FOLLOW US: facebook twitter

Ίδρυση Πανεπιστημιακών τμημάτων στον Πύργο: Ανοιχτή πρόταση-πρόσκληση από Α. Καράμπελα σε Δήμαρχο και επικεφαλής

Ημερομηνία: 29-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Η ίδρυση Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Πόλη μας είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των θεσμικών φορέων αλλά και όλων των Δημοτών του Δήμου μας και αποτελούσε και αποτελεί πρωτίστης σημασίας θέμα.

Το Υπουργείο Παιδείας από τις αρχές του 2018 προωθεί νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη την χώρα. Η αναδιάρθρωση αυτή περιλαμβάνει την συγχώνευση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την ίδρυση πλέον μόνο Πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων.

Έτσι σε αρκετά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας έχουν προχωρήσει οι διεργασίες αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημιακού χάρτη και μάλιστα σε κάποια εξ’ αυτών έχει γίνει η προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα στο νέο μηχανογραφικό του έτους 2019 θα περιληφθούν τα νέα τμήματα των Πανεπιστημιακών σχολών που έχουν ήδη ιδρυθεί.

Η Παράταξή μας ‘’ΠΥΡΓΟΣ-ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ στα πλαίσια αυτά της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μετά τις δεσμευτικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας στο Αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας στην Πάτρα(Φεβρουάριος 2018) για ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής στην Ηλεία με δύο(2) τμήματα στον Πύργο και ένα(1) στην Αμαλιάδα σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τοποθετηθεί με ξεκάθαρη θέση ότι η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι προς την θετική κατεύθυνση. Όταν μάλιστα ο Δήμαρχος και κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ‘’ψάρευαν σε θολά νερά’’.

Στην συνεδρίαση δε, του Δ.Σ της 19-3-2018 προτείναμε ως παράταξη και έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ, την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την διεκδίκηση και ίδρυση Πανεπιστημιακών τμημάτων στον Πύργο από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μετά την προωθούμενη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ.Ελλάδας.

Η συγκροτηθείσα αυτή επιτροπή (αριθμ.απόφασης 11023/3-5-2018) με Πρόεδρο όχι τον Δήμαρχο(γιατί άραγε;) αλλά Αντιδήμαρχο, δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει συνέλθει μία μόνο φορά και για διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς να έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως από την συγκρότησή της προβλεπόταν
(συνάντηση με την ορισθείσα από το Υπουργείο Παιδείας επιτροπή, προετοιμασία υποβολής σχετικού φακέλου για κτιριακές υποδομές, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κλπ).

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί από την ορισθείσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Πάτρας και του ΤΕΙ Δυτ.Ελλάδας η σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Πύργο, κρίνουμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει ο Δήμος μας εκτός του νέου Πανεπιστημιακού χάρτη το 2019. Άλλωστε αυτό γράφτηκε και σε σχετικό δημοσίευμα του τύπου.

Προς τούτο καλούμε τον Δήμαρχο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας, να μεταφέρουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι διεκδικούμε ως Δ.Σ, μετά την κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ, την ίδρυση δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων. Και προς τούτο θα πρέπει να επιδιώξουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να τύχουμε μιας πλήρους ενημέρωσης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των Πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η Παράταξή μας ‘’ΠΥΡΓΟΣ-ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ θα αναλάβει την πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για το μείζον αυτό θέμα.

 

Για την Παράταξη ‘’ΠΥΡΓΟΣ-ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ’’

Αντώνης Καράμπελας

Κτηνίατρος-Υποψήφιος Δήμαρχος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος