FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητείται ανάπτυξη! Οι φωτιές του 2007 “έδιωξαν” το 41,9% του πληθυσμού στο δήμο Ζαχάρως!

Ημερομηνία: 14-06-2022 | Συντάκτης:

Με σημαντικούς ομιλητές, το Συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Ζαχάρως, το Πρωτοδικείο Ηλείας και η Ένωση Ποινικολόγων στην λίμνη Καϊάφα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο .

  • Ο δήμαρχος Ζαχάρως, δρ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος επισήμανε πως το Π.Δ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί διαρκές εμπόδιο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της οικονομίας.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικούς ομιλητές, το Συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού το Σαββατοκύριακο ο δήμος Ζαχάρως με το Πρωτοδικείο Ηλείας και την Ένωση Ποινικολόγων, στο ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ στην λίμνη Καϊάφα , με θέμα “Οικοσύστημα Καϊάφα- Κυπαρισσιακός- Βιώσιμη Ανάπτυξη” που επί της ουσίας επικεντρώθηκε στην προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, Το συγκεκριμένο Συνέδριο όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας ΑΛεξανδρόπουλος, ανοίγει το δρόμο για έναν νέο αγώνα σε επίπεδο νομιμότητας, αλλά και δυναμικής, για την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, τοποθετήθηκαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, νομικοί και επιστήμονες με βασικό άξονα των εισηγήσεών τους την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το στίγμα έδωσε η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήρισε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενών και επισήμανε ότι ενώ κάποτε η προστασία της φύσης αντιμετωπιζόταν ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, η πανδημία απέδειξε το αντίθετο.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, δρ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος που άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, ανέλυσε πως το προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί διαρκές εμπόδιο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της οικονομίας. Όπως επισήμανε, το αποτύπωμα της φωτιάς, παραμένει έντονο στην περιοχή, οι πληγές στη Ζαχάρω από τη φονική πυρκαγιά του 2007 που κόστισε τη ζωή σε 63 ανθρώπους και έκανε στάχτη πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, παραμένουν ανοιχτές, με τον τοπικό πληθυσμό να μειώνεται, καθώς περιορίζονται διαρκώς οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία, ο δήμαρχος τόνισε ότι μετά τη φωτιά ο πληθυσμός του δήμου μειώθηκε κατά 41,9%, ενώ στο μαρτυρικό χωριό της Μακίστου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 70%. “Μετά την πυρκαγιά, αναζητήθηκαν εργαλεία και μέσα για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, τα περισσότερα εκ των οποίων τελικά δεν προχώρησαν σε πράξεις. Ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος και το πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής σχηματοποιήθηκαν στο προεδρικό διάταγμα του 2018, για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Οι διατάξεις του διατάγματος περιλαμβάνουν μια περιοχή που φτάνει ακόμη και 3 χιλιόμετρα από το παραλιακό μέτωπο (κάτω από τον εθνικό δρόμο και προς τα παράλια του δήμου), εντός του οποίου δεν μπορεί να γίνει καμία τουριστική εγκατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους επένδυση”. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ .Αλεξανδρόπουλο, «δεν μπορεί να υπάρξει καμία τουριστική εγκατάσταση. Προστατεύονται οικισμοί, χωράφια, η ζώνη προστασίας ξεκινά μέσα από τον δήμο Ζαχάρως. Αντιδρούμε λοιπόν γιατί αποφασίστηκαν μέτρα πριν διαπιστωθεί αν υπάρχουν είδη προς προστασία. Θα μπορούσε έστω να λειτουργήσει ανάπτυξη μέσα από τον οικοτουρισμό. Οι χάρτες και η τεχνική έκθεση δεν υπογράφηκε παραμένουν σχέδια, στον φάκελο της περιβαλλοντικής μελέτης».
Χαρακτηριστικό της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα, όπως ειπώθηκε, είναι ότι ακόμη και ο βιότοπος και τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα παραμένουν «σκουπιδότοπος», αφού τα έργα αναμόρφωσης έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες.


Τι επισήμαναν οι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου

Ο πρόεδρος εφετών Ηλίας Γιαρένης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στην εισαγωγική του τοποθέτηση: Υφίσταται οδός προς την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα; Είναι δυνατόν να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη όταν την ίδια ώρα καταναλώνουμε φυσικούς πόρους με τρόπο μη αναστρέψιμο;, είπε και πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αυστηρή, περιοριστική ή άστοχη νομοθέτηση, όπου αυτή υφίσταται, αποτελεί τη μία πλευρά του εκκρεμούς, στην άλλη βρίσκεται η φιλική στην επιχειρηματική δραστηριότητα νομοθέτηση. Αυτό που αναζητούμε, είπε, είναι η δίκαιη ισορροπία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ποινικολόγων, δικηγόρος Γιάννης Γλύκας σημείωσε ότι πλέον “η αντιμετώπιση προσβολών του περιβάλλοντος μείζον θέμα, όχι άδικα. Μόνο όταν οι συνέπειες της αλόγιστης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος απείλησαν τον άνθρωπο, έγινε κατανοητή η ανάγκη προστασίας και προέκυψε το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα. Δεν είμαι μόνο οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, το Μάτι. Η πρόληψη πρέπει να λειτουργήσει για το μέλλον. Επιλέξαμε να είμαστε εδώ συμβάλλουμε στη συζήτηση που έχει ανοίξει”. Σημαντική ήταν και η εισήγηση του Ηλείου δικηγόρου του Πρωτοδικείου Ηλείας Αντώνη Μπαχούρου, που έκλεισε τις εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου.

Πέραν των εισηγήσεων από τους εκπροσώπους του νομικού κόσμου, παρέμβαση- ομιλία στο διήμερο συνέδριο έκανε και , ο αρχιτέκτων- πολεοδόμος Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αφού αρχικά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε και αιτιολόγησε την κρίση ότι στην περίπτωση της Ζαχάρως αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα η κακή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Κλείνοντας τις εργασίες του διημέρου ο δήμαρχος Ζαχάρως δήλωσε την ικανοποίησή του για τις τοποθετήσεις των κορυφαίων δικαστικών λειτουργών και των επιστημόνων που συνέβαλαν στην κατανόηση των προβλημάτων από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς όπως είπε, ανοίγει νέο επίπεδο αγώνα, σε επίπεδο νομιμότητας, αλλά και δυναμικά για την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει την απορία του για την απουσία εκπροσώπων των δημοτικών αρχών περιφερειακών δήμων και άλλων εμπλεκομένων φορέων που πλήττονται από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν και οι Ηλείοι βουλευτές Μ. Κατρίνης, Δ Καλαματιανός, Δ. Αυγερινοπούλου και Α. Νικολακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος