FOLLOW US: facebook twitter

Ανεργία ακόμη και πάνω από 28% προβλέπει ο ΣΕΒ

Ημερομηνία: 07-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111375″ img_size=”full”][vc_column_text]«Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο του 2020 προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας»

Μήπως η κρίση που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και την απασχόληση αποδεικνύει ότι ήρθε η ώρα για τις ελληνικές βιομηχανίες «να πάρουν το αίμα τους πίσω» έναντι των υπηρεσιών;

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, στο τελευταίο του δελτίο και όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία «οι παραγωγικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την τεχνολογία και σε άλλους κλάδους υψηλής και μέσης προστιθέμενης αξίας, διατήρησαν τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο δυναμικό τους… ενώ στις υπηρεσίες εστίασης και παροχής καταλύματος προκύπτει αθροιστικά ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο εργασίας σχεδόν 43.000 θέσεων, όσες, δηλαδή, είναι και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην ελληνική αγορά εργασίας τον Μάρτιο του 2020».

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για τις μεγάλες βιομηχανίες να διεκδικήσουν τα πρωτεία στη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία;

Το ερώτημα αν και δεν τίθεται ευθέως από τους συντάκτες του οικονομικού δελτίου του ΣΕΒ, προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα. Κυρίως δε από αυτά που αποδεικνύει ότι η βιομηχανία στις πρωτόγνωρες και αιφνίδιες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, έβαλε φρένο στις απολύσεις, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Μαρτίου κι όπως, ίσως, επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία απασχόλησης του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. »Η παραγωγική οικονομία διατήρησε τις θέσεις εργασίας» σημειώνεται στο δελτίο του ΣΕΒ.

Και την ώρα που κατέρρεε η εποχική απασχόληση στον τουρισμό και την εστίαση, «στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την τεχνολογία και σε άλλους κλάδους υψηλής και μέσης προστιθέμενης αξίας διατηρήθηκε ο παραγωγικός ιστός και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός πως δεν απασχολούν εποχικό προσωπικό, αλλά μόνιμο προσωπικό μεσαίας και ψηλής εξειδίκευσης πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, η διατήρηση του παραγωγικού ιστού συνέβαλε και στην προστασία των θέσεων εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης».

Καταγράφοντας «τα πρώτα συμπεράσματα ως προς τις συνέπειες που άφησε η καραντίνα στην απασχόληση» ο ΣΕΒ προβλέπει ποσοστά ανεργίας που θα ξεπεράσουν ακόμη κι αυτό το 27,7% του 2013. «Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο του 2020 προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας» επισημαίνεται στο δελτίο. Χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν διότι «περιόρισαν τις απολύσεις», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τη δυνατότητα τηλεργασίας, την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την αναστολή συμβάσεων εργασίας με παράλληλη στήριξη των εργαζομένων που επλήγησαν, τις ρυθμίσεις για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Επίσης, στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, τον Μάρτιο, οι μελετητές του ΣΕΒ εντάσσουν τη Δημόσια Διοίκηση, την Αμυνα (+1.115 θέσεις) και τις δραστηριότητες υγείας (+393 θέσεις), «δηλαδή δυο κλάδοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο, ο μεν της αντιμετώπισης της κρίσης στο Έβρο και ο δε της αντιμετώπισης του κορονοϊού».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, ο σύνδεσμος προτείνει ως συμπληρωματικά στο ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης και τα προγράμματα μειωμένου χρόνου εργασίας «με γνώμονα τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης»

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot