FOLLOW US: facebook twitter

Αναβρασμός στους σταφιδοπαραγωγούς – «Να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός»

Ημερομηνία: 18-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Αναβρασμός στους σταφιδοπαραγωγούς μετά την αποκάλυψη της Πρωινής
-Νέα διαμαρτυρία χθες από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τον τερματισμό του εμπαιγμού σχετικά με την τιμή της σταφίδας ζήτησαν χθες με νέα κινητοποίησή τους οι αγρότες της Ηλείας, τονίζοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της κατάρρευσης της τιμής, όπως αποκάλυψε η Πρωινή με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και, ύστερα από επιτόπια σύσκεψη, αποφάσισαν να μεταβούν στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας για να παραδώσουν ψήφισμα και να μεταφέρουν εκ νέου την εικόνα της επικρατούσας κατάστασης στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης, η θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής είναι μονόδρομος, αφού η προηγούμενη συμφωνία για τιμή στο 1,40€ αθετήθηκε προτού καν εφαρμοστεί. «Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει το θέμα με τη σταφίδα, με το μεγάλο εμπαιγμό από την κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και πάει μια χαρά, ότι θα λυθεί το θέμα και θα δώσουν κάτι επάνω στην τιμή, όλα αυτά είναι κοροϊδίες. Αποδείχθηκε πως οι έμποροι εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν τη σταφίδα τζάμπα με 0,80€ και 0,90€ και οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη και δεν έχουν παραδώσει και ενδέχεται να χάσουν τη συνδεδεμένη. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν», ανέφερε και στηλίτευσε τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

«Εμείς ζητάμε κατώτερη εγγυημένη τιμή από το επίσημο κράτος για να σταματήσουν τα παραμύθια με τους εμπόρους, την Παναιγιάλειο και τους κολλητούς τους που πάνε και κουβεντιάζουν και μας αραδιάζουν ψέματα. Να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο και η κυβέρνηση, με κατώτερη εγγυημένη τιμή –και λόγω του κόστους παραγωγής που είναι στα ύψη- τουλάχιστον δύο ευρώ. Σε αυτούς που θέλει να τα δώσει, τα δίνει πολύ εύκολα. Δεν είναι πολλά τα λεφτά, μπορεί να αγοράσει τη σταφίδα από τους παραγωγούς και να τη δώσει στον στρατό, στα σχολεία, στις δομές φιλοξενίας κλπ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν από το 1870 για να υπάρχει σήμερα σταφίδα», τόνισε.

Ο σταφιδοπαραγωγός Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τη Βροχίτσα υπογράμμισε πως οι αγρότες είναι με τη «θηλιά» στο λαιμό και βιώνουν διαρκή κοροϊδία.

«Δυστυχώς τα βάσανα των αγροτών και ειδικά των σταφιδοπαραγωγών δεν έχουν τέλος. Κοροϊδία διαρκής. Μας είπαν ότι βγήκε λευκός καπνός, ότι τη σταφίδα θα την πουλήσουμε με ένα 1,40€ και βλέπουμε ότι έχει περάσει ένας μήνας και οι σταφίδες έχουν μείνει στις αποθήκες. Οι πιο πολλές έχουν φύγει με 0,50 κα 0,60€. Λύση δε φαίνεται πουθενά, ο λευκός καπνός έχει γίνει μαύρος. Η σταφίδα έζησε γενιές και γενιές. Βλέπουμε τώρα, δεν γνωρίζω τους λόγους, αθέμιτος ανταγωνισμός ή συμφέροντα, η σταφίδα πάει προς κατάργηση και ήδη ο κόσμος αγανακτισμένος κόβει τη σταφίδα. Θα ήθελα να απαιτήσω αό τους αρμόδιους, υπουργούς, κυβέρνηση, βουλευτές, περιφέρεια, να σκύψουν στο πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών και να δώσουν μια λύση. Επίσης μας ταλανίζει η θηλιά της συνδεδεμένης. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να δίνουμε 150 κιλά, μπορούμε και παραπάνω, αλλά όταν κι όποτε θέλει ο παραγωγός να πουλήσει, να παίρνει τα 50 ευρώ ανά στρέμμα, όχι με τη θηλιά στο λαιμό πριν από κάθε προθεσμία. Δεν μας δίνουν τιμολόγια, έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια στους εμπόρους και μας λένε να περιμένουμε», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις τους για διευκρινίσεις.

Οι παραγωγοί συναντήθηκαν και συζήτησαν εκ νέου με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ζητώντας να παρέμβει ξανά για να δοθεί λύση. Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε ότι συμμερίζεται απόλυτά το αίτημά τους και πώς θα επιχειρήσει νέα παρέμβαση, παρότι πρόκειται για ζήτημα εκτός των αρμοδιοτήτων της Περιφέρεια.

«Είμαι γνώστης του προβλήματος, κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτά το αίτημά σας και πιστεύω πως έχετε δίκιο. Πίστευα και εγώ ότι επιλυθεί το θέμα, αλλά βλέπω ότι στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς δεν είναι εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας και μπορούμε να παρέμβουμε μόνο στα όρια της όχλησης», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος