FOLLOW US: facebook twitter

Ανατροπή δεδομένων για τον ηλεκτροφωτισμό στον Πύργο

Ημερομηνία: 01-02-2023 | Συντάκτης:

Η Ειδική Επιτροπή του άρ. 152 ακύρωσε την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για την υλοποίηση του έργου.
Το ίδιο έγινε με το «1,4» και στη συνέχεια δικαιωθήκαμε παντού, τόνισαν κύκλοι του δήμου στην «Πρωινή».

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ανατροπή δεδομένων προέκυψε σε ό,τι αφορά το έργο ηλεκτροφωτισμού που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο δήμος Πύργου, καθώς η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε δεκτή με πλειοψηφική απόφαση την προσφυγή του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως κατά της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ακυρώνοντας την απόφαση έγκρισης που είχε εκδώσει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης.

Το κρίσιμο σημείο του σκεπτικού της απόφασης, όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής.

Παρότι η Ειδική Επιτροπή αποδέχεται πως η Οικονομική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει τη μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, απορρίπτοντας την προσφυγή περί αναρμοδιότητας, εντούτοις θεωρεί πως το ζήτημα της εκχώρησης των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δεν εντάσσεται σε αυτά τα θέματα και ανήκει στη δικαιοδοσία του δημοτικού συμβουλίου και υπερβαίνει.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου με ανακοίνωσή του επιδοκίμασε την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 , σημειώνοντας ότι ο «Ο Σύλλογός μας (…) συνεχίζει τον αγώνα για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων, με κάθε τρόπο και με κάθε νόμιμο μέσο. Αγωνιζόμαστε για να μπει φρένο σε όσους προσπαθούν λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να δημιουργήσουν αμετάκλητες καταστάσεις, που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιβαρύνουν τους δημότες σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Ο αγώνας μας είναι πολυεπίπεδος και η ένταση της προσπάθειάς μας αμείωτη».

Κύκλοι του δήμου Πύργου επισήμαναν στην «Πρωινή» αφενός ότι είναι πλειοψηφική και όχι ομόφωνη (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης, δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος) και αφετέρου εξέφρασαν την απορία τους για το σκεπτικό της απόφασης, τονίζοντας ότι ανάλογα έργα σε όλους τους δήμους πανελλαδικά εγκρίθηκαν και υλοποιούνται με την ίδια ακριβώς διαδικασία που επέλεξε ο δήμος Πύργου.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 είχε πάρει ανάλογη απόφαση για τη γνωστή υπόθεση της εργολαβίας του 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκαν τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στα ανώτατα δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν (Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο της Επικρατείας).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος