Αναστάτωση στη βιομηχανία μακαρονιών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50901″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η τιμή του σίτου εκτινάχθηκε φέτος το καλοκαίρι. Κι αυτό προκάλεσε σοκ.
Οι ιταλικές μακαρονοποιίες φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις στην τροφοδοσία τους επόμενους μήνες λόγω των αυξήσεων, ενώ η διεθνής αγορά δεν διαθέτει εναλλακτικούς τρόπους για να αντισταθμίσει τη φτωχότατη συγκομιδή του Καναδά, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. Η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την ξηρασία αυτής της χρονιάς στην εν λόγω χώρα, η οποία συνήθως αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του εμπορίου σκληρού σίτου σε διεθνή κλίμακα, αναμένεται να περικόψει την παραγωγή κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους, σε επίπεδα σχεδόν 50% χαμηλότερα από εκείνα του 2020.
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις τιμές τροφίμων έχουν αναθερμανθεί, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές οικονομίες ακόμα αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα δεκαετίας, ενώ το κόστος του ψωμιού αναρριχάται. Οι τιμές σίτου στην Ευρώπη έφτασαν αυτό τον μήνα σε ρεκόρ 13 ετών. Η ντόπια παραγωγή σιταριού της Ιταλίας συνήθως καλύπτει τις ανάγκες των μακαρονοποιών. Ωστόσο, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες και προσφάτως αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ οι παραγωγοί τροφίμων της Ιταλίας βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στη γενικότερη αναταραχή της αγοράς, η οποία επηρεάζει και τη δική τους συγκεκριμένη ποικιλία. Ορισμένες εταιρείες του κλάδου στη χώρα διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ελλείψεις όταν τελειώσει η εγχώρια σοδειά και η παραγωγή μπορεί να διακοπεί τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αναλύτριας Σιβερίν Ομνις-Μεζόν της Strategie Grains. «Με όρους τιμών και ανεπάρκειας σκληρού σίτoυ, ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα». Η παραγωγή του Καναδά συρρικνώθηκε ακριβώς εκείνη τη χρονική στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα σκληρού σίτου βρίσκονταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα εξαετίας, εν μέρει διότι πολλά νοικοκυριά σώρευαν μακαρόνια στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας.
Επιπροσθέτως, η άνοδος στις τιμές αφορά και άλλα δημητριακά λόγω μειωμένης συγκομιδής και διογκούμενου κόστους προμηθειών. Εντούτοις, οι πιέσεις ειδικά στο θέμα του σκληρού σίτου έχουν αποδειχθεί ιδιαζόντως έντονες, διότι οι τιμές κατά την εξαγωγή του έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο και εντεύθεν. Η σοδειά στην Ιταλία φέτος εκτιμάται πως θα υπερβεί τα αντίστοιχα επίπεδα του 2020, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τους υπολογισμούς της, στα 3,7 εκατομμύρια τόνους, από τα 4,3 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως. Κι αυτό προκαλεί αναστάτωση στους μακαρονοποιούς, διότι φοβούνται για περιστολή της διαθεσιμότητας σκληρού σίτου κατά το πρώτο ήμισυ του 2022. «Τα πράγματα θα αποβούν πιο δύσκολα από όσο είναι σήμερα, διότι τώρα ακόμα έχουμε τη δυνατότητα να εξεύρουμε εγχώριο σιτάρι», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρασκευής μακαρονιών Divella, Βιντσέντζο Ντιβέλα. «Η κατάσταση με τον σκληρό σίτο είναι σοβαρότατη».
Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τη φετινή χρονιά εκτιμάται πως οι προμήθειες ίσως να λιγοστέψουν έτι περαιτέρω. Κατά την αναλύτρια Ομνις-Μεζόν, οι δυσοίωνες αναφορές για την κατάσταση της συγκομιδής στον Καναδά υποδηλώνουν ότι η επίσημη παραγωγή του μπορεί και πάλι να αναθεωρηθεί επί τα χείρω τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έως ένα βαθμό οι αγοραστές σίτου έχουν προσαρμοστεί προμηθευόμενοι τα αναγκαία από άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ε.Ε. σήμερα, ενώ το Μεξικό στράφηκε στην Αλγερία. Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν χαμηλότερη κατά το ήμισυ παραγωγή φέτος λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, ενώ στη Γαλλία η σοδειά επλήγη από βαριές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής.
[/vc_column_text][vc_column_text]GUS TROMPIZ, GIANCARLO NAVACH / REUTERS
kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]