FOLLOW US: facebook twitter

«Βράζουν» ήδη από τα 40άρια τα αγροτικά προϊόντα της Ηλείας!

Ημερομηνία: 20-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον, Τοπικά

Ανοίγει σήμερα ο ΚΥΚΝΟΣ και αύριο η ΜΙΝΕΡΒΑ και ξεκινά υπό συνθήκες καύσωνα η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία με αμφίβολη εξέλιξη. Τι επισημαίνουν Βαλιανάτος και Βομπίρης για βιομ. τομάτα, σταφίδα, αμπέλια και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Το δρόμο προς τα εργοστάσια, παίρνει η βιομηχανική τομάτα και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, καθώς σήμερα Πέμπτη ανοίγει με δύο βάρδιες ο ΚΥΚΝΟΣ στη Γαστούνη και το Σάββατο η ΜΙΝΕΡΒΑ στα Σαβάλια. Οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται σε θέση… μάχης για την παράδοση του προϊόντος που αρχίζει από σήμερα δειλά- δειλά, αλλά κανονική ροή θα αποκτήσει από τις αρχές της άλλης εβδομάδας.  Βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί για τις τρεις ομάδες παραγωγών, Αμαλιάδας, Γαστούνης και «ΚΗΠΟΣ» οι παραγωγοί θα πρέπει να παραδώσουν συνολικά περίπου 90.000 τόνους και στα δύο εργοστάσια, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,35 ευρώ.  Η διαδικασία παράδοσης- παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.

Η βιομηχανική τομάτα παρότι ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και από άποψη ποιότητας, ποσότητας και σχετικά ικανοποιητικής για τα δεδομένα τιμής με 10% αύξση σε σχέση με πέρυσι, είναι πολύ αμφίβολο πλέον αν με τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα διαρκέσουν όλες τις επόμενες ημέρες, μάλιστα αναμένεται κορύφωση από σήμερα με 40άρια και βάλε,  θα καταφέρουν να τηρήσουν τα συμβόλαια. στις ποσότητες  Ο φόβος πιθανής μεγάλης ζημιάς από τον καύσωνα είναι υπαρκτός και δυστυχώς ήταν ότι ακριβώς φοβόταν οι τοματοπαραγωγοί, ότι  δηλαδή στην πορεία ως την συγκομιδή και την παράδοση του προϊόντος, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην είναι σύμμαχός τους.  Και πέρα από την οικονομική καταστροφή που μπορεί να υπάρξει,  υπάρχει και ένα μεγάλο ζητούμενο, το αν η ζημιά που ενδέχεται να υποστούν, θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς ο αναχρονιστικός Κανονισμός του Οργανισμού θέτει ως προαπαιτούμενο αποζημίωσης τους 40 βαθμούς Κελσίου! Αν δηλαδή «καεί» η τομάτα ή οποιοδήποτε άλλο αγροτικό προϊόν από τον καύσωνα, αν η θερμοκρασία που σημειώθηκε είναι κάτω από 40° δεν αποζημιώνεται. Κάτι το οποίο έχει συμβεί και σε προηγούμενους καύσωνες στην Ηλεία, όπου ακόμα παλεύουν οι παραγωγοί να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους καταστράφηκαν από θερμοκρασίες 40° και άνω και έχασαν εξ αυτού του γεγονότος τις αποζημιώσεις γιατί άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι… Πάπας!


«Ο καύσωνας απειλεί ήδη αρκετά αγροτικά προϊόντα με πρώτη την βιομ. τομάτα»Χρ. Βαλιανάτος


Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας και για την έναρξης παράδοσης παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας και για τον καύσωνα που απειλεί ήδη  αρκετά αγροτικά προΙόντα « Τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας ανοίγουν από σήμερα, από Δευτέρα θα υπάρχει μια ομαλή ροή, ωστόσο ο καύσωνας είναι για τους παραγωγούς φόβος- τρόμος. Τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα όπως η τομάτα, η σταφίδα, τα αμπέλια και τα κηπευτικά από την επικοινωνία που είχαμε με παραγωγούς, έχουν ήδη αρχίσει να «βράζουν» από τον καύσωνα και δεν ξέρουμε πού και πώς αυτό θα καταλήξει γιατί απ΄ότι φαίνεται θα έχει μακρά διάρκεια. Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για ζημιές, όμως από την εμπειρία που έχουμε, είναι σίγουρο ότι δεν θα περάσει η αγροτική παραγωγή της Ηλείας αλώβητη το νέο κύμα καύσωνα διαρκείας.  Και εδώ μπαίνει ξανά το θέμα του αναχρονιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει αφού η Κλιματική κρίση θα φέρνει αλλοπρόσαλλα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες, χαλάζια και καύσωνες και ο αγρότης είναι ανυπεράσπιστος. Στη  προκειμένη περίπτωση αν στο σημείο της καλλιέργειας δεν καταγραφούν  θερμοκρασίες 40° και άνω, αποζημίωση δεν προβλέπεται. Άρα καταλαβαίνετε τι θα γίνει και το θέμα δεν αφορά μόνο την βιομηχανική τομάτα. Η σταφίδα και τα αμπέλια έχουν ήδη υποστεί τεράστιες ζημιές από τον περονόσπορο, έρχεται και ο καύσωνας τώρα και πολύ φοβάμαι ότι αν έχει μεγάλη διάρκεια  θα τα αποτελειώσει και θα τα κάψει. Προς το παρόν, αντέχουν, κρατάμε μικρό καλάθι όμως για την εξέλιξη.»


« Η σταφίδα  προς το παρόν αντέχει με τον καύσωνα αλλά για πόσο δεν ξέρουμε!»Θ. Βομπίρης


Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι «ο καύσωνας απειλεί και την σταφίδα  και τα αμπέλια ,τα οινοποιήσιμα και τα επιτραπέζια σταφύλια,  που μπορεί προς το παρόν να μην έχουμε προβλήματα αλλά παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται και να τα κάψουν. Εμείς σε ένα μήνα ξεκινάμε τρύγο, ελπίζουμε μέχρι τότε το προΙόν που έχει απομείνει να αντέξει γιατί μας περιμένουν μεγάλοι αγώνες για την τιμή και όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σταφίδα που φέτος έχε φάει μεγάλα «σκαμπίλια».  Τεράστια καταστροφή από περονόσπορο, χαμηλή τιμή που δεν ξεπερνά τα 70 λεπτά, τα υπόλοιπα που λένε είναι για λαϊκή κατανάλωση και όπως καταλαβαίνεται με τον καύσωνα έχουμε μεγάλη αγωνία,  όπως και με τις φωτιές για τις ελιές και φοβόμαστε μήπως δεν μείνει τίποτα όρθιο. Κι ενώ θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να είναι σύμμαχος του παραγωγού, τελικά σε κάθε ζημιά βρίσκεται απέναντι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για να μην αποζημιωθούμε, αφού ο αναχρονιστικός Κανονισμός του οργανισμού μας πετάει μόνιμα έξω κι έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι θα αλλάξει και θα βελτιωθεί.  Φέτος θα είναι γενικά μια κακή χρονιά για τον Ηλείο αγρότη και δεν ξέρουμε ακόμα τι μας επιφυλάσσει ο καιρός.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot