FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις φέρνει η ματαίωση της έκθεσης Olympic Port Market στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 25-07-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

periptera-olympic-port-market

Κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης και συντεχνιακά συμφέροντα

Μεγάλες και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στις τάξεις των επαγγελματιών της περιοχής η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου ματαίωσης της έκθεσης Olympic Port Market στο Κατάκολο επισημαίνοντας εν ολίγοις ότι η Ηλειακή επιχειρηματικότητα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Πρώτο- πρώτο το Επιμελητήριο Ηλείας αναφέρεται μέσω δήλωσης του πρόεδρου στις συνάπειες ακύρωσης αυτής της διοργάνωσης κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων ότι: «Η εμμονική προσήλωση στην ιδέα της οικονομικής «περιχαράκωσης», ανήκει σε άλλες εποχές με οικονομικό περιβάλλον που δεν υφίσταται πλέον». Θέση παίρνουν επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και η Ένωση Ξενοδόχων Πύργου με καταγγελία τους που μιλούν για πόλεμο λάσπης και συντεχνιακά συμφέροντα και καλούν τους υπεύθυνους να μην υποκύπτουν σε αυτά. Με λίγα λόγια ένας μικρός πόλεμος ξεκινά στο Κατάκολο με αφορμή την ακύρωση της έκθεσης και επαγγελματικές τάξεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

petropoulos-kostas

Σχετικά με την ματαίωση της έκθεσης Olympic Port Market στο Κατάκολο

Η ματαίωση της έκθεσης Olympic Port Market στο Κατάκολο αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη του λόγου που η περιοχή μας έχει βυθιστεί στη μιζέρια και στην υπανάπτυξη. Για άλλη μία φορά στην Ηλεία του 2016 και στο Κατάκολο, οι συντεχνίες κατάφεραν να νικήσουν. Δυστυχώς κάποια πράγματα, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες «συμφορές» και αν μας βρουν δεν θ’ αλλάξουν ποτέ σε τούτο τον τόπο. Σε μία εποχή που σε όλους τους όμορους νομούς και δήμους «θαυμάζουμε» θεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες που αποτελούν πόλο έλξης για προσέλκυση επισκεπτών αλλά και διέξοδο για τους ίδιους τους δημότες από την καθημερινότητά τους, στον τόπο μας καταντήσαμε να «ανθούν» μόνο τα συμπαθή κατά τ’ άλλα εμποροπανηγύρια. Νισάφι πια. Δεν μπορούν τα συμφέροντα των λίγων, να υποβαθμίζουν τη ζωή των πολλών.

Από την πρώτη στιγμή ως Εμπορικός Σύλλογος αντιμετωπίσαμε θετικά την συγκεκριμένη Έκθεση για τους εξής απλούς και κατανοητούς λόγους:

  1. Θεματικές τοπικές εκθέσεις διοργανώνονται σήμερα παντού και σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
  2. Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε ήταν αρκετά ελκυστική και οικονομική καθώς και από ανθρώπους που είχαν την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε η όλη υποδομή να σέβεται τον επισκέπτη, τον πελάτη και τον εκθέτη (δεν θα ήταν ένας πάγκος με μία τέντα που συναντάμε στις εμποροπανηγύρεις).
  3. Δινόταν η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις για πέντε ημέρες να εκθέσουν τα προϊόντα τους σε έναν χώρο όπου αναμένονταν 20.000 αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας και αντίστοιχες περίπου επισκέψεις από ντόπιους ιδιαίτερα τις ημέρες που δεν θα υπήρχε κρουαζιέρα.
  4. Η έκθεση με όλες τις συνακόλουθες εκδηλώσεις και η αναμενόμενη κοσμοσυρροή, πέραν της οικονομικής διάστασης θα ήταν και μία ανάσα διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ως Εμπορικός Σύλλογος Πύργου λοιπόν, δεν σκεφθήκαμε «μικρόψυχα» ούτε είπαμε ότι αφού η έκθεση γίνεται στο Κατάκολο δεν μας αφορά. Δεν σκεφθήκαμε να διαμαρτυρηθούμε ότι ο κόσμος θα φεύγει από τον Πύργο και θα πηγαίνει στο Κατάκολο. Αυτά είναι λαϊκισμοί, και επικίνδυνες «αρρώστιες». Είναι άρνηση στο να βελτιωθούμε, να ακολουθήσουμε την εποχή μας και να φύγουμε μπροστά όχι μόνο σαν έμποροι αλλά και σαν τοπική κοινωνία γενικότερα. Εμείς θα επιθυμούσαμε μία επιτυχημένη έκθεση στο Κατάκολο το καλοκαίρι, και μία επιτυχημένη έκθεση στον Πύργο το φθινόπωρο ή την άνοιξη, που θα έφερνε κόσμο και θα έδινε πνοή. Εμείς δεν θέλουμε ένα Κατάκολο «μικρό» για να μπορούμε να το «ελέγχουμε». Για μας το Κατάκολο ανήκει σε όλους τους Πυργιώτες. Τα έργα που έχουν γίνει στο Κατάκολο έχουν πληρωθεί από όλους τους Πυργιώτες. Δεν μπορούμε λοιπόν να ταυτιστούμε με την λογική αυτών που όταν έρχεται το κρουαζιερόπλοιο ανοίγουν τα μαγαζιά τους και με το που φεύγει το καράβι εξαφανίζονται και αυτοί, μετατρέποντας το Κατάκολο σε «νεκρό» μέρος, αγνοώντας όλους εμάς που μένουμε εδώ. Η λογική «τα θέλω όλα δικά μου» δεν βγήκε ποτέ σε καλό.

Τελειώνοντας καλούμε τους υπεύθυνους να μην υποκύπτουν στις «απειλές» και τους «εκφοβισμούς» όσων λειτουργούν συντεχνιακά. Κάποτε πρέπει να σπάσουμε το απόστημα που θέλει στην περιοχή μας να μην γίνεται τίποτα και να μην υπάρχει όραμα ώστε κάποιοι να προστατεύουν τα μικροσυμφέροντά τους αγνοώντας το κοινό μας καλό.

           Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος                                      Νικόλαος Σκορδαλής

nikoloutsos-kostas

Δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνου Νικολούτσου για την έκθεση « Olympic Port Market»

Τις τελευταίες ημέρες η Ηλειακή επιχειρηματικότητα δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα.

Αναφέρομαι στην ακύρωση της έκθεσης «Olympic Port Market» που είχε προγραμματιστεί για το Κατάκολο.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι αφορά όλους τους Ηλείους η δραστηριότητα γύρω από την κρουαζιέρα.

Όμως είναι λυπηρό. Η παραπάνω ακύρωση δεν προήλθε από τρίτους που δεν βλέπουν με καλό μάτι το παρόν και το μέλλον του λιμανιού, αλλά από εμάς τους ίδιους.

Το Κατάκολο κατατάσσεται μεταξύ των πιο σημαντικών λιμένων της χώρας (4ο) αλλά οι προοπτικές δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Ήδη υπάρχει πληθώρα ακυρώσεων για τους τουρκικούς προορισμούς με αποτέλεσμα οι ελληνικοί λιμένες του Αιγαίου να παρουσιάζουν τεράστια πτώση.

Το προϊόν όμως κρουαζιέρα για όλη την Μεσόγειο (Δυτική κύρια), παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανόδου που δεν τους επωφελούμεθα δεδομένου ότι η μείωση για το Κατάκολο είναι διψήφια.

Όλα αυτά και η πολύ χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις αλλά καλούν άμεσα για εγρήγορση και ενέργειες σε όλη την κλίμακα, γιατί για την κρουαζιέρα Τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά αντίθετα η αναθεώρηση των προγραμμάτων είναι πάντα πιθανή και οι ισορροπίες λεπτές.

Με αυτό το σκεπτικό και με την συμμετοχή σε εκθέσεις,  συνέδρια, διοργάνωση υψηλού επιπέδου ημερίδων με συμμετοχές σημαντικότατων παραγόντων όπως του Διευθυντή της CLIA (Cruise Lines International Association) και εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, το Επιμελητήριο Ηλείας έχει άποψη και προτάσεις για την κρουαζιέρα.

Αποφασίσαμε την στήριξη του Olympic Port Market γιατί:

  • Προσβλέπουμε στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ανά επισκέπτη
  • Μας παρουσιάστηκε αξιόπιστη πρόταση από τους διοργανωτές της Port Market και είναι ενδεικτική η υψηλή ποιότητα των εγκαταστάσεων που στήθηκαν τις παραμονές της προγραμματισμένης έναρξης
  • Οφείλουμε συνεχώς να ανανεώνουμε και να προσφέρουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε ο προορισμός να είναι πάντα ελκυστικός και φρέσκος σε ιδέες
  • Επιδιώκουμε την σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού σαν στοιχεία της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας.
  • Το φαινόμενο της λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων μόνο τις ώρες παραμονής των κρουαζιεροπλοίων δημιουργεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες που φτάνουν στο Κατάκολο από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, ενώ αντίθετα η έκθεση θα συνέβαλε στην επιμήκυνση του ωραρίου με αποτέλεσμα την δημιουργία συνθηκών αγοράς που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η «Κρουαζιέρα» σαν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ανοικτή σε όλους, ενώ η αναζήτηση νέων και καινοτόμων δράσεων είναι απαραίτητη.

Σκοπός είναι η αύξηση της κατά επισκέπτη ιδιωτικής κατανάλωσης που θα επιφέρει και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά και την διατήρηση και εξέλιξη των υπαρχουσών.

Η εμμονική προσήλωση στην ιδέα της οικονομικής «περιχαράκωσης», ανήκει σε άλλες εποχές με οικονομικό περιβάλλον που δεν υφίσταται πλέον.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ακύρωση κάτω από πίεση και αρνητισμό δεν θα οδηγήσει στην αποθάρρυνση παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Τη στιγμή που όλη η χώρα παλεύει με δυσβάσταχτους όρους, τα ισχυρά της σημεία όπως το Κατάκολο, οφείλουν να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονιστούν αλλά και να προσφέρουν επιχειρηματικά σε όλη την κοινωνία με καινοτόμους όρους. Μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι υπάρχουν επιχειρηματικές σκέψεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου και έχουν ανατρέψει πλήρως δεδομένα όπως τα σημερινά και όχι πάντα επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

Η δική μας απάντηση είναι η  διαμόρφωση ενός περισσότερο καινοτόμου, λειτουργικού και φιλικού προορισμού.

Ανακοίνωση – καταγγελία Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου

Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες για πολλοστή φορά κάποιων ανεύθυνων συμπεριφορών που οδηγούν στην μιζέρια και στην αποξένωση του Δήμου μας σε ότι αφορά τον τουρισμό και όχι μόνο.

Δραστηροιοποιούμαστε σε έναν Δήμο όπου κάποιες μικρές συντεχνίες ανθρώπων έχουν πάντα σαν σκοπό την τσέπη τους και την πάρτη τους.

Η παρατεταμένη στασιμότητα έχει διαχρονικό χαρακτήρα,και αυτό οφείλεται στις τοπικές κοκορομαχίες,στην έλλειψη συνεργασιών και στους δήθεν εχθρούς και φίλους.

Η δε οπισθοδρόμηση του Δήμου μας αλλά και όλης της Ηλείας άρχισε να γίνεταΙ αντιληπτή όταν όμοροι νομοί κατάρτισαν πλάνο, έχουν όραμα και ξεπερνώντας την μοιρολατρία βαδίζουν μπροστά  με γοργά βήματα.

Εμείς τι κάνουμε??

Για άλλη μια τουριστική σεζόν ζούμε εμείς και οι επισκέπτες μας πνιγμένοι μέσα στα σάπια πλέον σκουπίδια.Χωριά και παραλιακοί οικισμοί υποφέρουν για ένα ακόμα καλοκαίρι.

Και όταν μέσα σε αυτή την μαύρη εικόνα την οποία οι πελάτες μας μας λένε ότι θα την μεταφέρουν παντού στο εξωτερικό γιατί είναι ντροπή μας ,έρχεται η διοργάνωση μιας έκθεσης παραδοσιακών προιόντων και τουρισμού. Και εδώ αρχίζουν τα γνωστά σε όλους μας παρατράγουδα. Σόου στα ραδιόφωνα,απειλές πρός κάθε κατεύθυνση,αντιπαραθέσεις και μια μεγάλη μάχη παραπληροφόρησης από κάποιους που δήθεν νοιάζονται για Το καλό αυτού του τόπου.

Και όλα αυτά γιατί?

Γιατί θα γινόταν για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη έκθεση που πολλές κατά βάσει ντόπιες επιχειρήσεις θα πρόβαλλαν τα προιόντα τους τόσο στον ξένο όσο και στον έλληνα επισκέπτη.

Ετσι και εμείς για πρώτη φορά θα προβάλλαμε το τουριστικό προιόν του Δήμου μας αλλά και όλης της Ηλείας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ διαθέτοντας 10.000 φυλλάδια.

Οι γνωστοί άγνωστοι όμως οι οποίοι θέλουν το Κατάκολο σαν μικρομάγαζο τους,κατάφεραν με έναν πόλεμο λάσπης να ματαιώσουν αυτή την μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο μας.

Κύριοι, εκθέσεις τέτοιου τύπου γίνονται παντού και έχουν μόνο οφέλη για την τοπική οικονομία. Υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά εσείς δεν τους αφήσατε να συμμετέχουν στον τόπο τους.

Εμείς μαζί με αυτούς  θα σας απομονώσουμε,θα σας αφήσουμε στην μιζέρια σας και θα βαδίσουμε μπροστά.Γιατί δεν νοείται ένας δήμος με τόσα πλεονεκτήματα να σταματάει στην ”ΛΙΑΝΙΚΉ ΠΏΛΗΣΗ’΄’ κάποιων.

Καλούμε λοιπόν,

1)την Δημοτική αρχή Πύργου να πάρει θέση για το πανελλήνιο ρεζίλι του

OLUMPIC PORT MARKET, όπως και να κάνει άμεση αποκομιδή των σάπιων απορριμάτων γιατί η μαζική κάθοδος των επισκεπτών τον Αύγουστο θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για όλους μας.

2)Όλους τους θετικά  σκεπτόμενους φορείς αλλά και ιδιώτες ,να απομονώσουν τις συντεχνίες που μας οδηγούν στην μαράζωση και στην απαξίωση ,και να συμπλεύσουν μαζί μας με καινοτόμες προτάσεις που σαν σκοπό θα έχουν την ανάδειξη του τουριστικού προιόντος του Δήμου μας.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια τους που έχει σαν σκοπό την οικονομική ανάταση

του τόπου μας. Τέλος,σε αυτούς τους λίγους που πανηγύριζαν την Παρασκευή όταν ματαιώθηκε η έκθεση και μίλαγαν για δικαίωση!!! του αγώνα τους ,τους απαντάμε ότι πάντα θα είστε στο περιθώριο γιατί είστε λίγοι και εμείς οι πολλοί θα προχωρήσουμε μπροστά.

Ο Πρόεδρος

Ζαχαρόπουλος Γεράσιμος

Το Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων