FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιξε χθες το ΟΣΔΕ, παράταση για τα Σχέδια Βελτίωσης – Πλάνο για προκαταβολή του τσεκ 2020 το καλοκαίρι

Ημερομηνία: 02-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105996″ img_size=”full”][vc_column_text]

-«Αναγκαία η ρευστότητα στον αγροτικό κόσμο», τόνισε ο αντιπερ/ρχης Αγροτ. Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2020, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων από τους παραγωγούς.

Ωστόσο, η πρώτη μέρα συνοδεύτηκε από προβληματισμό για το πώς θα υλοποιηθεί η διαδικασία, καθότι απαγορεύεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) λόγω κορονοϊού. Οι δικαιούχοι οφείλουν να εξουσιοδοτήσουν ηλεκτρονικά εκπρόσωπο του ΚΥΔ και στη συνέχεια η αίτηση θα υποβληθεί με απομακρυσμένη επικοινωνία μεταξύ του παραγωγού και των υπαλλήλων των Κέντρων, είτε τηλεφωνικά-ηλεκτρονικά είτε με αποστολή των δικαιολγητικών με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών στον Πύργο, Άλκης Κωνσταντόπουλος τόνισε στην «Πρωινή» ότι η υποβολή αίτησης ΟΣΔΕ είναι σύνθετη διαδικασία και για αυτό απαιτούνται διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής αίτησης.

«Περιμένουμε εγκύκλιο από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποσαφηνιστούν όλες οι παράμετροι της νέας διαδικασίας (εξουσιοδότηση, υποβολή, κλπ και να έχουμε σαφείς οδηγίες. Δεν είναι απλή διαδικασία η αίτηση, διότι αν προκύψουν λάθη, θα αναζητηθούν ευθύνες. Από χθες, πλήθος πολιτών μάς τηλεφωνούν δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτήσεις», ανέφερε.

Εφόσον διευθετηθούν όλα τα ζητήματα και η διαδικασία ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι το τέλος Ιουνίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη σχεδιάζει την προκαταβολή της εναίας ενίσχυσης (τσεκ 2020) στα τέλη Ιουλίου, λόγω του μεγάλου πλήγματος που υφίσταται η αγροτική οικονομία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος ενημερώθηκε για τις προθέσεις του υπουργείου από τον κ. Βορίδη,  τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η ρευστότητα στον αγροτικό κόσμο. «Δεν χωρούν καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών, χρειάζεται αυτή την στιγμή ρευστότητα η αγροτική οικονομία είναι σημαντικό οι αγρότες μας να προγραμματίσουν τις καλλιέργειές τους με μεγαλύτερη άνεση», επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος.

Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 11 Μαΐου η ημερομηνία υποβολής των ενδικοφανών προσφυγών για τα Σχέδια Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σύμφωνα με έγγραφο της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των εννέα Περιφερειών που είχαν ανοιχτή μέχρι τώρα τη διαδικασία των ενστάσεων. Η νέα ημερομηνία, η οποία είναι και η 3η παράταση στην οποία έχει προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ, αφορά τις εννέα περιφέρειες οι οποίες και είχαν αναρτήσει τους προσωρινούς πίνακες με τους δικαιούχους, αλλά και τους απορριπτόμενους ενίσχυσης.

Προτάσεις Κατσιφάρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Σειρά μέρων για στήριξη της αγροτικής παραγωγής πρότεινε ο πρώην περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ.Κατσιφάρας, ζητώντας από την Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό (αυστηρό και αποτελεσματικό) σύστημα στον τομέα της αγροδιατροφή.

«Προτείνουμε – Διεκδικούμε:

  • να δοθεί άμεσα το 70% από τα δικαιώματα των παραγωγών μέσω του ΟΣΔΕ για να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των αγροτών να καλυφθεί το τεράστιο κόστος έναρξης των καλλιεργειών (σπόροι, λιπάσματα, πετρέλαια, ακόμα και ενοίκια χωραφιών κ.ά.) και να μη χαθεί η καλλιεργητική περίοδος της άνοιξης
  • να ενταχθούν οι εργάτες γης με καθεστώς κατά κύριο επάγγελμα αγρότη στους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία με αντίστοιχα ευεργετήματα (αποζημίωση, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μείωση κόστους ενέργειας)
  • την αύξηση των ημερών λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με συμμετοχή αυστηρά των παραγωγών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν μένει αδιάθετη η εγχώρια παραγωγή των ευπαθών προϊόντων προστατεύοντας τους παραγωγούς από τα δίκτυα μεσαζόντων
  • άμεση έγκριση των αιτήσεων των παραγωγών που λιμνάζουν για διάθεση προϊόντων στη λιανική από τους δήμους (πάγκοι σε λαϊκές αγορές)
  • απορρόφηση μέσω διαφόρων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης των προϊόντων ζωικής προέλευσης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των κτηνοτρόφων αλλά και την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που καλύπτονται από τέτοιες δομές. Δεν αρκεί μόνο η απορρόφηση κάποιον προϊόντων από τα Τ.Ε.Β.Α.
  • άμεση ένταξη των κτηνοτρόφων σε κανονισμό de minimis
  • άμεση καταγραφή από ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ), ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ) κτλ ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που δηλώνονται έτσι ώστε να λάβουμε γνώση για το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση τα στατιστικά που έχουμε σαν χώρα τι απόθεμα και τι ανάγκες καλύπτουμε και τι θα δημιουργηθεί
  • ένταξη των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην αμπελουργία (βρώσιμα και οινοποιήσημα σταφύλια) και έχουν μικρά οινοποιεία όπως επίσης και στην παραγωγή ξηρών καρπών (σταφίδα κτλ) σε πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας
  • άμεσες δράσεις και σχεδιασμό για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που προορίζονταν για εξαγωγή»

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia