FOLLOW US: facebook twitter

Απελπισμένοι οι παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών: «Δεν πουλάμε τίποτα! Πετάμε τα προϊόντα μας στις… κότες»!

Ημερομηνία: 02-04-2020 | Συντάκτης:
-Ελάχιστος κόσμος στην χθεσινή λαίκή του Πύργου-Περιμένουν διευκρινίσεις για την ένταξή τους στα οικονομικά μέτρα

Κανονικά αλλά με ελάχιστο κόσμο, έγινε χθες η λαϊκή αγορά του Πύργου στην οδό ΣΠΚ μονο με αγροτικά προϊόντα, με την συμμετοχή  λιγότερων παραγωγών καθώς έπρεπε να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας  και οι πάγκοι να έχουν μεταξύ τους απόσταση πέντε μέτρων ο ένας από τον άλλο.  Παραγωγοί και καταναλωτές φόραγαν σχεδόν στο σύνολό τους μάσκες και γάντια, ωστόσο ο κόσμος αφενός είναι φοβισμένος και δεν κυκλοφορεί όπως πριν και αφετέρου δείχνει να πειθαρχεί στις οδηγίες για τους περιορισμούς  στις μετακινήσεις για να προστατευτεί.

Η εικόνα της μισοάδειας λαϊκής δεν θυμίζει σε τίποτα άλλες εποχές, η κρίση είναι βαθιά και στον πρωτογενή τομέα  ενώ οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι γιατί είναι και αυτοί θύματα των συνεπειών του κορονοιού και απειλούνται με ολική καταστροφή. Όπως μας είπαν αρκετοί παραγωγοί που μίλησαν χθες στην Πρωινή, τα περισσότερα προϊόντα που είναι ευπαθή και δεν πουλιούνται  όπως τα κηπευτικά τα πετάνε γιατί δεν μπορούν να τα διατηρήσουν και από τις ελάχιστες εισπράξεις δεν βγάζουν ούτε τα πετρέλαια της μετακίνησης τους.  Η μόνη του ελπίδα είναι να ενταχθούν και οι παραγωγοί και έμποροι λαϊκιών αγορών στα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, όχι γιατί πρόκειται όπως λένε να σωθούν, αλλά να μπορέσουν έστω να ρυθμίσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που δεν θα έχουν να πληρώσουν. Ας δούμε τι μας λένε οι ίδιοι:

Αθανάσιος Κατσιγιάννης παραγωγός από το Βούναργο

Είμαστε και εμείς από τα μεγάλα θύματα το κορονοϊού. Τα προϊόντα μας δυστυχώς μένουν στα χωράφια απούλητα, ο κόσμος δεν βγαίνει έξω στις λαϊκές να ψωνίσει γιατί φοβάται παρότι παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Έρχεται ένας, περιμένει να φύγει ο άλλος,  και η κίνηση όπως βλέπετε είναι ελάχιστη. Ο τζίρος μας είναι πεσμένος κατά τουλάχιστον 80%  και δεν βγάζουμε ούτε τα πετρέλαιά μας για την μετακινησή σας, για τα καλλιεργητικά έξοδα δεν το συζηταμε.  Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουμε ενταχθεί ή όχι στους ΚΑΔ που ανακοίνωσε η κυβερνηση και εκτός αυτού δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να μας εξυπηρετήσει ή όχι και αν έχει νόημα.  Καλλιεργήσαμε και όλα πήγανε χαμένα. Αν δεν φτιάξουν τα πράγματα, δεν ξανακαλλιεργούμε, απλά τα πράγματα.  Να πετάμε λεφτά;  Τα περισσότερα προϊοντα μας που είναι ευπαθή, όπως τα κηπευτικά δεν κρατάνε, θα τα πετάξουμε στις κότες! Που να τα πας; Λες και έχουν δουλειά και τα μανάβικα να τα δώσεις;  Είναι μια νέκρα έξω.  Να δούμε πού θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση.

Παναγιώτης Βλάχος  παραγωγός από τον Καρδαμά

Είμαι παραγωγός από τον Καρδαμά, μέλος του Σωματείου παραγωγών Ήλιδας.  Την κατάσταση την βλέπετε, στη λαϊκή παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά δουλειά δεν έχουμε καθόλου, πετάμε τα πράματα, δεν γίνεται τίποτα.  Άλλη φορά δεν θα ξανάρθω, δεν αξίζει τον κόπο να ‘ ρχόμαστε. Έχουμε πληγεί απίστευτα, όταν πουλάμε 1 ευρώ τα κολοκυθάκια και δεν τα πουλάμε κιόλας  έχει κανένα νόημα να ερχόμαστε στη λαίκή και να ταλαιπωριόμαστε; ; Έχουμε πτώση 100%! Σήμερα δεν πουλήσαμε τίποτα και μόλις γυρισω αυτά τα προίόντα θα αναγκαστώ να τα πετάξω γιατί ούτε τα μανάβικα τα παίρνουνε. Άμα δεν ενταχθούμε στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Τελειώσαμε οριστικά! Ότι παραγουμε τα πετάμε!

Παναγιώτης Κορφιάτης πωλητής αγροτικών προϊόντων από τον Πύργο

Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εδώ στην λαίκή, αλλά είναι σαν να μην συνεχίζουμε, αφού δεν πατάει ψυχή.  Σε ποιον να πουλήσουμε; Δεν υπάρχει λόγος τελικά να ερχόμαστε γιατί εμείς είμαστε πωλητές αγροτικών προϊόντων και όταν ψωνίζουμε για παράδειγμα 500 ευρώ προϊόντα και δε δύο λαϊκές τζιράρουμε 200 και 200 ευρώ στην καλύτερη, τα 100 τα πετάμε. Η κίνηση είναι πεσμένη 100%, σήμερα δεν βγάλαμε ούτε τα πετρέλαια και έχουμε και τον κίνδυνο να κολλήσουμε κανέναν κορονοϊό, έχουμε οικογένειες, παιδιά, γονείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά τι να κάνουμε ερχόμαστε για το μεροκάματο αλλά ούτε αυτό δεν βγαίνει.  Τουλάχιστον να ενταχθούμε στις επιχειρήσεις που πλήττονται να ρυθμίσουμε  έστω τα φορολογικά μας και βλέπουμε που θα οδηγήσει αυτό το πράγμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος