Ανησυχία για πιθανή έξαρση λαθροθηρίας: Σε αναστολή σύμβασης η θηροφυλακή, όλο το βάρος των ελέγχων στο δασαρχείο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”124309″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανησυχία για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης θήρας επικρατεί και στην Ηλεία, καθώς έγινε γνωστό ότι το προσωπικό της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τη μισθοδοσία τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”77885″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι, εκφράζοντας την ελπίδα η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή στο τέλος του μήνα.
«Δεν είναι μόνο η ανησυχία για πιθανά κρούσματα λαθροθηρίας, είναι η λαθροϋλοτομία, η παράνομη εναπόθεση μπάζων και απορριμμάτων σε δασικές περιοχές κλπ. Πλέον το δασαρχείο, που είναι το καθ΄ύλην αρμόδιο, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου όλο το βάρος διαφύλαξης του περιβάλλοντος, ενώ όλα αυτά τα χρόνια οι θηροφύλακες βοηθούν και συμβάλλουν καθοριστικά στο έργο της Υπηρεσίας. Η θηροφυλακή είναι 100% χρηματοδοτούμενη από τους πόρους των κυνηγών. Η απαγόρευση της θήρας από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία, αναστέλλει την έκδοση πολλών αδειών που συνήθως εκδίδονται τέτοια περίοδο, περίπου 50.000 πανελλαδικά, κατά συνέπεια στερεί έσοδα και καθιστά ανέφικτη τη μισθοδοσία των θηροφυλάκων, οδηγώντας τις ομοσπονδίες σε αναγκαστική απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων, διότι οι θηροφύλακες είναι πρώτα από όλα εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως η συμβολή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από όση πιστεύουν οι πολίτες.
«Οι θηροφύλακες το καλοκαίρι είναι ουσιαστικά και πυροφύλακες, διότι βοηθούν την Πυροσβεστική κατευθύνοντας τα οχήματα ώστε να προσεγγίσουν μια πυρκαγιά. Είναι πολύ σημαντική η αξία αυτού του θεσμού, τον οποίο συντηρούν αποκλειστικά οι κυνηγοί με τα χρήματά τους. Ας ελπίσουμε οι ιθύνοντες να επανεξετάσουν την απόφασή τους στο τέλος του μήνα όσον αφορά την άσκηση της θήρας», επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι το δασαρχείο καθημερινά επιτελεί τον ρόλο του, σημειώνοντας ότι η προσωρινή απενεργοποίηση της θηροφυλακής επιβάλλει περισσότερη προσπάθεια, αφού το προσωπικό τη Υπηρεσίας θα επιφορτιστεί όλους τους ελέγχους στο σύνολό τους.
Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Νίκου Χαρδαλιά τονίστηκε στη Βουλή ότι «θπάρχειβούληση να το δρομολογήσουμε αυτό; Όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν, βεβαίως. Και θα ξεκινήσουμε από τις περιοχές της Βόρειας
Ελλάδας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, διότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν στο κυνήγι του αγριόχοιρου συνδεδεμένα με κάποια υγειονομικά ζητήματα».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]