FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!: Ανοιχτές επιστολές της «Πρωινής» στην Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Βεστάγκερ, και τον Υπ. Υποδομών, Κώστα Καραμανλή για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 14-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Προς κα Βεστάγκερ:

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου προστέθηκε στη μακάβρια λίστα νεκρών της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου ένα βρέφος μόλις 16 μηνών, ύστερα από θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Θρηνούμε κάθε χρόνο 10 με 15 νεκρούς στον συγκεκριμένο δρόμο. Καλή και εύκολη λύση η επίκληση στην ατομική ευθύνη, όμως είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους να εγγυηθεί στους πολίτες τους την οδική τους ασφάλεια. Γνωρίζετε την υψηλή επικινδυνότητα ενός δρόμου, τον οποίο χρησιμοποιούν ετησίως όχι μόνοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και πάρα πολλοί συμπατριώτες σας, οι οποίοι επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία και τις θάλασσες της Ηλείας και ολόκληρης της Πελοποννήσου.  Γνωρίζετε επίσης ότι εδώ και 20 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους κατασκευής, αλλά χωρίς επιτυχία, και διαρκώς ζητούν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κατασκευαστεί ο δρόμος. Γνωρίζετε επίσης ότι τεχνικοί σύμβουλοι (Jaspers) της Κομισιόν θέτουν συνεχώς αυστηρούς όρους για τη χρηματοδότηση του έργου και το κρίνουν αυστηρά με όρους βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, με συνέπεια το έργο να καρκινοβατεί επί σειρά ετών. Δεν είναι όλα όμως ζήτημα χρημάτων. Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να κρίνονται μόνο με όρους κόστους και δαπανών. Το διαπιστώσατε και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μια τέτοια αντίληψη απέχει πολύ από τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους που οικοδομήθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτιστη ευρωπαϊκή αξία είναι ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οφείλετε να την προστατέψετε. Μην καθυστερείτε άλλο την απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Σταματήστε τους λογιστικούς υπολογισμούς και χρηματοδοτήστε το έργο με όσους πόρους χρειαστεί, για να σταματήσει το ανθρώπινο αίμα να ποτίζει την άσφαλτο.

Προς κ. Καραμανλή:

Πριν από 17 μήνες κάνατε μια πολιτική επιλογή για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Πατρών-Πύργου, ακυρώνοντας τον υφιστάμενο διαγωνισμό.Επιλέξατε το μοντέλο της επανένταξης στη σύμβαση παραχώρησης, παρότι το 2013 είχε απορριφθεί αυτή η λύση. Ερευνήσατε τους λόγους που τότε απορρίφθηκε; Δεν σας προβλημάτισε; Πιστεύετε πως έχουν εκλείψει εκείνοι οι λόγοι; Αρχικά εμφανιστήκατε σίγουρος για την ευρωπαϊκή έγκριση της επιλογής σας, όμως στην πορεία παρουσιάσατε εναλλακτικό πλάνο για ενιαία δημοπράτηση του δρόμου ως δημοσίου έργου, κάτι που δείχνει ότι δεν είστε και απόλυτα σίγουρος για την επιλογή που κάνατε. Μας είπατε ότι εξασφαλίσατε την ένταξη του έργου και στο επόμενο ΕΣΠΑ, χωρίς να μας πείτε με πόσα χρήματα. Θα είναι 300 εκατ. ευρώ, λιγότερα ή περισσότερα; Θα μας φτάνουν για να το φτιάξουμε; Γνωρίζετε ότι η επιλογή που κάνατε, εγκυμονεί δικαστικούς κινδύνους που μπορεί να μπλοκάρουν το έργο. Το αν ευθύνεστε εσείς ή κάποιος εργολάβος για πιθανό «πάγωμα» του έργου, δεν αφορά τους πολίτες της Ηλείας. Κάθε φορά που αναφέρεστε στο έργο, επιρρίπτετε ευθύνες στον προκάτοχό σας. Πολιτικά μπορεί να σας εξυπηρετεί, αλλά σε τι ωφελεί την πορεία του έργου και τους κατοίκους της Ηλείας και της Αχαΐας;  Ως υπουργός της κυβέρνησης, οφείλετε να δίνετε λύσεις στα δύσκολα και όχι να αναζητείτε φταίχτες αν προκύψει φιάσκο. Έχουν περάσει 17 μήνες και ακόμα δεν έχετε έρθει στην Ηλεία και να παραθέσετε όλα τα δεδομένα ενώπιον των πολιτών. Προτιμάτε τις κλειστές συσκέψεις με τους βουλευτές για να απορροφούνται οι «κραδασμοί» και να γίνεται το αναγκαίο πολιτικό «μασάζ». Επιλέγετε μια πρακτική παλαιοκομματική, που τη δοκίμασαν στο παρελθόν δεκάδες υπουργοί πριν από σας και η οποία απέτυχε. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα πιάσει τώρα; Αυτό που ζητούν άπαντες, είναι να κατασκευαστεί επιτέλους αυτός ο δρόμος και να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα το φτιάξει αλλά να το φτιάξει το συντομότερο δυνατόν. Η ατομική ευθύνη, την οποία η κυβέρνηση έχει επικαλεστεί αρκετές φορές με αφορμή τον κορονοϊό, είναι υπαρκτή αλλά ας μην τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης. Η Ηλεία είναι ο μοναδικός νομός που δεν έχει ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου οδικού δικτύου. Κατά συνέπεια, έχει ήδη παραβιαστεί το άρθρο 2 του Συντάγματος, που αναφέρει πως σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και το άρθρο 4, που αναφέρει πως οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κακά τα ψέματα, δεν έχουμε ίσα δικαιώματα στην Ηλεία, διότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ταξιδέψουμε με ασφάλεια. Οφείλετε να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σας δώσει άμεσα απάντηση για το έργο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να τερματίσετε την αβεβαιότητα. Οφείλετε να πάτε στις Βρυξέλλες και να αποσπάσετε άμεσα τη –θετική ή αρνητική- απάντηση της Κομισιόν.  Τώρα, όχι στο τέλος του 2020.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος