες τρύπες» στο αναπτυξιακό περιβάλλον του τόπου μας. Οι πρακτικές και οι παραλείψεις του παρελθόντος που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, πρέπει να σταματήσουν οριστικά. Ο τόπος μας ανήκει και δεν θα είμαστε θεατές στα παίγνια τρίτων που επιθυμούν να  παίζουν με τα αναπτυξιακά κεφάλαια του τόπου μας.

Ο Δήμος Ζαχάρως αγωνίζεται. Ο Νομός Ηλείας δεν μπορεί να σιωπά.  Επιδιώκουμε σταθερά την κατάργηση του εγκληματικού Π.Δ. του Κυπαρισσιακού. Θα απομονώσουμε τους ηττοπαθείς και δεν θα συμβιβαστούμε με τους βολεμένους. Όσοι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις ανύπαρκτες…  «αναπτυξιακές προτάσεις» της ψεύτικής και παράνομης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), η οποία προτείνει να πουλάμε τα «ξερά σύκα και τη σταφίδα» που δήθεν … παράγουμε! και χαλίκια, που πάνω τους θα ζωγραφίζουμε χελωνοκαύκαλα, ας το ξανασκεφτούν! Αλλιώς θα καταλήξουν στιγματισμένοι συνοδοιπόροι, εκείνων που έχουν καταστρέψει τον τόπο μας.

Ενόσω, υπάρχει η ταφόπλακα του Π.Δ. στη νότια Ηλεία, δηλαδή στο 40% του Νομού μας  δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε την ανάπτυξη και το μέλλον για τα παιδιά μας. Ούτε εμείς ούτε η Ηλεία ούτε η Δυτική Πελοπόννησος ολόκληρη.

Αναμένουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων εκείνων που έχουν λόγο και έχουν λάβει γνώση των τεράστιων προβλημάτων, που έχει προκαλέσει το Π.Δ. Όλοι μαζί οφείλουμε με  αίσθημα ευθύνης και ομοθυμία να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όσο δύσκολη και αν είναι. Εμείς το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε,  μέχρι ο Δήμος μας και ο Νομός μας να είναι υπερήφανοι, στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης των νομών της χώρας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Κωνσταντίνος Ι. Αλεξανδρόπουλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot