FOLLOW US: facebook twitter

«Αντηχήσεις» στο Μουσείο Ολυμπίας

Ημερομηνία: 29-04-2024 | Συντάκτης:
Εβίτα Δουφεξή – Κανέλλου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ίρις Κόλλια, Αννίτα Πατσουράκη και η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο παρουσία πλήθους κόσμου η εικαστική  έκθεση 8  σύγχρονων καταξιωμένων καλλιτεχνών 

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ένα ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα εμπνευσμένα από αυτά,  έργα οκτώ συγχρόνων καλλιτεχνών, οι εφτά εκ των οποίων είναι Ηλείοι, άνοιξε η εικαστική έκθεση ΑΝΤΗΧΗΣΕΙΣ που εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.

Πλήθος κόσμου, φίλων της τέχνης αλλά και των καλλιτεχνών, ξεναγήθηκε στην έκθεση που φιλοξενείται στον προθάλαμο του Μουσείου σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη, θαυμάζοντας τα έργα των εικαστικών που δένουν αρμονικά με το χώρο που απέκτησε μια διπλή ενέργεια.

Η έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου 2024,  αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η διεθνούς φήμης γλύπτρια & κεραμίστρια Μαρίτσα Τραυλού μπροστά από τα έργα της, τα δύο μοναδικά επιδαπέδια φωτιστικά της, γλυπτικές φόρμες από πορσελάνη χρωματισμένη με χρώματα υψηλής θερμοκρασίας

Το νήμα του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου τους έπιασαν οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, σε μια εικαστική συνομιλία με τα εκθέματα του Μουσείου. Συγκεκριμένα στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος- ζωγράφος.

Μάλιστα ήταν σχεδόν όλοι παρόντες στα εγκαίνια με εξαίρεση τον Γιάννη Αδαμάκο και τον Κώστα Βαρώτσο που λόγω κάποιων άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να είναι εδώ.

Ο εικαστικός Νίκος Τουμαζάτος φιλοτέχνησε το έργο του εμπνεόμενος από αρχαίες πανοπλίες και αφιερώματα

Σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, τις ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, γίνονται η συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά.

Αυτή η έκθεση είναι επιπλέον και φόρος τιμής στην πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Νομού Ηλείας, όπως τόνισε και ο εικαστικός Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος που ανέλαβε και την ξενάγηση του κοινού στην έκθεση.

Η διεθνούς φήμης Ηλεία γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, εμφανώς συγκινημένη μπροστά από το γλυπτό της «Νέοι ορίζοντες»

Τόνισε δε ότι μαζί με την Εβίτα Κανέλλου, άρχισαν  να την επεξεργάζονται  περίπου για ένα χρόνο κάνοντας ταξίδια στην Ολυμπία, μελετώντας, ερευνώντας, ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, φωτογραφίζοντας τα εκθέματα του Μουσείου της Ολυμπίας και του Πύργου, μέχρι να αποκρυσταλλώσουν δημιουργικές ιδέες.

«Η έκθεση εισάγει τους θεατές σε μια αρμονική σύγκρουση κόσμων, όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο. Αρχαία αντικείμενα, κάποτε σύμβολα ενός ευσεβούς και επιφανούς πολιτισμού, στέκονται τώρα πλησίον των δυναμικών δημιουργιών σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτός ο διάλογος τονίζει το πώς οι ρίζες του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέφουν το ανθισμένο δέντρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης».

Το κοινό καλωσόρισε και η Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Ερωφύλλη Ίρις Κόλλια, τονίζοντας ότι η ίδια και οι συνεργάτες της, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα  της εικαστικής έκθεσης που υλοποιήθηκε με βοήθεια και την καθοδήγηση της αρχαιολόγου κ. Ρούλας Λεβεντούρη και της έμπειρης ιστορικού τέχνης, Αννίτας Πατσουράκη. Η συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας με σύγχρονους εικαστικούς σηματοδοτεί την επιθυμία του μουσείου να αφουγκράζεται την κοινωνία και την  εποχή του.

Η κ. Εβίτα Κανέλλου Δουφεξή ιδιαίτερα συγκινημένη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η  έκθεση «Αντηχήσεις» έχει στόχο να συμβάλει στην πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής, καθώς ανέκαθεν η Ηλεία είχε ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και συγκέντρωνε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας. Επίσης πάντα ήμασταν ιδιαίτερα υπερήφανοι για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και τα εκθέματά του».

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη που επιμελείται την έκθεση, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη εικαστική έκθεση που επιμελείται στην Ολυμπία και ότι «Οι καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων συνευρέθηκαν με κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων εκεί, όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες, συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος με φόντο τρία έργα. Τον δικό του πίνακα αριστερά, το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου δίπλα του και ακριβώς πίσω του τέσσερα έργα του Γιάννη Αδαμάκου

Στην συνέχεια ο κ. Παπαμιχαλόπουλος κατά την διάρκεια μιας υπέροχης πραγματικά ξενάγησης αναφέρθηκε σε καθένα από τα έργα των οχτώ καλλιτεχνών ξεχωριστά και στο διάλογο που ανοίγουν με τα αρχαία εκθέματα.

*Με την ευγενική υποστήριξη του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, του Κτήματος Μπριντζίκη, του «Επαρχείον» Πύργος, και του Χάρη Κανελλακόπουλου.

Ωρες λειτουργίας καθημερινά: 08:00-20:00


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος