Απαγορεύτηκε το κυνήγι στα καμένα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117291″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η οδηγία του ΥΠΕΝ και η πρόταση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
[/vc_column_text][vc_column_text]Την απαγόρευση της θήρας στις καμένες περιοχές ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας από τα δασαρχεία να εκδώσουν άμεσα τις σχετικές δασικές απαγορευτικές διατάξεις θήρας, για να ενημερωθούν οι κυνηγοί. Η απόφαση του υπουργείου προβλέπει ότι η απαγόρευση θήρας δεν θα περιοριστεί μόνο στην καμένη έκταση, αλλά θα συμπεριληφθεί κατά την κρίση των δασικών υπηρεσιών και μια ικανοποιητική επιφάνεια περιμετρικής ζώνης, που θα καθοριστεί ανάλογα με τα είδη της άγριας πανίδας στην περιοχή, τη μορφολογία και τα είδη της βλάστησης, την επίδραση της φωτιάς στα δασικά οικοσυστήματα, το ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ καμένων εκτάσεων, ώστε τα είδη της άγριας πανίδας να προστατευτούν και να ανακάμψουν πληθυσμιακά. Εξυπακούεται ότι η οριοθέτηση θα πρέπει να έχει διακριτά όρια για τη σαφή αναγνώρισή τους από τους κυνηγούς.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα η παράταξη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τις δασικές υπηρεσίες, πρότεινε την απαγόρευση της θήρας σε μεγαλύτερη έκταση γύρω από τις καμένες περιοχές ως πιο αποτελεσματικό μέτρο.
«Γνωρίζοντας καλά την κατάσταση στην περιοχή, πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι η απαγόρευση του κυνηγιού σε μία σαφή και επαρκώς εκτενή περιοχή γύρω από τις περιοχές που κάηκαν στην Ηλεία και θα ορίζεται στον Νότο από την Επαρχιακή Οδό Κρεστένων – Ανδρίτσαινας – Τρίπολης (μέχρι τα όρια της Αρκαδίας) και στον Βορά από την διαδρομή Αμαλιάδα – Κεραμιδιά – Σιμόπουλο, μέχρι την ΕΟ33 (111) και από εκεί μέχρι τα όρια του Νομού. Εξυπακούεται, ότι η απαγόρευση πρέπει να επεκταθεί και στην προέκταση αυτών των οδών προς Ανατολικά με τρόπο που να κρατήσει ασφαλή και χωρίς κυνήγι όλη την περιοχή Δυτικά του Μαινάλου», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της παράταξης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]