FOLLOW US: facebook twitter

Ανα-ζητείται.. Προσωπικός Γιατρός!

Ημερομηνία: 05-08-2022 | Συντάκτης:

Απροθυμία ιδιωτών ιατρών για συμμετοχή στο νέο θεσμό και στην Ηλεία

  • Μόλις τέσσερις γιατροί (ένας ιδιώτης και τρεις του δημοσίου) για το Δήμο Πύργου

Γράφει η Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr


Προβληματισμός, δυσαρέσκεια και ενστάσεις για τον νέο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και στην Ηλεία καθώς η συμμετοχή των γιατρών είναι πολύ μικρή και οι επιλογές των πολιτών για την εγγραφή τους στην σχετική πλατφόρμα που ξεκίνησε προχθές, περιορισμένη.

Μέχρι τώρα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις (4) ιδιώτες ιατροί για τους τέσσερις δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας Κρεστένων και Ζαχάρως χωρίς ωστόσο να έχουν εμφανιστεί στο σύστημα οι τρεις εξ αυτών, πιθανόν όπως εξηγεί γιατί δεν έχουν υποβάλλει ακόμα αίτηση, ή μόλις το έχουν κάνει και δεν έχουν εμφανιστεί στο σύστημα ή και να το μετάνιωσαν. «Στην περίπτωση του Δήμου Πύργου, στο σύστημα εμφανίζονται τέσσερις (4) συνάδελφοι ιατροί Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, που οι τρεις εκ των οποίων ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας (δυο Περιφερειακών Ιατρείων και ένας στην ΤΟΜΥ Πύργου) και μια ιδιώτης. Εάν υπάρξει εγγραφή του μέγιστου αριθμού των πολιτών που μπορούν να εγγραφούν (δηλαδή 2000 σε κάθε έναν ιατρό), θα έχουμε 8.000 εγγεγραμμένους πολίτες όταν ο ενήλικος πληθυσμός του Δήμου Πύργου είναι περίπου 40.000. Ενδεχομένως, η ίδια εικόνα να  υπάρχει και για τους άλλους δήμους» είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθεί παράταση για την εγγραφή των ιατρών καθώς επίσης να δοθούν διευκρινιστούν πολλοί όροι της σύμβασης για τις οποίες οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καταθέσει παρατηρήσεις και τροποποιήσεις.

Ο κ. Γιαννικούλης, πρόσθεσε ακόμα ότι από την 1η Οκτωβρίου θα υπάρχει ποινή σε όποιον πολίτη δεν εγγραφεί στην πλατφόρμα του προσωπικού ιατρού που σημαίνει ότι θα έχει 10% στην συμμετοχή των φαρμάκων και 10% στη συμμετοχή των εξετάσεων που από την 1η Ιανουαρίου θα γίνει 20%. «Όπως γίνεται αντιληπτό, με τον μικρό αριθμό ιατρών που έχουν δηλώσει προθυμία και ενδιαφέρον για το σύστημα, υπάρχει αδιέξοδο και επίσης θα είναι άδικο για τους πολίτες να έχουν ποινή επειδή δεν βρίσκουν γιατρό».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των γιατρών που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι μόλις 671 για όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 425 ήταν ήδη οικογενειακοί γιατροί και ανανέωσαν τη σύμβασή τους.

Άρα ουσιαστικά μόλις 246 είναι οι προσωπικοί γιατροί που έχουν εγγραφεί από την αρχή για τον νέο θεσμό, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν περίπου 2.100 γιατροί του δημοσίου που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ.

Επιστολή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Επιστολή με τις απόψεις των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας και τις προτάσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού στάλθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας των γιατρών του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ και αναλυτικότερα επισημαίνονται τα εξής: «Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι μέχρι τώρα εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις δεν αξιοποιούν το σύνολο των δυνατοτήτων που προβλέπονται στον Νόμο, καθώς περιορίζουν τις επιλογές των ιατρών, ωθώντας τους στη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τις επιλογές των ασθενών αντιστοίχως. Η πρόβλεψη για ένταξη στον θεσμό των ιατρών που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες, των παιδιάτρων, όπως και όσων επιθυμούν να λειτουργούν ως προσωπικοί ιατροί χωρίς εξαρτημένη σχέση από τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του θεσμού, ώστε να εξασφαλισθεί η ελευθερία επιλογής ιατρού. Η σταδιακή ένταξη των ιατρών στο σύστημα, όπως προφανώς προκρίνετε, οδηγεί σε απροθυμία ασθενείς και ιατρούς και εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι ο λόγος επανάληψης της αποτυχίας του 2018. Επιπλέον, οι προβλέψεις σχετικά με την παραπομπή ασθενών που περιορίζονται μόνο στον δημόσιο τομέα και τους συμβεβλημένους ιατρούς, συντηρούν τον συνήθη, αλλά αντιπαραγωγικό διαχωρισμό, μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα. Καθώς οι αμοιβές καίτοι πολλαπλάσιες των αντιστοίχων του παρελθόντος υπολείπονται σημαντικά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απαιτούμε κατ’ ελάχιστον, η προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να βελτιωθεί με όρους αμοιβαιότητας. Οι ποινικές ρήτρες οφείλουν να είναι αμφίδρομες, όπως και οι χρόνοι προειδοποίησης για τη λύση της συνεργασίας. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο επαγγελματικός χώρος του ιατρού βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του, όπως και ο χρόνος του, δίνοντας τη δυνατότητα στους συναδέλφους να επιλέγουν ανώτατο αριθμό ασθενών. Με την ευκαιρία αυτή, σας ενημερώνουμε ότι παρά την πολιτική σας απόφαση για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ιατρούς των ειδικοτήτων μεταξύ Π.Ι.Σ. και ΕΟΠΥΥ, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια γνωστή σε εμάς από τον Οργανισμό προς την κατεύθυνση υλοποίησης των νομοθετικών προβλέψεών σας».

Διαδικασία εγγραφής

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς Τaxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) Αυτοπροσώπως σε Δομή Υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο. Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος