FOLLOW US: facebook twitter

Τ. Αντωνακόπουλος & Ν. Κατσαρός: «Μην επισκέπτεστε το Νοσοκομείο, τηλεφωνήστε στον γιατρό σας!»

Ημερομηνία: 06-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Υγεία
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Συστάσεις για να «σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού» από Δήμαρχο Πύργου και Ιατρικό Σύλλογο
-Ψυχραιμία και τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής πρότειναν Τ. Αντωνακόπουλος και Ν. Κατσαρός με χθεσινή συνέντευξη τύπου

 

Ψυχραιμία, συγκράτηση και τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής αλλά και αποφυγή της επίσκεψης στο Νοσοκομείο Πύργου ακόμα και από ανθρώπους που έχουν εμφανίσει συμπτώματα για να μην καταρρεύσει το σύστημα, συνέστησαν στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Πύργου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, υποστηρίζοντας πως μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στο Νομό, θα πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού.

«Προτείνω ψυχραιμία γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και υπεύθυνη προσωπική συμπεριφορά», τόνισε ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην κατεύθυνση της πρόληψης, της σωστής ενημέρωσης, της έγκαιρης ανίχνευσης περιστατικών και της οδηγίας για αυτοπεριορισμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Κατσαρός ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. «Καμιά απόφαση κανενός υπουργείου και ΕΟΔΥ δε θα λύσει το πρόβλημα εάν οι πολίτες δεν συμμετάσχουν υπεύθυνα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή έχουμε φαινόμενα κρουσμάτων στο Νομό και πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης και για να γίνει αυτό η κοινωνία πρέπει να ακούσει την επιστημονική κοινότητα. Άρα δε χρειάζεται πανικός αλλά χρειάζεται οι άνθρωποι να είναι ενήμεροι αλλά χωρίς να φοβούνται. Που σημαίνει αν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης, κρυολογήματος ή ακόμα και πιο σοβαρά, θα απευθυνθεί στο γιατρό του. Δε χρειάζεται από τον πανικό τους να καταλήξουν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου γιατί αν όλοι όσοι έχουν σύμπτωμα γρίπης καταλήξουν στα ΤΕΠ έχουμε χάσει το παιχνίδι. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες. Θα απευθυνθούν στο γιατρό τους που θα κρίνει αν πρέπει να ασχοληθεί και αν πρέπει να στείλει παραπέρα το περιστατικό μέσω του ΕΟΔΥ, ή να το καθησυχάσει ότι δεν έχει κάτι σοβαρό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το στοιχείο γιατί νομίζω ότι θα καταρρεύσουν και οι δομές υγείας αν αρχίσουν οι πολίτες έτσι αδικαιολόγητα ή με το παραμικρό σύμπτωμα να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο» είπε και επανέλαβε το δεύτερο βασικό στοιχείο που είναι η προσωπική υγιεινή.

«Να πλένουμε χέρια, να φοράμε μάσκες για να μην μεταδώσουμε τον όποιο ιό έχουμε και να αποφεύγουμε συγχρωτισμό. Θα είμαστε σε επαφή με τον κόσμο και για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται μπορούν να απευθύνονται στο σύλλογο. Δε χρειάζεται πανικός, να αδειάσουμε σουπερ μάρκετ και φαρμακεία γιατί θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.. καλούμε πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να απευθύνονται στο γιατρό τους και να τηρούν κανόνες προσωπικής υγιεινής» κατέληξε.

«Τηλέφωνο και όχι επισκέψεις στα ιατρεία!»

Ο γραμματέας του ΙΣΠΟ Χρ. Γιαννικούλης, εξήγησε πως όταν λένε ότι οι πολίτες που έχουν συμπτώματα γριπώδης συνδρομής να απευθύνονται στο γιατρό τους, εννοούν να το κάνουν τηλεφωνικά. «Να μη σπεύδουν στα ιδιωτικά ιατρεία ή τα νοσοκομεία. Πρώτα τηλεφωνικά ακόμα και για όποιους έχουν υποψία για κορονοϊό. Υπάρχουν επιδημιολογικά κριτήρια. Θα πρέπει να καλούν το γιατρό τους και τον ΕΟΔΥ. Δε θα πρέπει να πάνε σε δημόσια δομή, ιδιωτικό ιατρείο ή διαγνωστικό κέντρο εάν δεν έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρό και ΕΟΔΥ. Η πρώτη αντίδραση εάν κάποιος υποπτεύεται κάτι για τον εαυτό του να πάρει τηλέφωνο!».

Εμπορικός Σύλλογος Πύργου: «Όχι πανικός»

Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι λόγω των εξελίξεων, αναβάλλεται η «HappyDay» του Σαββάτου, τόνισε όμως πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και πως δεν χρειάζεται πανικός. «Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, υπάρχουν μέτρα πρόληψης και θα πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και όχι τους «ειδικούς» των σοσιαλ μιντια…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος