FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις για την υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας

Ημερομηνία: 30-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93918″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Η νέα κυβέρνηση “χτυπάει” κατακτήσεις σκληρών αγώνων της εργατικής τάξης», δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζ. στις Εμπορ.Επιχειρ. σε Καταστήματα & Εταιρίες Ν. Ηλείας, Νίκος Γκότσης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των εργαζομένων η απόφαση της νέας κυβέρνησης να ενσωματώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στη Γενική Γραμματεία Εργασίας, καταργώντας ουσιαστικά την αυτοτέλεια που είχε ως τώρα. Παρά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ότι πρόκειται περί αναβάθμισης, εκπρόσωποι των εργαζομένων ήδη κάνουν λόγο για κατάργηση αιτημάτων που αποκτήθηκαν με κοινωνικούς αγώνες.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις στα Καταστήματα και Εταιρίες του Ν. Ηλείας, Νίκος Γκότσης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αυτή η απόφαση δεν συνιστά εκσυγχρονισμό αλλά ουσιαστικά κλείνει το… μάτι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωράει με το “καλημέρα” σε νέα βήματα υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας. Η κατάργηση του ΣΕΠΕ ως τέτοιου και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου δεν συνιστά εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε απαλλάσσει την Επιθεώρηση από τον σφιχτό κυβερνητικό έλεγχο, αφού ο πολιτικός προϊστάμενος, που θα εφαρμόζει με αυστηρότητα και επιμέλεια την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, είναι πολύ φανερός και στη νέα δομή. Πρόκειται για στέλεχος διορισμένο από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένη αποστολή, που ούτε κατά κεραία δεν θα ξεφεύγει από τις κυρίαρχες κατευθύνσεις», δήλωσε αρχικά ο κ. Γκότσης και συμπλήρωσε πως απαιτείται επαγρύπνηση στους εργαζομένους.

«Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Αποτελεί κατάκτηση σκληρών αγώνων και αίματος της εργατικής τάξης. Από αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές είναι αναγκαίο να μπουν μπροστά για την υπεράσπιση των μηχανισμών του ελέγχου, που με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι έχουν επιβάλει.Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις δικές του διαδικασίες και έξω από την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών, μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει, να πετάξει έξω τα τσιράκια και τους ανθρώπους της εργοδοσίας από τις γραμμές των σωματείων, να γίνει πράξη το σύνθημα “Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών”. Η εργατική τάξη με την πάλη της μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει τη μη ενσωμάτωση του ΣΕΠΕ στη γγ του υπουργείου εργασίας, να το ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό και υποδομές, να αναβαθμίσει τα μεικτά κλιμάκια (επιθεωρητές και σωματεία) και να κάνει άμεσους ελέγχους όπου γίνονται καταγγελίες και να ελέγχει τακτικά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει ηλεκτρονική ψηφοφορία των εργαζομένων για την κήρυξη μιας απεργίας, ο κ. Γκότσης τόνισε είναι μια υποκριτική αναφορά  σε δημοκρατικές διαδικασίες από αυτούς «που νιώθουν μίσος για την ενεργή και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν κάθε φορά να χρησιμοποιούν».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia