FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητούνται…. μηχανικοί στους δήμους!

Ημερομηνία: 27-11-2023 | Συντάκτης:

Τεράστιες οι ελλείψεις στις τεχνικές υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δόμησης της Ηλείας

-Τεράστια η υποστελέχωση σε Πύργο και Αμαλιάδα, κίνδυνος για απώλεια χρηματοδοτήσεων

-Ευρεία σύσκεψη μηχανικών στις 29/11 με πρωτοβουλία του ΤΕΕ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ολοένα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων της Ηλείας και στις Υπηρεσίες Δόμησης, αφού η μειωμένη στελέχωση επηρεάζει την πορεία των έργων και των μελετών, με συνέπεια να χάνονται προθεσμίες σε εντάξεις και χρηματοδοτήσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Πύργος, όπου και στις δύο υπηρεσίες εργάζονται αθροιστικά λιγότεροι από 15 μηχανικοί αντί για 40 που προβλέπει το οργανόγραμμα, και η Αμαλιάδα με μόλις τέσσερις μηχανικούς!

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και ενέργειες σύμπραξης μεταξύ δήμων, με ανταλλαγή προσωπικού, μάλλον δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι προγραμματικές συμβάσεις του δήμου Ήλιδας με τους δήμους του Κάμπου για την αποστολή μηχανικού στην υπηρεσία δεν φαίνεται να τελεσφορούν, αφού στη μία περίπτωση ο μηχανικός επιθυμεί μετάθεση, ενώ στην άλλη περίπτωση ο μηχανικός έχει ζητήσει παράταση τεσσάρων μηνών για την εφαρμογή της μετακίνησής του.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Παναγόπουλος, το 50% των μηχανικών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις διορισμού, στην πορεία παραιτούνται ή απορρίπτουν τη θέση λίγο πριν διοριστούν.

«Οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με την κατάσταση που συναντούν στις υπηρεσίες, με τον τεράστιο όγκο δουλειάς, λειτουργούν αποτρεπτικά για να εκδηλώσει ενδιαφέρον διορισμού ένας μηχανικός. Στον δήμο Πύργου, το σημερινό προσωπικό δεν καλύπτει ούτε το 50% των προβλεπόμενων μηχανικών. Επομένως, είναι δύσκολο να ωριμάσουν μελέτες, να δρομολογηθούν έργα, να γίνονται επιβλέψεις κλπ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αυξηθούν οι απολαβές και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίες για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ευνοϊκού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, διότι δεν θα υπάρχει η πρακτική δυνατότητα να προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες», ανέφερε.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και γνωρίζει το πρόβλημα, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει οι δήμαρχοι να συνεννοηθούν και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα της νομοθεσίας για να βρουν λύση.

«Πιστεύω ότι δεν μπορεί η τεχνική υπηρεσία να ανταποκριθεί στα έργα τα οποία προωθεί ή σκέφτεται μελλοντικά να ετοιμάσει και να ωριμάσει για να προωθήσει ο δήμος. Προσλήψεις δεν προχωράνε. Έχουμε και το θέμα της Πολεοδομίας, που εξυπηρετεί τον μισό νομό και δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στον δήμο Ήλιδας αλλά και στους άλλους δήμους και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εξυπηρετούνται. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε μηχανικούς. Θα συζητήσω με τους συναδέλφους μου δημάρχους πώς θα λυθεί το θέμα της πολεοδομίας και, αν μπορέσουμε, να κάνουμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό για να προωθήσουμε καλύτερα αυτά τα θέματα. Χάνονται προθεσμίες, έργα, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε νέες προκηρύξεις, καθυστερούν οι δημοπρατήσεις.

Ευρεία σύσκεψη μηχανικών στην Ηλεία μεθαύριο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη για μεθαύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Ηλείας, στην οποία θα συμμετέχουν όλους οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων του του νομού, με στόχο να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις και να δρομολογηθούν κινητοποιήσεις.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, οι τεχνικές υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δόμησης δεν έχουν ενισχυθεί εδώ και μια δεκαετία, με συνέπεια να προκύπτουν αποχωρήσεις που δεν καλύπτονται. «Οι εναπομείναντες μηχανικοί καλούνται να σηκώσουν τεράστιο φόρτο εργασίας, με έργα , μελέτες, επιβλέψεις, αδειοδοτήσεις κλπ, οπότε είναι λογικό να διαβάζετε ότι χάθηκαν προθεσμίες σε έργα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τα προλάβουν όλα, για αυτό και βλέπουμε ότι, ακόμα κι όταν προκηρύσσονται θέσεις, οι υποψήφιοι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους και απορρίπτουν τον διορισμό τους. Τα 850 ευρώ μισθός δεν είναι ελκυστική αμοιβή για έναν μηχανικό του Δημοσίου, ειδικά όταν έρχεται στην Ηλεία από την άλλη άκρη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέψει μια σημαντική μισθολογική αύξηση, ειδάλλως οι υπηρεσίες σε λίγα χρόνια δε θα λειτουργούν καθόλου», τόνισε.

Ο αναπλ. διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου, Άγγελος Τσίκας, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και επηρεάζει αρνητικά τη δρομολόγηση έργων και μελετών.

«Μαζί με την Υπηρεσία Δόμησης, είμαστε κάτω από 15 μηχανικοί. Κάποιος θα νομίζει ότι αυτός ο αριθμός είναι καλός, αλλά δεν είναι έτσι, διότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος. Σκεφτείτε ότι στο πρωτόκολλο έχουμε 4.000 αιτήσεις ετησίως! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να δημοπρατήσουμε έργα, να παρακολουθήσουμε την πορεία των εκτελούμενων έργων και την καθημερινότητα, να κάνουμε μελέτες για να τις εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ταυτόχρονα να απαντήσουμε και στα αιτήματα των πολιτών. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον…» επισήμανε.


H Νίκη Κοκκαλιάρη, γ.γ Δήμου Ηλιδας, Πρ. Προϊσταμένη Δ/ντρια Τεχν. Υπηρεσιών, Δήμου Πηνειού, Πολιτικός Μηχανικός M. Sc

«Οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων και κυρίως στους περιφερειακούς μικρούς και μεσαίους Δήμους στελεχώνονται με μηχανικούς που δεν είναι ούτε οι μισοί από όσους προβλέπονται στους ΟΕΥ τους. Και όταν μιλάμε για Τεχνικές Υπηρεσίες δεν αναφερόμαστε μόνο στις υπηρεσίες που μελετούν και επιβλέπουν έργα αλλά και στις Υπηρεσίες Ύδρευσης, Δόμησης, Πληροφορικής, Πολιτικής Προστασίας (που τελευταία σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία θα πρέπει να είναι αυτοτελείς κάτω από τον Δήμαρχο) αλλά και στις υπηρεσίες Προγραμματισμού καθώς και στις Υπηρεσίες Καθαριότητας που η παρουσία μηχανικών είναι επιβεβλημένη.

Συγχρόνως οι μηχανικοί στους Δήμους έχουν να αντιμετωπίσουν μια απαιτητική γραφειοκρατική καθημερινότητα και παράλληλα έχουν επιβλέψεις έργων, μελέτες, συντηρήσεις υποδομών, έλεγχο του τεχνικού εξοπλισμού ,διαγωνισμούς και άλλα πολύ σοβαρά καθήκοντα. Οποιοσδήποτε δήμος θέλει να λέγεται σοβαρός, να φροντίζει τις υπάρχουσες υποδομές του και να σχεδιάζει επόμενα έργα, έχει ως πρώτο του μέλημα σωστά οργανωμένες υπηρεσίες και στελεχωμένες από μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Κατασπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ χωρίς να δίνεται προτεραιότητα στην στελέχωση σημαντικών υπηρεσιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη αλλά και την παροχή επαρκών και δωρεά υπηρεσιών στους πολίτες.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την πλευρά της Κεντρικής διοίκησης στην στελέχωση μηχανικών, οικονομολόγων και διοικητικών ΤΕ και ΠΕ στους Δήμους. Θεωρώ ότι η εντοπιότητα θα πρέπει να είναι βασικό κριτήριο στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση γιατί δυστυχώς ακόμη και οι λίγες προσλήψεις που υλοποιούνται μέχρι σήμερα οι περισσότεροι έχουν ως στόχο μετά την παρέλευση της υποχρεωτικής διετούς εργασίας τους να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους ή να μεταταχθούν σε Δήμους μεγαλύτερους πληθυσμιακά που έχουν οργανωμένες υπηρεσίες. Οι τελευταίοι γραπτοί Διαγωνισμοί (εξετάσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της κάθε ειδικότητας) του ΑΣΕΠ αποτρέπουν (δεν επιτρέπουν λόγω μη συμμετοχής στον γραπτό διαγωνισμό) την συμμετοχή ειδικά του επιστημονικού προσωπικού στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την στελέχωση των Δήμων. Θεωρώ ότι η ΚΕΔΕ πρωταρχικά αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων των Δήμων θα πρέπει να διεκδικήσουν προσωπικό και πόρους και όχι να αποδέχονται καθημερινά αρμοδιότητες στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Ευθύνες για την υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Δυστυχώς η πολιτική που ακολουθείται είναι η απαξίωση οποιασδήποτε δημόσιας και δωρεάν υπηρεσίας υπέρ των πολιτών με απώτερο σκοπό να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες και να παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η λεγόμενη Κινητικότητα δεν ωφέλησε τους Δήμους και κυρίως μικρούς και μεσαίους κάθε άλλο συνέβαλε στην σημερινή υποστελέχωσής τους και συνέβαλε κυρίως στην στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.

Με τον Καποδίστρια επιμορφώθηκε σημαντικό επιστημονικό προσωπικό και με αυτό στελεχώθηκαν πολλοί Δήμοι και ενώ θα έπρεπε η Κινητικότητα να επιτρέπει την μετάταξη μεταξύ Δήμων έδωσε την δυνατότητα για μετατάξεις σε υπηρεσίες του κράτους με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για την άσχημη κατάσταση στελέχωσης των Δήμων και φυσικά δεν μιλάμε για Δήμους της Αττικής, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης κλπ. Η έλλειψη προσωπικού γενικότερα στον Δήμο Ήλιδας είναι μεγάλη στους περισσότερους κλάδους ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις λειτουργίας του και οι άνθρωποι που στελεχώνουν σήμερα τις υπηρεσίες του υπερβαίνουν τους εαυτούς τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot