FOLLOW US: facebook twitter

Ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Επικούρειου Απόλλωνα

Ημερομηνία: 22-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Αίτηση εταιρίας προς την ΡΑΕ για την εγκατάστασή τους στις Δ.Ε Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γόρτυνας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης και Φιγαλείας- Διαμαρτυρία οργανώσεων

Αίτηση για 72 ανεμογεννήτριες στις δημοτικές ενότητες Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γόρτυνας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης και Φιγαλείας , κατέθεσε στην ΡΑΕ  σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση περιβαλλοντικών και κοινωνικών  οργανώσεων και συλλόγων όλης της περιοχής όπως  του Ορειβατικού  Συλλόγου (ΕΟΣ) Καλαμάτας , ΕΟΣ Τρίπολης, Mythical Peloponnese και  AllaboutPeloponnisos που έχουν μάλιστα εκδώσει και ένα κείμενο διαμαρτυρίας ζητώντας να μείνουν ελεύθερα τα βουνά χωρίς Αιολικά.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κείμενό τους, οι ανεμογεννήτριες αυτές θα ειναι ύψους 185 μέτρα και ισχύος ισχύος 5,8 MW, σε απόσταση 2 χλμ. από το φαράγγι και τους καταρράκτες της Νέδας και αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Δεκάδες ανεμογεννήτριες σε ακτίνα έως 5 χλμ. και ορατές από τον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Προβλέπει ισοπέδωση της κορυφογραμμής του όρους Λυκαίου για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.  Στο όρος Λύκαιον τελούνταν λατρευτικές δραστηριότητες ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια. Στην περιοχή υπάρχουν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως το τέμενος του Δία στην Ιερά Κορυφή, ενώ οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι σε εξέλιξη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Μάτεσι Βλαχορραπτ Αρχαιολογικός Χώρος ထ Περιβολια Βασσών Φιγαλείας Καταρράκτες Καταρρά Νέδα Φιγαλεία . Αμπελιώνα λυκόσουρα"

Το 2018 εγκαινιάστηκε από την Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. στην περιοχή το Apollo Trails, “ένα υπέροχο μικρό δίκτυο μονοπατιών με κύριο εφαλτήριο τον οικισμό της Αμπελιώνας. Το δίκτυο ενώνει τους οικισμούς Νέδα, Πέτρα, Άγιος Σώστη, Σκληρό με το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, αλλά και το ναό του Πανός, τις πηγές της Νέδας, αμέτρητα πέτρινα αλώνια, εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια κ.ά. Ταυτόχρονα, προσφέρει εξαιρετικές εναλλαγές τοπίου καθώς περνάει από καστανοδάση, ρεματιές με πλατάνια, χωράφια, αμπέλια, δρύες και κορυφές με θέα.❗️ Eκτεταμένα τμήματα των αιτούμενων αιολικών σταθμών πατάνε επάνω στα μονοπάτια του δικτύου Apollo Trails!»

Καταλήγοντας τονίζουν ότι οι τοπικοί  φορείς/σύλλογοι/δημοτικές αρχές πρέπει να ζητήσουν άμεσα από τη ΡΑΕ την ακύρωση των αιτήσεων (μέχρι 29.01.2021), καθώς:

“Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης (16.1.2021), κατά τα προβλεπόμενα στο αρθρ. 7 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και μέσω ΣΗΘΥΑ.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος