«Απορώ πώς έφτασε να απειλείται με λουκέτο το λιμάνι»: Ανοιχτή επιστολή του προέδου του Τ.Σ. Κατακόλου, Φρ. Κολόσακα, προς τον δήμο Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”121929″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τι επισημαίνει για τα προβλήματα και τις ελλείψεις
Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, και στο Δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα στο Κατάκολο έστειλε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Φραγκίσκος Κολόσακας.
Στην επιστολή του περιγράφει τις ελλείψεις στο λιμάνι και τις οικονομικές επιπτώσεις της «βύθισης» της κρουαζιέρας, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στις επιλογές του δημάρχου για τη στελέχωση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.
«Με απορία και κατάπληξη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα όσα συμβαίνουν στο Κατάκολο. Παρά την σπουδαιότητα και την υπερτοπικότητα του ζητήματος, η σιωπή της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ και της πλειοψηφίας των Ηλείων βουλευτών,εκτός του Κώστα Τζαβαρα, με οδηγεί να κάνω μια παρέμβαση αγωνίας προς όλους εσάς για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, τελευταία, το λιμάνι» αναφέρει αρχψικά και εκφράζει φόβους για λουκέτο στο λιμάνι, που θα επιφέρει την οριστική διαγραφή από τον διεθνή χάρτη της κρουαζιέρας.
Στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά τις ελλείψεις, τονίζοντας ότι «το Λιμενικό Ταμείο δεν διαθέτει εξουσιοδοτημένο προσωπικό ασφαλείας και εγκεκριμένο σχέδιο ασφαλείας, (…) δεν υπάρχει στο λιμάνι μας από το 2018 εγκεκριμένο σχέδιο παραλαβής αποβλήτων, είναι ανύπαρκτα τα απαραίτητα υλικά πρώτης ανάγκης, καθώς και εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης μιας κρίσιμης ρύπανσης»
Ο κ. Κολόσακας επικρίνει την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να αυξήσει την τιμή του νερού στα 5 ευρώ ανα κυβικό από 2,9, σημειώνονας ότι από το 2017 δεν έχει πληρώσει στις εταιρείες το ποσοστό από τα τέλη επιβατών που τους οφείλει.
«Το πλοίο με το φωτισμένο σύνθημα “αγαπάμε το Κατάκολο” δεν γνώριζε προφανώς ότι το λιμάνι δεν έχει τη δυνατότητα να παραλάβει απόβλητα, με αποτέλεσμα να αναχωρήσει οριστικά. Σήμερα ένα εμπορικό πλοίο δεν έχει τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης διότι από το 2017 έχει λήξει η πιστοποίηση του λιμανιού με αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τις οικογένειες των λιμενεργατών και την οικονομία των τοπικών επιχειρήσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων και υπενθυμίζει ότι αυτές οι παραλείψεις έχουν επισύρει πρόστιμα από το Λιμεναρχείο, τα οποία υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΤΚ Κατακόλου επιρρίπτει επίσης ευθύνες στις διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου για την καθυστέρηση υλοποίησης της ανάπλασης στη χερσαία ζώνη και προσθέτει πως δεν κατασκευάστηκαν τα ενιαία στέγαστρα των καταστημάτων στο παραλιακό μέτωπο και πως χάθηκε η χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας, εκφράζοντας και την ανησυχία ότι έχει χαθεί και η χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το ίδιο υπουργείο για την αντικατάσταση των προσκρουστήρων στην νότια πλευρά της κεντρικής προβλήτας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111599″ img_size=”full”][vc_column_text]Έντονη κριτική για τις παραλείψεις
Επιπλέον, στηλιτεύει την έλλειψη οργάνωσης στα τουριστικά λεωφορεία από το 2015 ως το 2019, σημειώνοντας ότι ενέργειες όπως η κατάργηση του κέντρου πληροφοριών των τουριστών το 2015, η απόσυρση, το 2016, του λεωφορείου μεταφοράς των ηλικιωμένων τουριστών εντός του λιμανιού, η πλημμελής καθαριότητα των χώρων υγιεινής και οι σωροί των σκουπιδιών, αποτέλεσαν παράγοντες υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρείχε στους επισκέπτες του το λιμάνι Κατακόλου. Παράλληλα, αναφέερει ότι αν και διαμαρτυρήθηκαν όλοι οι φορείς του Κατακόλου με υπόμνημα, η κατάσταση χειροτέρεψε.
«Η προηγούμενη δημοτική αρχή και η προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου προσπάθησε να διαγράψει από τη μνήμη της πόλης το τι είχε επιτευχθεί και πώς λειτουργούσε το λιμάνι, πρωτοπόρο τότε, με τα 430 κρουαζιερόπλοια και τους 750.000 επισκέπτες. Δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναλώθηκε, δυστυχώς για το Κατάκολο και για τον Δήμο, σε ίντριγκες, στον πολιτικό αμοραλισμό, σε δηλώσεις του αέρα, σε άσκοπα συνέδρια, εκθέσεις και φωτογραφίες στον Τύπο για το τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει διχόνοια και καταστροφή». Υπογραμμίζει και στη συνέχει απευθύνεται στον δήμαρχο προσάπτοντάς του συνέχιση της ίδιας πολιτικής και μεροληπτική στάση εις βάρος του λιμενάρχη Κατακόλου.
«Oλισθαίνετε σε αυτή την κατεύθυνση, διότι μετά από έναν χρόνο προσαρμογής οδηγείστε στα ίδια βήματα. Παρακαλώ απεμπλακείτε από τις μικρόψυχες ενασχολήσεις, που μπορεί να υποκρύπτουν αλλότρια συμφέροντα, όπως της εκδίωξης του μοναδικού καρνάγιου του λιμανιού χωρίς να έχετε προχωρήσει σε αντικατάσταση. (…) Επίσης, τις άδικες και ανήθικες πολεμικές κατά του Λιμενάρχη Κατακόλου, ενός καταξιωμένου και αδιάφθορου αξιωματικού, που αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του λιμανιού. Δεν είναι το “κακό παιδί” ο σημερινός Λιμενάρχης, όπως τον παρουσιάζετε και όπως θεωρούνταν οι προκάτοχοί του από την προηγούμενη διοίκηση(…) Κοιτάξτε τα πρόσωπα που έχετε βάλει στο συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου. Άνθρωποι που δεν είχαν σχέση ποτέ με λιμάνι, με αυτοδιοίκηση, με οικονομία. Προφανώς θέλετε να προχωρήσετε μόνος σας. Όταν έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή σας για να με ορίσετε μέλος του συμβουλίου, ως εκπρόσωπο της κοινότητας όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε, και παρ ότι αντιπροσωπεύω το 80% της Λαϊκής βούλησης, με αποκλείσατε και σεις και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Ίσως με θεωρείτε ακατάλληλο, είμαι όμως εδώ και πολλά χρόνια σταθερά, αταλάντευτα, με πράξεις και στάση ζωής, όχι με κενά λόγια, στην υπηρεσία των συγχωριανών μου. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Χωρίς πάτρωνες και κηδεμόνες, με μοναδικό γνώμονα και οδηγό μου τα συμφέροντα του χωριού μου», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Κολόσακας.
*η επιστολή δημοσιεύεται αυτούσια στην ηλεκτρονική μας έκδοση proini.news.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]