FOLLOW US: facebook twitter

Ανδρ. Ξανθός: «Επιστρέφουμε στην προ-ΕΣΥ κατάσταση»

Ημερομηνία: 01-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

-Την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας στηλίτευσε κατά την περιοδεία του στην Ηλεία ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός

-Αποκαλυπτική η σύσκεψη με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι τόνισαν ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον… γαλέρες

Tης Κικής Κολοβέρου & του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Λύσεις και πρωτοβουλίες για να ξαναγίνει ελκυστικό για νέους γιατρούς το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και γενικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της ελληνικής περιφέρειας ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος από τον βουλευτή-τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος συζήτησε μαζί τους στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Χρυσά Πετροπούλου, τόνισε ότι πλέον η κατάσταση δεν είναι καν στο επίπεδο της μειωμένης στελέχωσης, αλλά της πλήρους έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε ορισμένες κλινικές, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί συνδυασμός κινήτρων για να πειστούν γιατροί να διοριστούν.

«Στην Παθολογική κλινική υπηρετούν δύο γιατροί μετακινημένοι και δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός του νοσοκομείου και συνδράμουν στη λειτουργία τους- γιατί συνδρομή είναι- άνθρωποι που έρχονται από την Τρίπολη και την Πάτρα. Αυτό είναι το αστελέχωτο τμήμα και όλα τα άλλα είναι τραγικά υποστελεχωμένα και λειτουργούν στο φιλότιμο των γιατρών. Λειτουργούμε έτσι, ειδικευμένοι γιατροί χωρίς ειδικευόμενους, που σημαίνει ότι είναι πραγματικές εφημερίες από το πρωί της μίας μέρας μέχρι το απόγευμα της άλλης. Έχουν φύγει όλα τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα θα πρέπει τα κίνητρα να είναι πιο στοχευμένα. Όταν εγκλωβίζεις έναν γιατρό και δεν μπορεί να υποβάλει τα χαρτιά του κάπου κεντρικά, δεν θα έρθει στο περιφερειακό. Μία πρότασή μας θα ήταν να δοθούν κίνητρα οικονομικά και επιστημονικά, π.χ. διασύνδεση με πανεπιστημιακό νοσοκομείο, να παίρνει άδεια και να εκπαιδεύεται στο πανεπιστημιακό… Οικονομικά κίνητρα να δοθούν γιατί θα φύγουν και αυτοί που υπάρχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κ. Πετροπούλου επανέλαβε την πρότασή της για ένα νοσοκομείο στην Ηλεία, επισημαίνοντας ότι με τον κατακερματισμό ιατρικών δυνάμεων χάθηκε ευκαιρία να χτιστεί συμπαγής Δημόσια Υγεία σε περιόδους καλύτερες για τη χώρα.

«Θεωρώ ότι βάσει πληθυσμιακών αναγκών και της γεωγραφικής κατανομής, της γειτνίασης με το Πανεπιστημιακό Πατρών και τον Άγιο Ανδρέα και τον κάμπο σε ευθεία γραμμή, αυτό που χρειαζόταν πάντα ο νομός ήταν ισχυρό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο που να μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης με επικοινωνία προς τα πανεπιστημιακά, ώστε να φεύγουν αυτά που ανήκουν στη τριτοβάθμια. Ποτέ δεν υπήρχε οργανωμένο πρωτοβάθμιο δίκτυο παραλαβής διαλογής και διακίνησης των περιστατικών. Προσωπικά θεωρώ ότι η προσπάθεια να υπάρξουν δυο ή τρία νοσοκομεία, κατακερμάτιζε -και τις εποχές των παχιών αγελάδων- τις δυνάμεις, τους οικονομικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό και δεν μπορέσαμε ούτε τότε να λειτουργήσουμε σωστά. Τώρα φτάσαμε στο ένα που δεν είναι καν ένα και για αυτό δεν φταίει το ότι κάποιοι υποστηρίζαμε πως δεν πρέπει να υπάρχει κατακερματισμός, αλλά έτσι οδήγησαν οι συνθήκες και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Εμείς θα προτείναμε έναν νέο οργανισμό να καλύπτει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη του νομού χωρίς να έχει εξάρτηση από τα τριτοβάθμια των Πατρών», υπογράμμισε η κ. Πετροπούλου υπενθυμίζοντας ότι το νοσοκομείο καλείται συχνά να καλύψει περιστατικά μέρους της Μεσσηνίας και της Γορτυνίας.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα νοσοκομεία πρέπει σταδιακά να εκλείψουν και να μεταφερθούν στην Πρωτοβάθμια, καθώς επιβαρύνουν τη δημόσια Υγεία με σπατάλη πόρων και προσωπικού.

«Μας θέλουν μόνο για εφημερία…»

Ο παιδίατρος Μενέλαος Οικονομόπουλος έθιξε την ουσία του προβλήματος των απανωτών «άγονων» προκηρύξεων, αναφέροντας ότι η αντιμετώπιση των υποψήφιων γιατρών είναι στα όρια της εκμετάλλευσης αντί να συνοδεύεται από ουσιαστικά κίνητρα.

«Επιμελητές Β΄ δεν υπάρχουν, μόνο διευθυντές. Δεν υπάρχει επιστημονική ροή. Γιατί δεν μένουν γιατροί εδώ; Προσφέρθηκε μισθός 2.000 ευρώ αφορολόγητος με μπλοκάκι και τίποτα δεν έγινε. Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικά και οικονομικά κίνητρα. Φέρνουμε έναν νέο γιατρό και τι του λέμε; Θέλω εφημερία. Το νοσοκομείο σού ζητά μόνο εφημερία. Δηλαδή γαλέρα, τίποτε άλλο, ούτε επιστημονικά ούτε μετεκπαιδευτικά. Κάποτε ένας γιατρός πήγαινε στο δημόσιο νοσοκομείο για να έχει μια πορεία εκπαιδευτική και να εξελιχθεί επιστημονικά. Τώρα τι να κάνει; Δεν νιώθει ότι είναι γιατρός όταν η διοίκηση δεν τον αντιμετωπίζει σαν επιστήμονα και θα ψάξει να φύγει. Δεν θα μείνει σε ένα νοσοκομείο όπου θα θαφτεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομόπουλος.

Παράλληλα τόνισε πως το μοντέλο της παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο νοσοκομείο από ιδιώτες δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. «Δεν μπορεί να έρθει ιδιώτης στο νοσοκομείο, εδώ υπάρχει μια συνέχεια οργανική και λειτουργική. Αυτά που ακούμε για γιατρούς που θα έρχονται απέξω ή γιατρούς του ΕΣΥ που θα δουλεύουν έξω, είναι μοντέλο αποτυχημένο», σημείωσε.

Ο κ. Αντωνακούδης, εκπροσωπώντας την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, ανέφερε πως τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν αποδυναμωθεί υπέρ των κεντρικών πανεπιστημιακών νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι γιατροί.

«Δεν υπάρχει ο αριθμός των γιατρών που θα μπορέσει να έρθει και να φτάσει και μέχρι τον Πύργο. Άρα για να έρθει εδώ γιατρός ή και σε άλλο περ/κό νοσοκομείο, θα πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα και πρώτα από όλα να αισθάνεται ότι δεν παραμερίζεται είτε ως επιστήμονας είτε ως άνθρωπος. Αυτό θα γίνει με ένα σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης που θα τον αναδεικνύει, πράγμα που δεν υπάρχει. Δώσαμε μεγάλο αγώνα στην πανδημία και έχουμε βιώσει το burnoutστο πετσί μας», σχολίασε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Μαλβίνα Κερερέ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού και στην αύξηση των οργανικών θέσεων, τονίζοντας ότι οι μετακινήσεις είναι μια προσωρινή λύση που δεν διευθετεί οριστικά το πρόβλημα.

Ο γιατρός της χειρουργικής Κλινικής, Γιώργος Μπακέλας, στηλίτευσε το έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης για τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υγείας και στάθηκε στο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στις τάξεις της ιατρικής κοινότητας.

«Ο κορονοϊός πολιτικά έχει τελειώσει, απότον επόμενο μήνα θα αρχίσει να διαφαίνεται σε όλους η γύμνια του συστήματος εν συνόλω. Έχω μεγάλη ανασφάλεια και μεγάλο φόβο. Αυτή τη στιγμή συνάδελφοι συλλήβδην, γύρω στα 60,τρέχουν με νομικούς να βάλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη.Παράλληλα δεν έρχεταικάνεις και το ερώτημά μου ανυπάρχουν τα άτομα αριθμητικά για ναέρθουν. Ψάχνοντας απελπισμένα όπως και όλοι οι συνάδελφοι να βρούμε κάποιον να τον φέρουμε έστω και με μπλοκάκι, δε βρίσκω πλέον άτομο, δεν υπάρχουν. (…) Από το Μάρτη και μετά θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου», δήλωσε.


Το στρατηγικό δίλημμα στην Υγεία

Ο πρώην γγ Υγείας, ΓιώργοςΓιαννόπουλος έθεσε το δίλημμα που έχει τεθεί για τη μετα-πανδημία εποχή, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει την απάντηση με την εφαρμογή «επιχειρηματικού» μοντέλου.

«Αντιπαρατίθενται δύο στρατηγικές: η μία που λέει ότι πρέπει να κάνουμε το δημόσιο σύστημα υγείας ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και πρέπει να ψάξουμε να δούμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερα αυτό και η άλλη στρατηγική είναι ότι πρέπει οι νέοι γιατροί να προσελκυστούν μέσω επιχειρηματικών κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα και να δώσουν μεγαλύτερο πεδίο δραστηριοποίησης στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και μέσα στο ΕΣΥ, προκειμένου αυτό να είναι ελκυστικό για τους νέους γιατρούς να έρθουν απέξω. Αυτές οι δύο στρατηγικές συγκρούονται. Αυτός που υπηρετεί τη δεύτερη στρατηγική, δε θα προχωρήσει ποτέ σε ουσιαστικά κίνητρα. Είναι και ένα δείγμα γραφής του ότι ποτέ η κυβέρνηση -έστω και πολιτικάντικα- δεν υποσχέθηκε ποτέ καλύτερους μισθούς στους γιατρούς και στο προσωπικό του ΕΣΥ. Δεν το κάνει γιατί δε θέλει να κάνει το δημόσιο σύστημα ελκυστικό», σχολίασε και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει συνεκτικό σχέδιο επιβίωσης και προοπτικής για βιώσιμη δημόσια Υγεία.
«Το ΕΣΥ δίνει τη μάχη της επιβίωσης, έχουμε ένα ισχυρό κύμα παραιτήσεων και αν δεν ανακοπεί αυτή η τάση, ό,τι σχεδιασμό και να κάνουμε στον χάρτη Υγείας, θα μείνει κενό γράμμα. Άρα τώρα είναι η ώρα για μια παρέμβαση καίρια, απλόχερη και συγκροτημένη, που θα αντιστρέψει το κλίμα. Η μία στρατηγική είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό με νέο πλέγμα στην εργασία, την αμοιβή και την εκπαίδευση και η άλλη στρατηγική που λέει ότι αυτό δεν μπαλώνεται με τη λογική της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα το ανοίξουμε να μπουν και ιδιώτες για να καλύπτουν τα κενά. Με λίγα λόγια πάμε στη προ του 1983 κατάσταση, στη προ-ΕΣΥ περίοδο, 40 χρόνια πίσω. Προφανώς η κυβέρνηση επιλέγει τη δεύτερη γραμμή» τόνισε ο κ. Ξανθός και ιεράρχησε τις προτεραιότητες με κορυφαία την αντιμετώπιση της «κρίσης στελέχωσης».

«Έχουμε κρίση στελέχωσης στη Δημόσια Υγεία, για αυτό πρέπει να στηριχθεί και να βελτιωθεί η εργασιακή και μισθολογική κατάσταση, δηλαδή και απολαβές και συνθήκες εργασίας. Σε σχέση με πέρυσι, ήδη δουλεύουν 10.000 λιγότεροι είτε λόγω σύνταξης είτε γιατί παραιτήθηκαν είτε γιατί είναι σε αναστολή. Δεύτερον, χρειάζεται μηχανισμός αυτόματης αναπλήρωσης, ώστε να καλύπτεται έγκαιρα κάθε θέση που αδειάζει. Αυτή θα είναι παρέμβαση ευστάθειας στο σύστημα ώστε να ξέρουν οι νέοι συνάδελφοι ότι το ΕΣΥ θα ανανεώνεται και δεν θα διαχειρίζονται φθίνουσα κατάσταση», δήλωσε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των συμβασιούχων πρέπει να διευθετηθεί με την παραμονή τους στο ΕΣΥ μέσα από διακομματική συναίνεση και πάντα εντός συνταγματικού πλαισίου.
Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη ίδρυσης Κλινικής Λοιμώξεων και δομών μετανοσοκομειακής φροντίδας, η έλλειψη των οποίων αναδείχθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λύση για το «άγονο» και «1+1» νοσοκομεία

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το πρόβλημα των «άγονων» προκηρύξεων, προτείνοντας λύση, ενώ πήρε θέση και για το… αιώνιο ερώτημα της Ηλείας για το πόσα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργούν.

Για το ζήτημα των «άγονων» πρότεινε τη θέσπιση ειδικού πλαισίου για «άγονες» και δυσπρόσιτες περιοχές, για «άγονες» ειδικότητες –κυρίως Παθολόγους και Αναισθησιολόγους- και για «άγονες» προκηρύξεις.

«Όταν μια προκήρυξη αποβαίνει δύο φορές άγονη, την Τρίτη φορά θα έχει το bonus των κινήτρων που έχουν οι άγονες περιοχές, μισθολογικό και εκπαιδευτικό . το μεγάλο θέμα στις απομακρυσμένες περιοχές είναι πως οι γιατροί αισθάνονται ανασφαλείς και τελματωμένοι επιστημονικά και δεν μπορούν να κάνουν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια τη δουλειά τους, κάτι που δημιουργεί τάσεις φυγής προς τα μεγάλα νοσοκομεία. Αν αυτά δεν γίνουν συνδυαστικά, δεν θα κάνουμε τίποτα, χρειάζεται συνεκτική παρέμβαση, όχι δώσε σήμερα 400 ευρώ για να έρθει γιατρός. Και η Καλαμάτα έχει statusάγονου αλλά κι αυτή έχει πρόβλημα», ανέφερε.

Για τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας, ο κ. Ξανθός δήλωσε πως η βασική ιδέα είναι ένα μητροπολιτικό νοσοκομείο στον Πύργο και ένα δορυφορικό στην Αμαλιάδα με μετασχηματισμό της Κρέστενας.
«Ο χάρτης υγείας χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση. Να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος κάθε δημόσιας δομής. Η ιδέα για την Κρέστενα είναι ότι πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που θα παρέχει υπηρεσίες που δεν υπάρχουν σήμερα, και θα διατηρήσει έναν πυρήνα αξιοπρεπών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά τον Πύργο και την Αμαλιάδα, η βασική ιδέα είναι να υπάρχει ένα μητροπολιτικό νοσοκομείο στον Πύργο και ένα δορυφορικό στην Αμαλιάδα, που θα έχει τις μίνιμουμ αλλά σημαντικές παροχές, υπηρεσίες, ειδικότητες και τμήματα, αλλά προφανώς στα λίγο πιο εξειδικευμένα τμήματα θα πρέπει να γίνει μια καλύτερη λειτουργική διασύνδεση. Με σοβαρό σχεδιασμό, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί», ανέφερε.


Αυτοψία και συζήτηση με τον διοικητή

Τον κ. Ξανθό υποδέχθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Χρ. Χριστόπουλος, ο οποίος συζήτησε μαζί του αναλυτικά την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στις κλινικές με την έλλειψη προσωπικού, κυρίως στην Παθολογική, αλλά και σε ιατρικές ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, ενώ του ανέλυσε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ως τώρα η πανδημία.
Στη συνέχεια ο κ. Χριστόπουλος συνόδευσε τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους του νοσοκομείου, όπου και έγιναν ολιγόλεπτες συζήτησεις με τους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Η περιοδεία του κ. Ξανθού ξεκίνησε από τη ΝΜ Κρεστένων και ολοκληρώθηκε στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot