FOLLOW US: facebook twitter

ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΤΡΩΜΟΥ ΤΟ 2022;

Ημερομηνία: 03-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

του Πάνου Τριγάζη*


Η χρονιά που απέρχεται, αν και εορταστική των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, αφήνει πίσω της πολλά δεινά για την ελληνική κοινωνία, πρώτα απ’ όλα λόγω της πανδημίας του Covid-19, η οποία επιδεινώθηκε παρά τις προ μηνών διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι ήμασταν «στο τελευταίο μίλι».

Η επιδρομή της φονικής πανδημίας, πέραν των χιλιάδων νεκρών (πλέον των 20.000 μέχρι τα Χριστούγεννα), επέφερε σοβαρότατα πλήγματα και στην οικονομία, με καταστροφικές συνέπειες κυρίως για τον χώρο της εστίασης.

Δυστυχώς, οι προτάσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνέπεια το εθνικό σύστημα υγείας να τελεί σήμερα υπό κατάρρευση και να χάνονται ζωές εκτός ΜΕΘ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, σύμφωνα με την μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα.

Όπως και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, η κυβέρνηση της Δεξιάς απέτυχε παταγωδώς στην πρόληψη, ενώ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την πανδημία μοιράζοντας δημόσιο χρήμα μέσω της περιβόητης «λίστας Πέτσα».

Ούτε της ΕΕ οι επιδόσεις ήταν καλύτερες, αν και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που αποφάσισε, πρώτη φορά αποκλίνει από την νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, διατηρώντας σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Υστέρησαν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ηγεσίες της ΕΕ και στην επίδειξη αλληλεγγύης με τις φτωχές χώρες που ζητούσαν και ζητούν δωρεάν εμβόλια και την άρση των πατεντών για την παραγωγή τους, όπως πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και το Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Αριστεράς. Συνεπώς, οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μέμφονται τις ηγεσίες τους για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον ξεκίνησε από την Υποσαχάρια Αφρική.

Όσο για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, δυσκόλεψε πολύ η πανδημία τον σχετικό προγραμματισμό. Ως Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, πετύχαμε να ολοκληρώσουμε την παραγωγή ταινίας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Μπάιρον στην Αττική», χάρη σε χορηγίες της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Βύρωνα. Ταινία που κέρδισε πρώτο βραβείο στην κατηγορία της στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου – Γέφυρες.

Από τα πολλά δεινά του 2021, η μεγάλη ακρίβεια λόγω των αλματωδών αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, που παραδίδεται όλο και περισσότερο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ, την οποία είχε κρατήσει στο δημόσιο με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα μεγάλη αύξηση και της ανεργίας, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίαζε μειούμενη λόγω κάποιων αυξήσεων της εποχικής απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Τέλος, μεγάλοι κίνδυνοι για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ παραμένουν διάφορες διεθνείς εντάσεις, όπως στην Ουκρανία και σε ότι μας αφορά άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. ΄

Άρα, ευχές να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να λυτρωθούμε από την πανδημία, καθώς και από τους πολέμους που μετατρέπουν την Μεσόγειο σε υγρό τάφο για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Καλύτερη χρονιά το 2022, αλλά να κάνουμε κάτι και εμείς!

 

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος