Άνοιξαν για την φετινή σεζόν τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα
Με την προσδοκία να αυξηθεί η έστω να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα η επισκεψιμότητα
-Ο ανεκτίμητος θησαυρός της Ηλείας που παραμένει ανεκμετάλλευτος
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου, ξεκίνησε σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, η φετινή θερινή λουτρική σεζόν στα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, με την ελπίδα η επισκεψιμότητα να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα ή σε εκείνα του 2020.
Κανονικά τα Ιαματικά λουτρά Καϊάφα θα έπρεπε να είναι ένας από τους σημαντικότερους πόλους ιαματικού τουρισμού/θερμαλισμού όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο, στυλοβάτης όλων των γύρω τοπικών επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, που θα μετέτρεπαν τον νομό μας στον απόλυτο προορισμό ιαματικού τουρισμού. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει σοβαρά έργα για την ανάδειξη και αναβάθμισής τους, μια μακρά… πικρή ιστορία με την οποία έχουμε ασχοληθεί ατέλειωτες φορές, με δεδομένη την χρόνια εγκατάλειψή τους αλλά και κάποια έργα αποσπασματικά που στο τέλος μένουν… μισά! Ίσως μοναδικό περισσότερο αξιοποιημένο κομμάτι να είναι η λίμνη όπου διεξάγονται κωπηλατικοί αγώνες και παγκόσμιοι αγώνες θαλασσίου σκι και που θα μπορούσαν να αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό παροχών προς τον επισκέπτη μαζί με τα Ιαματικά Λουτρά.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να απογειώσουν τη Λουτρόπολη του Καϊάφα για να πάψουμε να μιλάμε με «θα», οι προσδοκίες και φέτος θα είναι χαμηλές και μοιάζει να θεωρείται επιτυχία το να αγγίξουμε τα περσινά δεδομένα, όπου είχαμε την έκδοση περίπου 1.800 – 2.000 ατομικών καρτών. Συνήθως οι πιο πολλοί λουόμενοι, το 90% δηλαδή, κάνει μια σειρά από μπάνια ( 10-20 κατά άτομο) και αυτό μεταφράζεται συνολικά σε κάποιες χιλιάδες εισιτήρια, ενώ υπάρχουν και οι διερχόμενοι, κυρίως τουρίστες στην περιοχή που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία ενός ιαματικού λουτρού.
Ανοιχτά από το πρωί ως το απόγευμα
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΕΤΑΔ το υδροθεραπευτήριο θα λειτουργεί καθημερινά από την 1η Ιουλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023 συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών από 9:00 πμ έως και 17:00 μμ. (Το ταμείο θα κλείνει στις 16:15).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:
2625031710
2625031709
2625031707
email: kaiafas@hppc.gr
Οι τιμές για την φετινή περίοδο είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κοστίζουν ανά ιαματικό μπάνιο και λούση, 8 ευρώ το άτομα για την πισίνα και 10 ευρώ για τις μπανιέρες, ενώ υπάρχουν και εκπτωτικά εισιτήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών με 5,5 ευρώ η πισίνα και 6 ευρώ οι μπανιέρες.
Να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες βάση της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, προτιμούν την θερμαινόμενη πισίνα με το ιαματικό νερό που σου δίνει την αίσθηση ευεξίας των spa, ενώ είναι ήδη έτοιμες προς λειτουργία και οι ατομικές μπανιέρες ( οι λουτήρες) εφόσον κάποιοι από τους επισκέπτες επιθυμούν ατομικές λούσεις, συνήθως κατόπιν υπόδειξης του γιατρού τους.
Την λειτουργία του ξεκίνησε και το ξενοδοχείο «Ολύμπια» 2ης κατηγορίας, με 18 δωμάτια και συνολικά 36 κλίνες για την διαμονή των επισκεπτών στον Καϊάφα.
Επίδομα λουτροθεραπείας
Συνήθως στο ξενοδοχείο διαμένουν περισσότερο ηλικιωμένοι επισκέπτες που λαμβάνουν και το μικρό επίδομα λουτροθεραπείας των 150 ευρώ που χορηγείται σε συγκεκριμένους δικαιούχους- ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ όταν είναι αναγκαία η θεραπεία της πάθησής τους, σε αναγνωρισμένες από το κράτος Λουτροπηγές, κατά την διάρκεια της λουτρικής περιόδου. Το παραπάνω ποσό χορηγείται για την πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων.
Δικαίωμα για την χορήγηση του επιδόματος Λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις κάτωθι παθήσεις: Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι : α) Ρευματοειδής αρθρίτιδα β) Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος γ) Συστηματική σκλήρυνση δ) Πολυμυοσίτιδα-Δερματίτιδα ε) Ρευματοειδή πολυμυαλγία στ) Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού 2)Μετατραυματικές δυσκαμψίες, Μετατραυματική αρθρίτιδα 3)Δερματοπάθειες (ψωρίαση, χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα).