FOLLOW US: facebook twitter

Σε τροχιά δημοπράτησης η τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Πηνειού

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Περιβάλλον
-Αναδεικνύουμε νέο πόλο έλξης, τόνισε ο αντ/ρχος Διοικ. Υπηρεσιών και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης, Χρ. Νικολόπουλος

Σε τροχιά δημοπράτησης είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας, για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών στη Λίμνη Πηνειού, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και την προκήρυξη του διαγωνισμού με ανοιχτή διαδικασία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 662.000 ευρώ περίπου, είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και υλοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTEREG Ελλάδας-Ιταλίας. 2014-2020.

Το έργο προβλέπει παρεμβάσεις για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της τεχνητής λίμνης του Πηνειού, που είναι χαρακτηρισμένος υγρότοπος από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων. Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, εκθεσιακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων περιβαλλοντικού και οικοτουριστικού χαρακτήρα.

Στόχος του δήμου είναι να ολοκληρωθούν οι υφιστάμενες ημιτελείς τουριστικές υποδομές  και κυρίως η αποπεράτωση κατασκευής του υφιστάμενου τουριστικού περιπτέρου αναψυχής, η διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου, ενός παρατηρητήριου και ενός υπαίθριου χώρου κατάλληλου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, που θα δημιουργηθούν, έτσι ώστε με την οργάνωση ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη σχετικών διαδραστικών εκδηλώσεων, να επιτευχθεί η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, η βιώσιμη διαχείριση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και η επιτόπια περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες είναι επακόλουθες παρεμβάσεις προηγούμενης εργολαβίας προ δεκαετίας, με τίτλο «Αποκατάσταση του τουριστικού περιπτέρου-καφετέριας και της γύρω περιοχής της λίμνης του φράγματος στην περιοχή του ποταμού Πηνειού, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν το 2011, με συνέπεια ο τόπος να λεηλατηθεί.

Οι σύμβαση προβλέπει επίσης δράσεις προβολής και δημοσιότητας για την ανάδειξη του έργου, οι οποίες περιλαμβάνουν την παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού, και η διοργάνωση ημερίδων και πολιτιστικών και αγροτουριστικών εκθέσεων. Επιπρόσθετα προβλέπονται η Διαφήμιση-Προβολή στα ΜΜΕ, η συνεργασία με επιμελητήριο και εμπορικούς συλλόγους, η επικοινωνία-συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες, διανομή ενημερωτικών –διαφημιστικών φυλλαδίων τουριστικών εντύπων για την ανάδειξη των ιστορικών αρχαιολογικών, θρησκευτικών, φυσικών κ.α. μνημείων της περιοχής, της πολιτικής ιστορίας και των τοπικών προϊόντων. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 10μήνες ή 300 ημερολογιακές, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

«Αναδεικνύουμε έναν νέο πόλο έλξης»

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας, ο οποίος έχει οριστεί μέλος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της σύμβασης, τόνισε σε πρόσφατε δηλώσεις του στην «Πρωινή» ότι επιδίωξη του δήμου είναι να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή, που θα αναπτύξει εναλλακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές μορφές τουρισμού.

«Με την  ολοκλήρωση της αποκατάστασης, του εκσυχρονισμού και της ανάπλασης των παραπάνω κτιρίων, του περιβάλλοντος χώρου και εγκαταστάσεων και τις υπόλοιπες προβλεπόμενες δράσεις ο Δήμος Ήλιδας θα επιτύχει την ανάδειξη και λειτουργική αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού τοπίου,που αναπτύσσεται στην περιοχή και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του συνολικού χώρου του οικισμού με τη διαφύλαξη, την προστασία και τη διατήρηση του χαρακτήρα των κτιρίων για ιστορικούς λόγους. Επίσης, επιτυγχάνεται η ανάδειξη σύγχρονων ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και συγκέντρωση και ανάδειξη ιστορικών κειμηλίων και εγγράφων με πρόσβαση στους πολίτες , τους επισκέπτες και τους επιστήμονες/ιστορικούς μελετητές», ανέφερε, προσθέτοντας και την οικολογική-τουριστική διάσταση του έργου.

«Επιπλέον  πετυχαίνουμε την αύξηση των επισκεπτών, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ανάδειξη μιας αναπτυσσόμενης τουριστικά περιοχής, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. Εκτός αυτού, λόγω του σημερινού προβλήματος της περιβαλλοντικής απόσπασης της προσοχής, της οικολογικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, αυτές οι περιοχές είναι φυσικά οικοσυστήματα που λειτουργούν ως πηγές οξυγόνου και βιοποικιλότητας, αφού οι ελληνικές αγροτικές περιοχές αποτελούν η καθεμία ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που τις καθιστούν ιδανικούς προορισμούς για εκπαιδευτικό και δημιουργικό τουρισμό», τόνισε στην «Πρωινή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος