FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις και σκεπτικισμός στο σχεδιασμό συγχώνευσης των ΔΕΥΑ

Ημερομηνία: 04-12-2023 | Συντάκτης:

Καταργούνται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και ενοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης

-Για ιδιωτικοποίηση του ύδατος κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]


Σε συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους, με δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο.

Το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για διαβούλευση και με την είσοδο του νέου χρόνου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και συζήτηση.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ ωστόσο εξέφρασαν ήδη τις αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, περνά «από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες. Δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό».

“Ανοίγει” ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος επισήμανε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και υπαγωγής τους σε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων, πυροδοτεί σίγουρα αντιδράσεις. “Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης και όπως μάς κατήγγειλαν με την εμπλοκή ιδιωτών και την ανάθεση έργων ΣΔΙΤ, μοιραία ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις που στην πράξη θα φέρει ακρίβεια στο κόστος νερού. Σίγουρα δεν θα είναι λειτουργικό και δεν βοηθάει στην πλευρά της μεταρρύθμισης αλλά οδηγεί σε απορρύθμιση. Μέσα από το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στο οποίο συμμετέχουμε στις  4 και 5 Δεκεμβρίου θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας αλλά και την προκήρυξη στάση εργασίας. Γνώμη μου είναι ότι η εμπλοκή ιδιωτών στο κρίσιμο ζήτημα του νερού θα φέρε μοιραία αύξηση στην τιμή του και μια τέτοια εξέλιξη ξεκάθαρα δεν είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαδημοτική συνεργασία σε επίπεδο νομού που είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σχεδιασμός αλλά και στο πιο σημαντικό στην ενίσχυση του προσωπικού”.

Ο Προέδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας με μια πρόχειρη ματιά στο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι ίσως και να αποτελούσε μια λύση για τις ΔΕΥΑ κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως είπε για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείτε μια αναλογιστική και οικονομοτεχνική μελέτη σε κάθε δημοτική επιχείρηση της Ηλείας και αυτό γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. “Μόνον έτσι θα γνωρίζουμε  επί της ουσίας τι ακριβώς θα συμβεί. Εκτιμώ πως κάθε Δήμος πρέπει να έχει την δική του ΔΕΥΑ γιατί κάθε ΔΕΥΑ έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στην Αρχαία Ολυμπία η ΔΕΥΑ έχει αναλάβει και τους τέσσερις δήμους που συγχωνευτήκαν και οι δημότες υδροδοτούνται από διαφορετικές πηγές. Από γεωτρήσεις, από πηγές με φυσική ροή και από το Διυλιστήριο του Ερυμάνθου που σημαίνει ότι τα τιμολόγια πρέπει να είναι διαφορετικά. Θεωρώ πως η λειτουργία μιας ΔΕΥΑ για όλη την Ηλεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας τον διαφορετικών αναγκών κάθε περιοχής και το κυριότερο οι Δήμοι Πύργου και Ήλιδας που έχουν έδρα μια πόλη με 25.000 κατοίκους είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την Αρχ. Ολυμπία που έχει έδρα 700 κατοίκων… Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και κυρίως να κάνει πράξη τις υποσχέσεις- δεσμεύσεις που έδωσε ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πέρυσι στο συνέδριο των ΔΕΥΑ στην Αθήνα που δήλωσε πως καμία ΔΕΥΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, δεν θα πτωχεύσει και ένα μεγάλο μέρος των χρεών προς την ΔΕΗ θα τα αναλάβει η κυβέρνηση”.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕ ΔΕΥΑ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν. “Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μια επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot