FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη άσκηση της Π.Α. «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024»

Ημερομηνία: 27-03-2024 | Συντάκτης:

-Στο επίκεντρο η 117 Π.Μ. Ανδραβίδας

-Από σήμερα η άφιξη των αποστολών ξένων χωρών στην Ηλεία

Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας σε Ευρώπη και Μεσόγειο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», με την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας να βρίσκεται στο επίκεντρο από 1 έως 21 Απριλίου.

Από σήμερα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Ανδραβίδα οι αποστολές των ξένων κρατών και επίσημα ξεκινά η άσκηση την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, η πρώτη φάση που αφορά την προετοιμασία της Άσκησης θα διαρκέσει από 1η έως 7 Απριλίου, η δεύτερη φάση που είναι η φάση εκτέλεσης από 8 έως 18 Απριλίου και η τρίτη φάση που είναι η φάση αναδίπλωσης, από 19 έως 21 Απριλίου.

Στη φετινή άσκηση εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής πολλά κράτη, κάτι που υποδεικνύει την βαρύτητα και τη σημασία άσκησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Π.Α. συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Οι συμμετοχές

Η άσκηση διοργανώνεται κάθε χρόνο με την συμμετοχή πολλών ξένων χωρών . Φέτος, θα συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις παρακάτω χώρες:

-Βρετανία με αεροσκάφη Eurofighter

-Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Ε-3F

-ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9

-Ισπανία με αεροσκάφη EF-18

-Κατάρ με αεροσκάφη Rafale

-Κύπρος με ελικόπτερο AW-139

-Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414

-Ρουμανία με αεροσκάφη F-16

-Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη Eurofighter

Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Ικάρων αλλά και η ικανότητα της ΠΑ να οργανώνει και να διεξάγει τέτοιες ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Οι επιχειρήσεις

Αναφορικά με τις αποστολές της άσκησης προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), όπως:

-Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)

-Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)

-Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations

-Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)

-Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)

-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)

-Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets

-Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Επίσης, θα εκτελεστεί ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Ως DV DAY έχει οριστεί η Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 και ως Spotters Days, η Τετάρτη 10 Απριλίου και η Τετάρτη 17 Απριλίου.

Τονίζεται ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Μ.Κ.

(Φωτογραφίες από το ΓΕΕΘΑ, από παλαιότερη άσκηση)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος