FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες 2021: Απαιτητικά Αρχαία και διαβαθμισμένης δυσκολίας Μαθηματικά και Βιολογία

Ημερομηνία: 17-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα
Χωρίς προβλήματα η χθεσινή δεύτερη μέρα των Πανελληνίων για τους υποψήφιους των ΓΕΛ
-Συνέχεια με Άλγεβρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ

Απαιτητικά Αρχαία και διαβαθμισμένης δυσκολίας Μαθηματικά και Βιολογία, ήταν τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις πανελλαδικές εξετάσεις με τη διαδικασία στα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας να κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

“Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά κρίνονται πιο απαιτητικά από τα περσινά και χρειάζονταν μια καλή προετοιμασία ολόκληρη την χρονιά” σχολίασε η Φιλόλογος του Φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ” Βασιλική Λούπη και ανέλυσε τα ζητήματα. “ Το διδαγμένο κείμενο αποτελούσε κομμάτι από την ύλη των παλαιότερων χρόνων και συγκεκριμένα από το έργο του Πλάτωνα «Πρωταγόρας», ενότητα 6. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν για άλλη μία χρονιά σε ερώτηση κατανόησης κειμένου Σωστού  – Λάθους με αιτιολόγηση από χωρία του κειμένου. Οι  ερωτήσεις ανάπτυξης κρίνονται αναμενόμενες, ενώ η εισαγωγή εξετάστηκε με τη μορφή Σωστού – Λάθους. Το παράλληλο κείμενο είναι έργο του ίδιου φιλόσοφου, όπου και ζητήθηκε η σύγκρισή τους σε συγκεκριμένο χωρίο. Στο δεύτερο μέρος, το αδίδακτο κείμενο αποτέλεσε απόσπασμα από το έργο του Ξενοφώντα «Απολογία Σωκράτους» όπου και ζητήθηκε μετάφραση του αρχικού μέρους του και ερώτηση κατανόησης από όλο το κείμενο. Οι γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις δε φαίνεται να δυσκόλεψαν πολύ τους καλά διαβασμένους, απαιτούσαν όμως προσοχή, αφού ζητήθηκε μεταφορά χωρίου στον αντίθετο αριθμό αλλά και στον άλλο βαθμό για τα επίθετα. Ο συντακτικός χαρακτηρισμός φράσεων του κειμένου αλλά και ο εντοπισμός του υποθετικού λόγου ολοκλήρωσαν την εξέταση του μαθήματος”.

“Υψηλότερες βαθμολογίες και περισσότερα χαμόγελα φέτος”

Η Μαθηματική ομάδα του φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ” σχολιάζοντας τα θέματα των Μαθηματικών σημείωσε: “ Τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου θεωρούμε ότι αναφέρονται στην ύλη των Μαθηματικών όλων των τάξεων του Λυκείου. Ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, γεγονός  που θα βοηθήσει στο να διακριθούν οι μαθητές όσον αφορά τη βαθμολογία τους από χαμηλές, μέτριες και υψηλές επιδόσεις ανάλογα με την προσπάθεια του καθενός. Σε γενικές γραμμές κρίνονται μικρότερης δυσκολίας από τα περσινά με αρκετές όμως παγίδες που θα έπρεπε να ξεπεράσει ένας μαθητής για να διεκδικήσει το άριστα. Κρίνουμε ότι οι φετινές βαθμολογίες θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα και θα υπάρξουν περισσότερα χαμόγελα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε σύγκριση πάντα με τα τελευταία χρόνια”.

Όσον αφορά τα θέματα στη Βιολογία, η Βιολόγος του φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ” Κωνσταντίνα Ανδρεοπούλου, επισήμανε ότι τα ζητούμενα απευθύνονταν σε μαθητές οι οποίοι ήταν καλά προετοιμασμένοι, είχαν ακολουθήσει οργανωμένο πρόγραμμα διαβάσματος ολόκληρη τη χρονιά και είχαν κατανοήσει εις βάθος την εξεταστέα ύλη. “Τα ερωτήματα ήταν ποιοτικά και με σαφή τρόπο διατυπωμένα. Κάποια ζητήματα του 3ου θέματος δυσκόλεψαν πιθανώς τους υποψήφιους περισσότερο από το 4ο θέμα”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Κωνσταντίνος Πατρινός, Μαθηματικά

“Τα περίμενα πιο εύκολα, ήταν λίγο δύσκολα και υπήρχαν παγίδες. Το Β ήταν λίγο πιο δύσκολο από ότι περίμενα θα δούμε. Στην καραντίνα κάναμε “κοιλιά” δεν ήταν εύκολα με τα διαδικτυακά”.

Μαρία Πισιμάνη, Αρχαία Ελληνικά

“Καλά πιστεύω τα πήγα, εύκολα ήταν τα θέματα λόγω κορονοϊού. Δε περίμενα να πέσει Πλάτωνας, περίμενα κάτι διαφορετικό, αλλά και αυτό καλό ήταν. Για μένα η καραντίνα ήταν εύκολη γιατί είχα περισσότερο χρόνο να διαβάσω στο σπίτι αλλά κατανοώ ότι για άλλα παιδιά μπορεί και να μην ήταν το ίδιο”.

Αργύρης Λάκκας, Αρχαία Ελληνικά

“Τα θέματα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, βατά θεωρώ και ούτε στο άγνωστο είχε εξαιρετικού τύπου δυσκολίες και λίγο πιο τσιμπημένο ήταν το τελευταίο θέμα. Γενικώς δεν είχα προσωπικά δυσκολία, ούτε πολλές παγίδες είδα, στα σωστά- λάθη έπρεπε να διαβάσουμε προσεκτικά, και αν γίναν λάθη θα ήταν απλά επειδή κάποιος ήταν κουρασμένος κατά τα άλλα ήταν ξεκάθαρα. Είχα προετοιμαστεί για τον Πρωταγόρα που έπεσε από την καθηγήτρια μου και θεωρώ πήγα καλά. Όσο για την καραντίνα υπήρχε ατομική ευθύνη να διαβάσει κανείς, είχα χαλαρώσει αρχικά προς στο τέλος πήρα όμως τα πάνω  μου”.

Γιώργος Καβαθάς, Βιολογία

“Πάνω κάτω τα θέματα ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, δε νομίζω ότι είχε κάτι χαρακτηριστικής δυσκολίας να μπερδέψει μεγάλη μάζα μαθητών και θεωρώ τα λάθη που έχουν γίνει είναι θεωρώ από τον καθένα μεμονωμένα. Τα θέματα βιολογίας πάντα μπορούν να σε αιφνιδιάσουν αλλά το τρίωρο ήταν αρκετό για έναν καλά προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει. Η καραντίνα για όσους έχουν συγκεκριμένο στόχο και πρόγραμμα δεν ήταν δύσκολο. Ψυχολογικά σίγουρα επηρεάζει και μπορεί να βγάλει στην απέξω τον καθένα, δεν είναι θέμα καλού ή κακού μαθητή”.

Πέτρος Παπαδόπουλος, Μαθηματικά

“Υπήρχαν ερωτήσεις που μας δυσκόλεψαν αλλά αν κάποιος είχε διαβάσει έγραφε Λόγω καραντίνας ήταν δύσκολα γιατί είναι διαφορετικά να κάνεις μάθημα με τον καθηγητή στο φροντιστήριο και άλλο μέσα από μια οθόνη. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά και το βασικό ήταν ότι υπήρχε περισσότερος χρόνος για διάβασμα και όσοι το εκμεταλλεύτηκαν είναι προς όφελος τους”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος