Ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127529″ img_size=”full”][vc_column_text]
Περιορισμός πρόσβασης στα ΑΕΙ, στο ν+2 το όριο φοίτησης σύμφωνα με το νέο Ν/Σ που παρουσιάστηκε από Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη
-Face control, χίλιοι αστυνομικοί μες στα πανεπιστήμια και «πειθαρχικά συμβούλια»
[/vc_column_text][vc_column_text]Τέθηκε από το μεσημέρι της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» που παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η παρουσίαση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά τμήμα αλλά και προχωρώντας σε «αλχημείες» με την υποβολή του μηχανογραφικού, καθώς από του χρόνου θα γίνεται σε δύο στάδια. Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως προχωρά στην θέσπιση της διαγραφής φοιτητών που ξεπερνούν το νέο όριο φοίτησης ν + 2, κάνοντας λόγο για «χρόνιες παθογένειες» – κι ας πρόκειται για φοιτητές που ουσιαστικά δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ.
Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε πλαίσιο ασφυκτικής αστυνόμευσης των ΑΕΙ, με face control (ή αλλιώς «ελεγχόμενη είσοδο»), δυνατότητα συλλήψεων από το νέο σώμα της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που θα ονομάζεται ΟΠΠΙ, θα αριθμεί 1.000 αστυνομικούς που «δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα» και θα υπάγεται απευθείας στην ΕΛΑΣ. Με το νομοσχέδιο ιδρύονται και Πειθαρχικά Συμβούλια που θα προβλέπουν ποινές ακόμη και για… αντιγραφές ανάμεσα σε άλλες «αξιόποινες πράξεις» που δεν προσδιορίζονται. Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει τους «άτακτους» φοιτητές και να επιβάλει «καθεστώς ησυχίας νοσοκομείου» στα ΑΕΙ, ενώ με τον τρόπο αυτό καταστέλλει το Πανεπιστημιακό άσυλο..
Εν τω μεταξύ φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι με πορεία τους χθες έξω από το Υπουργείο Παιδείας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφενός φέρνει την ίδρυση Πανεπιστημιακής αστυνομίας και αφετέρου αλλάζει άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο:
Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β’ φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.
Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.
Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).
Η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ!
Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση «πανεπιστημιακής αστυνομίας» με την ονομασία ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.
Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, παρά τις αντιρρήσεις των πρυτάνεων, και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει όπλα.
Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]