Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρ. Γιαννικούλης:“Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ πρέπει να αλλάξει ριζικά”
Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρ. Γιαννικούλη
- “Είναι απαξιωτικό για τους γιατρούς και δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού” επισημαίνει
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στον ιατρικό κόσμο της Ηλείας, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Γιατρός για όλους” το οποίο αλλάζει επι της ουσίας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 18 Απριλίου, όπως τονίζει μιλώντας στην “Πρωινή” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, απαιτεί ριζικές αλλαγές καθώς στην παρούσα μορφή του, δεν καλύπτει τις ανάγκες υγείας των ασφαλισμένων και γενικότερα του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα είναι απαράδεκτα απαξιωτικό για την ιατρική κοινότητα. Μάλιστα παραθέτει και τα κυριότερα αρνητικά στοιχεία του, χωρίς- όπως λέει- να σημαίνει οτι είναι τα μόνα. “Στην παρούσα μορφή τους περιλαμβάνει μόνο τις ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, ίσως και της Παιδιατρικής για τα παιδιά, οι οποίες θα αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα έχουν χρεωθεί (capitation) και όχι κατά πράξη και περίπτωση παρότι αυτό αποτελεί, ως πιο δίκαιο και λειτουργικό σύστημα, πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ενώ ταυτόχρονα παραμένει εξαιρετικά ασαφές για τις υπόλοιπες ειδικότητες, τόσο ως προς τη δυνατότητα και τον τρόπο συμμετοχής τους στο σύστημα όσο και ως προς τον τρόπο αμοιβής τους. Ακόμη όμως και για τις ειδικότητες που αναφέρει δεν καθορίζεται το ύψος της αμοιβής ανά ασφαλισμένο. Όμως υπό τέτοιους ασαφείς όρους είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα βρεθεί επαρκής αριθμός ιατρών για να στελεχώσει το σύστημα με συνέπεια ο πληθυσμός να μείνει ακάλυπτος υγειονομικά”.
“Αμφίβολης αξίας κριτήρια”
Επίσης, επισημαίνει οτι προβλέπει την εφαρμογή υποτιθέμενων «κριτηρίων ποιότητας» για
αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας των συμβεβλημένων παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συναρτά την αμοιβή τους από αυτά (μέσω διαφορετικού rebate σε κάθε περίπτωση). “Ωστόσο τα κριτήρια αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολης αξίας από ιατρικής-επιστημονικής άποψης, ενώ για ορισμένα από αυτά υπάρχει η δυνατότητα σημαντικής αυθαιρεσίας κατά την εφαρμογή τους. Η επιβολή των κριτηρίων αυτών πιθανότατα θα οδηγήσει στην παύση λειτουργίας των μικρών Ιδιωτικών Διαγνωστικών με συνέπεια την διαμόρφωση ολιγοπωλιακής κατάστασης ιδίως στον τομέα των Παρακλινικών Εξετάσεων (ακτινολογικών, μικροβιολογικών κ.α.) με τελική συνέπεια την υποβάθμιση και όχι την αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας προς τους ασφαλισμένους. Τέλος είναι ακατανόητο γιατί επιλέγεται μόνο ο ιδιωτικός τομέας για την εφαρμογή των όποιων τέτοιων κριτηρίων και όχι και ο δημόσιος”.
Ο κ. Γιαννικούλης, συνεχίζοντας αναφέρει ότι το πλέον απαράδεκτο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι το ότι προβλέπεται η υποχρεωτική κάλυψη των αναγκών του Ε.Σ.Υ. όχι μόνο από τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες ιατρούς, που και αυτό από μόνο του θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό, αλλά ακόμη και από τους απλώς πιστοποιημένους στην Η.ΔΙ.Κ.Α. δηλαδή απ΄ όσους έχουν απλώς και μόνο τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και να εκδίδουν παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων, δηλαδή από την συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών ιατρών. “Αυτό στην πράξη καθιστά σχεδόν το σύνολο των ιδιωτών ιατρών μιας περιοχής άμεσα επιστρατεύσιμους κατά τις επιθυμίες του εκάστοτε διοικητή Υ.Πε. ή ακόμη και του διοικητή του τοπικού νοσοκομείου. Επειδή βεβαίως οι ιδιώτες ιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τέτοιες συνθήκες εργασίας, τις οποίες ουδέποτε οι ίδιοι επέλεξαν, η συνέπεια θα είναι μάλλον η μαζική αποχώρηση τουλάχιστον των πιστοποιημένων από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συνεπώς το Ε.Σ.Υ. τελικά θα αναλάβει την περίθαλψη ακόμη μεγαλύτερου μέρους του γενικού πληθυσμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Με βάση τα παραπάνω το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εκτός εάν αλλάξει ριζικά”.