FOLLOW US: facebook twitter

Αντί του μάννα χολή

Ημερομηνία: 03-01-2022 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”155197″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Γιώργου Ευθυμίου Εκπ/κού


Οι περισσότεροί μας αυτή τη χρονιά, της οποίας ο αριθμός 2021, μας θυμίζει το επαναστατικό και ηρωικό έπος του 1821, διαβάσαμε, γράψαμε, συζητήσαμε ή και κάναμε πομπώδεις προβολές ανά την Ελλάδα όλη…..

Όμως μην ξεγελιόμαστε πως κάναμε το χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας, που αγωνίσθηκαν με αυταπάρνηση και χωρίς μωροφιλοδοξίες για χάρη της Λευτεριάς της Πατρίδας μας, αρετής από την οποία δυστυχώς δεν διαπνέονταν όλοι, όπως θα δούμε παρακάτω.

Από τα βιβλία της Ιστορίας της Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου μαθαίνει κανείς πως υπήρξαν κάποιοι αγωνιστές του ’21 , που θεωρούσαν ότι επισκιάζονταν ή ότι δεν εξασφάλιζαν με τον αγώνα τους τις υψηλές θέσεις στη διακυβέρνηση της βασανισμένης Πατρίδας μας, γι’ αυτό δεν δίστασαν να εξοντώσουν αγωνιστές, που είχαν προσφέρει πάρα πολλά στον κοινό αγώνα, ριψοκινδυνεύοντας και ίσως και χάνοντας ακόμη και τη ζωής τους: Οδυσσέας Ανδρούτσος, πετάχτηκε από την Ακρόπολη , Κολοκοτρώνης- Πλαπούτας κλείσθηκαν στη φυλακή και τους περίμενε ο θάνατος…..

Τον πρόλογο αυτόν τον έκανα, φίλοι μου, για να αναφερθώ σε μια μελανή της Ιστορίας μας σελίδα, που την έβαψε με το αίμα του ένας ακραιφνής, αδιάφθορος και ανιδιοτελής λάτρης της Πατρίδας μας, για τον οποίον ελάχιστα δυστυχώς έχουν γραφτεί στα εγχειρίδια της σχολικής Ιστορίας, ενώ ήταν από εκείνους που έριξαν τα θεμέλια για την επανίδρυση μιας σωστά οργανωμένης και συντεταγμένης Πολιτείας.

Αυτός τον οποίο υπονοώ (το καταλάβατε) δεν είναι άλλος από τον ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, για τον οποίο δυστυχώς ελάχιστα γνωρίζουμε, παρότι είναι ο θεμελιωτής της Ελευθερίας της Πατρίδας μας.

— Ο Ιωάννης Καποδίστριας, λοιπόν , ο πρώτος κυβερνήτης (18 – 1 – 1828) της ελεύθερης Ελλάδας μετά την αποτίναξη του ζυγού των βάρβαρων Τουρκαλβανών:
Α΄ Καταγόταν από την Κέρκυρα κι έκανε σπουδές στην Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία στην Ιταλία.
Β΄ Συνέταξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας κι έγινε ο κυβερνήτης της σε ηλικία 26 ετών.
Γ΄ Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) από τον Τσάρο της μεγαλύτερης τότε Ευρωπαϊκής δύναμης, της Ρωσίας, στην οποία όμως του ζήτησε να μείνει Έλληνας, λέγοντάς του πως: την τιμή αυτή που του πρόσφερνε, τη δέχεται, με τον όρο όμως να μη γίνει υπήκοός του αλλά υπάλληλος του.
Δ’ Έσωσε μετά το Βατερλώ της από τον διαμελισμό και από την πτώχευσή της την ηττημένη το 1815 Γαλλία.
Ε΄ Συνέταξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα, για το οποίο προσκλήθηκε το 1821 και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.
ΣΤ΄ Με παρεμβάσεις του στο εξωτερικό βοήθησε πολύ την Ελληνική επανάσταση, προκαλώντας το φιλελληνικό κίνημα σ’ όλη την Ευρώπη.
Ζ΄ Με δικά του χρήματα σπούδαζε 300 Ελληνόπουλα στην Ευρώπη (ο ένας από τους δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα χρήματά του).
– Οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες αναγνωρίζοντας, μετά απ’ αυτά και άλλα περισσότερα, το κύρος του και την προσφορά του στην Ευρώπη, τον κάλεσαν και ήρθε στην Ελλάδα.
– Τον εξέλεξαν Κυβερνήτη κατά την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνος (1827) για εφτά χρόνια, για να είναι απερίσπαστος στο έργο που αναλάμβανε.
– Ίδρυσε στο Ναύπλιο Στρατιωτική Σχολή και Εθνική Τράπεζα, Ναυτική στην Ύδρα, Γεωργική στην Τίρυνθα, Ιερατική στον Πόρο, Γυμνάσιο και Διδασκαλείο στην Αίγινα, για να μορφώνονται οι Δάσκαλοι…
– Δε δεχόταν την αμοιβή του Κυβερνήτη: Όταν βεβαιωθώ, είπε στους συνεργάτες του, πως ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως να δεχτώ έναν οβολό.
– Έβαλε υποθήκη τα χτήματά του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή προκειμένου να φέρει δυο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό.

Σ’ αυτό το σημείο θεωρώ αναγκαίο να προσθέσω το εξής φημολογούμενο από τα παιδικά μου χρόνια. Ότι έφερε (δε θυμάμαι από πού) πατάτες, για να δοθούν δωρεάν προς διατροφή των πεινασμένων Ελλήνων. Οι κάτοικοι όμως του Ναυπλίου, μη γνωρίζοντας τι μπορούσε να τους προκαλέσει μια τέτοια πρωτόγνωρη διατροφή, δεν δέχονταν να τις προμηθευτούν (φαντάσου τι θα γινόταν, αν τους πρόσφερνε τα σημερινά εμβόλια). Τότε εκείνος τις τοποθέτησε σε μια αποθήκη κι έβαλε αστυνομικούς δήθεν να τις φυλάνε, για να μην τις κλέψει κανείς. Οπότε, όταν έφευγαν οι αστυνομικοί, ορμούσαν στην αποθήκη κι έπαιρναν όσο περισσότερες μπορούσαν.

Το πιο απογοητευτικό όμως για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδας ήταν το ότι είδε πως ο Ελληνικός λαός, έπειτα από τη σκλαβιά 400 χρόνων, δεν ήταν ώριμος να διοικηθεί μόνος του και γι’ αυτό συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες εκτός από τη Γερουσία, με σκοπό να οργανώσει ένα πανίσχυρο κράτος με αρχές και αξίες σαν κι εκείνες των κρατών όπου είχε συντάξει τα Συντάγματά τους.

Αυτό όμως οδήγησε κάποιους (όπως τους Μαυρομιχαλαίους, Κων/νο και Γεώργιο), από την αντιπολίτευση, που ήταν ισχυροί στην Ύδρα και στην Μάνη, στο να επαναστατήσουν εναντίον του και να τον δολοφονήσουν στις 27 Σεπτέμβρη του 1831 έξω από την Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου πήγαινε, για να λειτουργηθεί.

Αυτοί δυστυχώς είμαστε οι Έλληνες από την εποχή του Ομήρου. ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΑΝΝΑ ΧΟΛΗ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”140377″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia