FOLLOW US: facebook twitter

Ανδρέας Ρουμελιώτης: Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια στην Ηλεία;

Ημερομηνία: 09-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98105″ img_size=”full”][vc_column_text]Είναι κοινά παραδεκτό ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στην Ηλεία. Ωστόσο, αξίζει να αναρωτηθούμε ποια είναι η στάση των Ηλείων πολιτικών ταγών απέναντι στο νοσηρό αυτό φαινόμενο. Έτσι, αν παρατηρήσει κανείς τη συμμετοχή των Δήμων του νομού Ηλείας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια» (The Covenant of Mayors for Climate and Energy), που αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, θα απογοητευτεί. Πιο συγκεκριμένα, από τους συνολικά 7 Δήμους μονό ο Δήμος Ήλιδας και ο Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουν υπογράψει το Σύμφωνο το 2015 και 2016 αντίστοιχα.

Και αν κανείς ισχυριστεί ότι πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που δεν λαμβάνει ευρείας αποδοχής αξίζει να μελετήσει τη συμμετοχή των υπόλοιπων δήμων της Πελοποννήσου. Τότε θα διαπιστώσει ότι η χαμηλή συμμετοχή των Δήμων του νομού μας είναι η δυσάρεστη έκπληξη και όχι ο κανόνας. Πιο συγκεκριμένα, από τους συνολικά 37 Πελοποννησιακούς Δήμους (δεν προσμετρείται ο μικρός Δήμος Ελαφονήσου που θα έπρεπε να συμμετάσχει σε συνεργασία με άλλο Δήμο) μονάχα 11 δεν συμμετέχουν ως υπογράφοντες στο σύμφωνο (που σημαίνει ότι αρνούνται ή αδιαφορούν να αναπτύξουν, εντός των πρώτων δύο ετών από την ένταξή τους, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 και την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή).

Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι από αυτούς τους 11 δήμους οι 5 (!) βρίσκονται στο Νομό Ηλείας και οι 6 σε όλη την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ακόμη σημάδι για το πόσο αργά είναι τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Καλύτερα να μην ανοίξουμε κουβέντα για ευρωπαϊκό επίπεδο…

Και για να πάψει κάθε είδους παραπληροφόρηση σχετικά με το ‘’Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια’’ αναφέρουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

-να υπερβούν τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για το 2030, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην επικράτεια τους τουλάχιστον κατά 40%, μέσω της εφαρμογής ενός Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).

-να προετοιμάσουν μια βασική απογραφή εκπομπών που θα αποτελέσει τη βάση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).

-να υποβάλουν το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) εντός του έτους που έπεται της επίσημης υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων.

-να προσαρμόσουν τις αστικές δομές, συμπεριλαμβανομένης και της εξασφάλισης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων.

-να κινητοποιήσουν την κοινωνία των πολιτών στη γεωγραφική περιοχή τους προκειμένου τούτη να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του Σχεδίου δράσης, προσδιορίζοντας τις πολιτικές και τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή και την επίτευξη των στόχων του σχεδίου αυτού.

-να υποβάλουν εκθέσεις αξιολόγησης, τουλάχιστον ανά διετία μετά την υποβολή του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), για την αξιολόγηση και παρακολούθηση της υλοποίησης του.

-να μοιράζονται την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους με άλλες εδαφικές ενότητες.

-να διοργανώνουν Ημέρες Ενέργειας ή Ημέρες Συμφώνου των Πόλεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με άλλους ενδιαφερομένους φορείς, με στόχο να μπορέσουν οι πολίτες να επωφεληθούν άμεσα των ευκαιριών και των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την ευφυέστερη χρήση της ενέργειας, καθώς και να ενημερώνουν τακτικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης τους.

-να συμμετέχουν και να συμβάλουν στην ετήσια Διάσκεψη των Δημάρχων της ΕΕ για μια «Ενεργειακά Βιώσιμη Ευρώπη»

-να διαδώσουν το μήνυμα του Συμφώνου στα κατάλληλα φόρουμ και, ειδικότερα, να παροτρύνουν και άλλους δημάρχους να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν και οι νεοεκλεγέντες θα πρέπει να καλύψουν το ατόπημα των προηγουμένων και οι επανεκλεγέντες να καλύψουν τη δική τους προηγούμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του πλανήτη.

*Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης είναι φιλόλογος και κατάγεται από την Ανδρίτσαινα [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia