Ανοίγει η “αυλαία” του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”152607″ img_size=”full”][vc_column_text]*Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Β.Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Ν. Κοροβέσης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημ. Σπύρου
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ένας θεσμός που ξεχωρίζει για τον τρόπο που προσεγγίζει την αξία του κινηματογράφου και προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους που συμμετέχουν, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να διακριθούν διεθνώς, ξεκινώντας εδώ, από την Ηλεία», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ενόψει της έναρξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και της 21ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», που επιστρέφουν στους φυσικούς τους χώρους, ανοίγοντας την «αυλαία» το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, στις 8:00 το βράδυ, στο Θέατρο «Απόλλων» του Πύργου. Μια επιστροφή για την οποία μίλησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.
Το 2020 η Οργανωτική Επιτροπή και όλοι οι συμμετέχοντες – παιδιά, επαγγελματίες του κινηματογράφου και φίλοι του Φεστιβάλ – βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση. Οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδήγησαν στην διαδικτυακή διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Το στοίχημα πέτυχε και μάλιστα άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στο Φεστιβάλ, που θα αξιοποιηθεί και στην φετινή διοργάνωση.
Ένας μοναδικός κινηματογραφικός θεσμός
Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι το στολίδι της Ηλείας από το 1997 μέχρι και σήμερα. Ένας μοναδικός κινηματογραφικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα και αντίκτυπο, με υποδειγματική οργάνωση και με μια αίσθηση συνεχούς ζωντάνιας που προέρχεται από τους νέους». Μεταφέροντας την χαρά και τον ενθουσιασμό όλων για την διοργάνωση του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, σημείωσε επίσης «…Η πανδημία μας στέρησε τη χαρά της αντάμωσης, ωστόσο μας άφησε παρακαταθήκη τη δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, μέσα από την οποία πραγματοποιήθηκε τελικά ένα άψογο και υψηλού επιπέδου ψηφιακό φεστιβάλ. Και πάνω σε αυτό θα “χτίσουμε” ώστε να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο το Φεστιβάλ, με τον ακούραστο Καλλιτεχνικό Διευθυντή Δημήτρη Σπύρου το “τιμόνι» του Φεστιβάλ». Κλείνοντας σημείωσε ότι, η Περιφερειακή Αρχή «αγκάλιασε» το Φεστιβάλ και το στηρίζει εμπράκτως σε κάθε του έκφανση, έχει άψογη συνεργασία με τους ανθρώπους του, με κοινό στόχο την ενδυνάμωση του, προς όφελος της Ηλείας και της τοπικής κοινωνίας.
Θέση που επιβεβαίωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης λέγοντας ότι «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελεί ένα πολύτιμο πολιτιστικό αγαθό για τον τόπο μας. Συνδυάζοντας το κλασσικό με το σύγχρονο και τη δημιουργικότητα με τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, το Φεστιβάλ, ένας θεσμός με διεθνή φήμη, αποτελεί εκτός από πολιτιστικό αγαθό του τόπου, και μέσο τουριστικής ανάπτυξης. Εκατοντάδες επισκέπτες από το εξωτερικό και το εσωτερικό, επισκέπτονται και συμμετέχουν ξανά στο Φεστιβάλ. Η διοργάνωση επιστρέφει στον τόπο της, στην Π.Ε Ηλείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με δια ζώσης συναντήσεις των συμμετεχόντων, μετά από τη υποχρεωτική ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τις δράσεις τους\ σε όλη την Ελλάδα. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, στοχεύουμε στην περαιτέρω προβολή του θεσμού και του τόπου». Και έκλεισε με την βεβαιότητα πως και φέτος, παρά τις δυσκολίες, το Φεστιβάλ θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και τα παιδιά θα αποκομίσουν σημαντικές εμπειρίες και εντυπώσεις.
Οι τέσσερις πυλώνες του Φεστιβάλ
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Δημήτρης Σπύρου, δεν έκρυψε τη χαρά του για την επιστροφή του Φεστιβάλ στις αίθουσες, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, ενώ αναφερόμενος αξία των προγραμμάτων του Φεστιβάλ, εξήγησε πως «….η καινοτομία των προγραμμάτων διαπερνά πολλές εκδηλώσεις. Η Ηλεία και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είναι ένας χώρος συνάντησης που εδώ γεννιούνται σημαντικές συνεργασίες. Το όνειρό μας είναι, όταν δημιουργηθεί η μεγάλη υποδομή που περιμένουμε, η περιοχή να προσελκύει παραγωγές για γυρίσματα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, ώστε τα επόμενα χρόνια, η Ηλεία να είναι ένας χώρος που θα προσελκύει παραγωγές».
Σημείωσε επίσης πως «Το Φεστιβάλ πλέον έχει απόλυτα μετρήσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη που δημιουργεί στην παραγωγή ταινιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και στην ανάπτυξη παιδαγωγικών προσεγγίσεων που αξιοποιούνται, σε Πανεπιστήμια της χώρας μας και σε καθηγητές για πτυχιακές εργασίες κ.α» και παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες της φετινής διοργάνωσης:
-24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με 93 ταινίες επαγγελματιών από 55 χώρες
-21 Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας
-School Cinema, με δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
-Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου.
Αναφερόμενος στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με προτεραιότητα την ασφάλεια συμμετεχόντων και εργαζομένων, εξήγησε πως το Φεστιβάλ έχει αναλάβει μια τεράστια ευθύνη την οποία όλοι αναγνωρίζουν και γι’ αυτό κατανοούν την αυστηρότητα της διοργάνωσης, δηλώνοντας ότι «…το Φεστιβάλ είναι οργανωτικά έτοιμο να διαχειριστεί το ζήτημα της πανδημίας, διασφαλίζοντας τις συνθήκες ώστε αυτή η εβδομάδα να είναι εβδομάδα δημιουργίας και χαράς».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την βράβευσή του ως το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα, απάντησε πως η ανακοίνωση αυτή τον αιφνιδίασε ευχάριστα, και δήλωσε ότι το βραβείο ανήκει στην τοπική κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά στα στελέχη και τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]