FOLLOW US: facebook twitter

Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος: Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Ημερομηνία: 14-01-2021 | Συντάκτης:

Εξέλιξη που δεν αποτέλεσε μεν κεραυνό εν αιθρία, αλλά έχει σαφώς τη δική της σημασία για τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ, συνιστά η  απόφαση της Φώφης Γεννηματά να «καθαιρέσει» τον Ανδρέα. Λοβέρδο από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

Παρότι από τη Χαρ. Τρικούπη μιλούν κυρίως για ανανέωση προσώπων, είναι σαφές ότι ο «πάγος» ανάμεσά τους, αλλά και η έντονη ενόχληση της κ. Γεννηματά για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Λοβέρδος διαχειρίστηκε την ανάδειξη της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τη διαφωνία του με θέσεις και κατευθύνσεις του ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα, γεγονός που καθιστούσε οξύμωρο το να διατηρεί τα ηνία της εκπροσώπησης στη Βουλή, ενώ εκτιμάται ότι το προφίλ του δεν συμβαδίζει με την «αντιδεξιά» πορεία την οποία χαράσσει η Χαρ. Τρικούπη.

Το παρασκήνιο της καθαίρεσης

Πολιτικοί «αντίδικοι» στο ίδιο κόμμα είναι πλέον η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, επισημοποιεί το ότι εκφράζουν πλέον διαφορετικές τάσεις. Αιτία είναι η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την θέση του προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου και οι πολιτικές-οργανωτικές κινήσεις του προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να «κρατήσει χαμηλά» τους τόνους, αποδίδοντας την κίνησή της για αλλαγή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην ανάγκη ανάδειξης και άλλων στελεχών με το νέο έτος, είναι σαφές ότι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ «το ποτήρι ξεχείλισε». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά στο παρελθόν έχει δείξει ιδιαίτερα διαλλακτική στάση σε ζητήματα πολιτικών διαφοροποιήσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ηγεσία του κόμματος εκτίμησε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος εδώ και αρκετό καιρό δεν συμπεριφέρεται ως στέλεχος του κόμματος, αλλά ως υποψήφιος πρόεδρος. Με ότι αυτό σημαίνει σε πολιτικό αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Πολιτικά ο πρώην υπουργός είναι σαφές από τις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι εκφράζει το δικό του πολιτικό στίγμα. Με αιχμή μάλιστα τις αντιλήψεις του περί συμμαχιών. Αν και αποδέχεται σε επίπεδο διακηρύξεων την ανάγκη για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι πρώτιστο ζήτημα είναι η σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «αποκλεισμός του» από την έννοια των «προοδευτικών δυνάμεων». Θέση που μεταφράζεται από πολλούς στο ΚΙΝ.ΑΛ ως λογική του μονόδρομου της σύμπλευσης με την Νέα Δημοκρατία.

Σε οργανωτικό επίπεδο, ο Ανδρέα Λοβέρδος φέρεται να κινείται πλέον αποκλειστικά ως υποψήφιος αρχηγός. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συνεχείς επικοινωνίες με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Μάλιστα όχι μόνον σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος.

Η συνθήκη αυτή γίνεται αντιληπτή ως ασυμβίβαστη με το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μια θέση που θεωρείται ότι απαιτεί την έκφραση των πολιτικών θέσεων του κόμματος καθημερινά στο κοινοβούλιο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, δεδομένο που δεν μπορεί να είναι συμβατό με κάποιον ο οποίος προωθεί την ατζέντα των προσωπικών πολιτικών του φιλοδοξιών.

Το μάλλον αναμενόμενο και βελούδινο διαζύγιο αποδεικνύεται πάντως από τον συναινετικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν αμφότεροι. «Η αντικατάστασή μου υπήρξε επιλογή της προέδρου», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ευχαριστώντας την κ. Γεννηματά για τα 5,5 έτη της θητείας του. «Με την έναρξη της νέας χρονιάς μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο για την αντιπολιτευτική μας στάση και προχωράμε σε αυτή την αλλαγή στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των στελεχών», σχολίαζαν κύκλοι του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κατά συνέπεια, με την ενέργεια αυτήν η Φ. Γεννηματά δείχνει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Ανδρ. Λοβέρδος «απελευθερώνεται» σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές επιδιώξεις του.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαφανεί αν η εξέλιξη αυτή θα δρομολογήσει μία γενικευμένη συζήτηση για την πολιτική πορεία και τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος