Αναζητούν αντίδοτο σε δημοσιονομικά μέτρα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106822″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων θωράκισης των οικονομιών απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού είναι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, ενώ τα κράτη-μέλη καλούνται στο επόμενο δεκαήμερο να προετοιμάσουν δράσεις και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης με σκοπό να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ομπρέλα των μέτρων.
«Η επιδημία του κορονοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πορτογάλο, «το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων», δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει η υπουργική σύνοδος του Μαρτίου.
Σε τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση της Ευρωομάδας έγινε μια πρώτη αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης. Οι προβολείς έπεσαν πάνω στην Ιταλία που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της. Σε μικρότερο συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία και σε ακόμη πιο μικρό οι χώρες του Βορρά και η Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο ένα πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί, εφόσον χρειαστεί. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την πλευρά των δαπανών, να εξαιρούνται από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η Αθήνα βρίσκεται σε κοινή γραμμή για το θέμα αυτό με το Παρίσι και την Ιταλία.
Εκτιμήσεις
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει έξω από το γκρίζο σκηνικό που διαμορφώνει ο κορονοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, βάζοντας τον πήχη πολύ κάτω από το 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2%.
Το θέμα είναι ότι μαζί με αυτές τις προβλέψεις θα αναθεωρηθούν προς κάτω και οι ήδη συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Εάν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις (Οκτώβριος 2019) του διεθνούς οργανισμού για το πλεόνασμα ήταν 2,6% του ΑΕΠ για το 2020 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 -δηλαδή και πάλι κάτω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ-, οι φετινές εαρινές προβλέψεις θα είναι σε ακόμη πιο σκούρο φόντο.
Αναστολή
Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσουν να κάνουν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και το δεύτερο αίτημα εξαγοράς ακριβών δανείων της Ελλάδας προς το Ταμείο. Είναι ένα θέμα που, ενώ αρχικά επρόκειτο να συζητηθεί τον Απρίλιο, μετατίθεται προς το τέλος του χρόνου.
Εξάλλου, άγνωστος είναι και ο χρόνος διεξαγωγής της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία πριν από την εξάπλωση της νόσου ήταν προγραμματισμένη για 5-8 Μαΐου. Το ΔΝΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στις 16 Μαρτίου τα πρώτα μέτρα από το Eurogroup για τον κορονοϊό
Για το Eurogroup της 16ης Μαρτίου παραπέμπονται οι αποφάσεις για λήψη των πρώτων μέτρων —ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος— για τον νέο κορονοϊό (Covid-19).
Κατά τη χθεσινη συνεδρίαση του Eurogroup που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, πλην όμως σε διευρυμένη μορφή, αποτιμήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, ενώ 7-8 χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παρουσίασαν τις επιπτώσεις που υπάρχουν, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει.
Το Eurogroup δήλωσε έτοιμο για τη λήψη δημοσιονομικών δράσεων, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιδράσεις. Στόχος είναι αυτές οι αποφάσεις να είναι κοινές για τις χώρες κράτη-μέλη, πέρα από τις εθνικές ενέργειες που έχουν ήδη ανακοινώσει οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα —με το Eurogroup να λειτουργεί ως ομπρέλα που θα αγκαλιάζει και τις εθνικές δράσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]