FOLLOW US: facebook twitter

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ για Ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα

Ημερομηνία: 19-05-2016 | Συντάκτης:

anexartisia-diamantopoulos

Δήλωση του Νίκου Διαμαντόπουλου*

   Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ είναι προτεραιότητα και είναι ξεκάθαρη. Οργανωμένες και συστηματικές ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα, τη γενέτειρα του Ολυμπισμού. Ήταν εξ αρχής άλλωστε. Είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη, που έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές και θεσμικές κινήσεις, ώστε να πείσουμε για το εν λόγω ζήτημα.

   Όταν για πρώτη φορά είχαμε θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, η ειλικρινής απάντηση του Δημάρχου Ήλιδας, ήταν απογοητευτική, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της αρχαιολογικής σκαπάνης. Δεν διαφαινόταν πουθενά στον ορίζοντα του κ. Χριστοδουλόπουλου. Από τότε, ακολουθήσαμε και εξακολουθούμε, μια σειρά ενεργειών και επιχειρημάτων, για να πειστούμε καταρχήν εμείς, στον Δήμο Ήλιδας, για το αυτονόητο. Τις Ανασκαφές στην κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος. Και το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουμε μέσα από συγκεκριμένες αναφορές, πως η επιχειρηματολογία και η επιμονή της 3ης δημοτικής παράταξης, άρχισε ήδη να πείθει για τα μεγάλα που δεν φαίνονται. Αποκορύφωμα, η τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας (Απρίλιος 2016), η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Μετά από νέα αναφορά μου, προ ημερησίας διατάξεως, για ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα, με την Αφή ως συμβολική αφορμή, ο Δήμαρχος Ήλιδας κατόπιν, έλαβε τον λόγο και εξήγγειλε πως, ο Δήμος Ήλιδας θα ζητήσει να γίνει Μελέτη για το θέμα, προκειμένου να υπάρξει ένταξη της αρχαιολογικής σκαπάνης, στο νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ. Τι άραγε μπορεί να σημαίνει μια τέτοιου είδους «εξαγγελία»…; Ίσως πολλά, μπορεί κάτι, πιθανώς και τίποτα. Το θέμα είναι ότι βήμα – βήμα και σιγά – σιγά, αλλάζει η αντίληψη μας, άρα και η προσέγγιση μας, για το θέμα. Εδώ ίσως αξίζει να αναφέρουμε, πως η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ έχει από καιρό καταθέσει και μάλιστα εγγράφως, ενδεικτικά αλλά και συγκεκριμένα σημεία για την δυνατότητα χρηματοδοτήσεων ενός τέτοιου σκοπού.

   Οφείλω να πω, ότι βάσει του σχεδιασμού που είχα κατά νου, υπολόγιζα την αποδοτικότητα της στρατηγικής αλλά και της επιχειρηματολογίας μας, λίγο καιρό αργότερα, αλλά φαίνεται πως όλα γίνονται πιο γρήγορα. Όχι φυσικά λόγω της δικής μας ικανότητας, αλλά λόγω της δυναμικής τού πολιτισμού που ξεπροβάλλει μέσα από τα χώματα της Ήλιδας.

   Δεν εκφράζουμε καμιά ικανοποίηση ούτε και αισθανόμαστε δικαίωση, γιατί δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια. Ούτε οι αποδοχές των ιδεών και προτάσεων μας, ούτε και οι εξαγγελίες βάσει αυτών. Μας αφορούν μόνο οι πράξεις. Το θέμα μας δεν μπορεί να είναι, το αν καταφέραμε ή θα καταφέρουμε, να πείσουμε τις Αρχές στο να συμφωνήσουν πως χρειάζονται ανασκαφές, αλλά το τι θα γίνει στην πράξη. Η αποδοχή βέβαια, της αξίας και χρησιμότητας των ανασκαφών, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι είναι η βάση όσων ακολουθήσουν. Αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν.

   Η Ανεξαρτησία είναι η παράταξη που έφερε στην δημόσια, αυτοδιοικητική και πολιτική σφαίρα το θέμα των ανασκαφών. Και νιώθουμε υπερηφάνεια, που η επιχειρηματολογία μας, άρχισε ήδη να πιάνει τόπο, ανοίγοντας τον δρόμο, για την ανακάλυψη της γης που αποτελεί την κοιτίδα της Ολυμπιακής ιδέας.

   Ανεξαρτησία σημαίνει… Ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα. Ανεξαρτησία και Ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα, είναι έννοιες ταυτόσημες. Οι Ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα, όπως και να ‘χει, κάποτε θα γίνουν και θα εξελιχθούν. Εμείς γνωρίζουμε ήδη, ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει. Άλλωστε, η στρατηγική δρα στον χρόνο για τον οποίο έχει σχεδιαστεί να αποδώσει. Η στρατηγική είναι έννοια μαθηματική.

   Φίλες και φίλοι, εμείς στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ούτε ενθουσιαζόμαστε ούτε απογοητευόμαστε. Απλά… εφαρμόζουμε στρατηγική. Και ξέρουμε και τα αποτελέσματα που θα έρθουν. Και μια στρατηγική, ξεπερνά τα όρια μιας θητείας. Πόσω μάλλον, όταν εντοπίζει στο περιεχόμενο της νοοτροπίας.

* Ο Νικόλαος Διαμαντόπουλος, είναι Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας («ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ») & Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, Μέλος της Γνωμοδοτικής – Εποπτικής Επιτροπής Τουρισμού – Αθλητισμού – Πολιτισμού, Πτυχιούχος Επικοινωνιολόγος.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος