FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Ημερομηνία: 05-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4112″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα. Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, μέσω της οποίας 8 εκατομμύρια υπόχρεοι θα κληθούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019. Η εφαρμογή θα είναι ανοιχτή ώς τις 30 Ιουνίου 2020. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι τα εισοδήματα του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, το οποίο άλλαξε από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ετσι, ο φόρος στα εκκαθαριστικά του 2020 θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα εισοδήματα. Ο επιπλέον φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 29η Νοεμβρίου 2020.

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα ισχύσει και φέτος ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος, τα ανώτατα ποσά της οποίας κλιμακώνονται από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων που βαρύνουν κάθε φορολογούμενο.

Για να διασφαλιστεί η έκπτωση φόρου και να «μετρήσει» κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος θα πρέπει οι φορολογούμενοι που τη δικαιούνται, κατά τη διάρκεια του 2019 να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή ηλεκτρονική τραπεζική κ.λπ.) δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών συνολικού ύψους 10%-20% επί του ετήσιου ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος.

Η δυνατότητα στους έγγαμους να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, χωριστές δηλώσεις παρέχεται και φέτος ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι έγγαμοι, καθώς επίσης και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης θα λάβουν ξεχωριστά (ατομικά) εκκαθαριστικά, είτε επιλέξουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωριστά είτε από κοινού.

Οι φορολογούμενοι, πριν και κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων, θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

-ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ: Στους κωδικούς 049-050 του πίνακα 8, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες πρέπει να αναγράψουν τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2019 είτε με πλαστικό χρήμα είτε μέσω e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής. Από τη δήλωση των ποσών αυτών θα εξαρτηθεί αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δικαιούνται μείωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών με το οποίο κατοχυρώνεται η έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- φορολογητέου εισοδήματος ως εξής:

-10% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ

-15% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.001 έως τα 30.000 ευρώ και

-20% για το υπερβάλλον ποσό, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσοστό επί του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ή με μετρητά θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ: Με συντελεστές 22%–45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:

-22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ

-29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ

-37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ

-45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Πώς θα φορολογηθούν επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα και 13η σύνταξη

Αφορολόγητα και χωρίς να μετρούν στο εισόδημα και να επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης είναι τα προνοιακά επιδόματα που έλαβαν πέρυσι χιλιάδες άτομα με αναπηρία από τον ΟΠΕΚΑ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με την 13η σύνταξη που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το περασμένο Πάσχα. Τι ισχύει για ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου και κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η ΑΑΔΕ που περιλαμβάνουν διευκρινίσεις για τη φορολογική αντιμετώπιση διαφόρων κατηγοριών αμοιβών, αποζημιώσεων, επιδομάτων και παροχών τα ποσά της 13ης σύνταξης που έλαβαν τον Μάιο του 2019 οι δικαιούχοι συνταξιούχοι υπόκεινται κανονικά σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εφόσον τα αναλογούντα ποσά φόρου και εισφοράς είχαν ήδη παρακρατηθεί κατά την καταβολή της παροχής αυτής τον περυσινό Μάιο, οι συνταξιούχοι που τα εισέπραξαν δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον ποσά. Στις περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες δεν παρακρατήθηκαν καθόλου φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης ή παρακρατήθηκαν ποσά χαμηλότερα των αναλογούντων, οι δικαιούχοι θα πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου και εισφοράς κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη ανεξάρτητα από το πότε πραγματοποιήθηκε η καταβολή τους μετρά σαν εισόδημα υποκείμενο σε εισφορά αλληλεγγύης αλλά δεν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος.

Το ποσό του «Κοινωνικού Μερίσματος» που καταβλήθηκε εφάπαξ στους δικαιούχους μέσα στο 2019. Το ποσό αυτό δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν φορολογείται και δεν υπόκειται στην εισφορά αλληλεγγύης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia