FOLLOW US: facebook twitter

“Απαιτούμε δημόσια-δωρεάν υγεία για όλους”

Ημερομηνία: 24-02-2024 | Συντάκτης:

-Με αυτό το σύνθημα οι συνταξιούχοι του νομού διαμαρτυρήθηκαν στην πύλη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας

-Στο πλευρό τους και οι αγρότες της Ηλείας

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση[email protected]


Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, πλήρη στελέχωση και λειτουργία όλων των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, απαίτησαν οι συνταξιούχοι της Ηλείας κατά την διάρκεια της δυναμικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στην πύλη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Νομού Ηλείας και στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκαν και οι αγρότες με αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ, διεκδικώντας από κοινού επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν το χώρο της υγείας, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θεσπίζει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέρα για την δημόσια υγεία-πρόνοια» ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας, με τους συνταξιούχους να κρατούν τα αντίστοιχα πανό ανά χείρας.

Οι τοποθετήσεις

Η κεντρική ομιλία έγινε από το γραμματέα του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Γιώργο Καραπάνο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Διεκδικούμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα της υγείας – πρόνοιας, καθώς η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και απειλούν την ζωή μας από ένα σύστημα υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα την στιγμή που πέρα των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χρήστος Τσαγκάρης, από το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, επισημαίνοντας ότι οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκη τη δημόσια δωρεάν υγεία.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος, από το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, υπογράμμισε ότι προωθείται η συγχώνευση των Νοσοκομείων, με ένα ΕΣΥ φτιαγμένο από παλιά υλικά και ζήτησε να μην περάσει το Νομοσχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία.

Εκ μέρους του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου-Κυλλήνης, η κα Ζωή Τσάτση, ζήτησε την λειτουργία όλων των  νοσηλευτικών δομών της Ηλείας και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αγωνιστούν για δημόσια και δωρεάν υγεία.

Την συμπαράσταση των αγροτών στο δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων, μετέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ο αγώνας δίκαιος.

Απευθυνόμενοι σε όλες τις γυναίκες της Ηλείας, η πρόεδρος της Ο.Γ.Ε. Πύργου κα Σία Ξενοστάθη, τις κάλεσε να συμπαραταχθούν στον αγώνα, επισημαίνοντας ότι: « μόνο αν έχεις λεφτά, έχεις υγεία».

Ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτικών συνταξιούχων Αμαλιάδας, χαιρέτησε την συγκέντρωση ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάργηση τις δομές υγείας και εμπορευματοποίησή τους.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

-Να λειτουργήσουν άμεσα με πλήρη στελέχωση όλες οι μονάδες υγείας του νομού και να καλυφθούν με αγροτικούς γιατρούς όλα τα απομακρυσμένα χωριά.

-Απαιτούν ολοκληρωμένη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-Την επαναφορά του ύψους των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, με κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν τις συντάξεις.

-Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

-Δωρεάν συμμετοχή σε προγράμματα ιαματικού τουρισμού.

-Απόδοση στις Ομοσπονδίες, όλων των παρακρατηθέντων εισφορών για κοινωνικό τουρισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia