FOLLOW US: facebook twitter

Ανασχηματισμός: Φουντώνει η ονοματολογία – Οι αμετακίνητοι, οι καραμπόλες και οι «γαλάζιες» ισορροπίες

Ημερομηνία: 28-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123491″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς η συζήτηση για το χρόνο του ανασχηματισμού έχει φουντώσει και η ώρα των ανακοινώσεων φαίνεται πως πλησιάζει. Με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει ένα restart μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι – λόγω κορονοϊού αλλά και πυρκαγιών – ο επόμενος ανασχηματισμός δεν θα περιορίζεται σε μικρές παρεμβάσεις αλλά θα επικεντρώνεται σε κομβικά υπουργεία.

Ανασχηματισμός: Πυκνό το πρόγραμμα Μητσοτάκη μέχρι τη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, μετά από ένα ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ (καθώς η κόρη του ξεκινά να φοιτά στο Yale). Ωστόσο ακολουθεί ένα πυκνό πρόγραμμα μέχρι να μεταβεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση.

Συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία. Επόμενος σταθμός θα είναι η Μασσαλία, όπου  στις 3 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Επομένως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό  στις αρχές της εβδομάδας. Να σημειωθεί όμως πως την Τρίτη είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο–  με συγκεκριμένη ατζέντα-  γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στα οικονομικά υπουργεία, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Στα δυνατά χαρτιά θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θεωρείται πιθανό να αναλάβει ακόμα περισσότερα καθήκοντα.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο ανασχηματισμός να είναι σαρωτικός δεν πρέπει να αποκλείεται οι δύο βασικοί υπουργοί στο πεδίο της οικονομίας να τοποθετηθούν σε αλλά κομβικά πόστα. Για παράδειγμα σενάρια υπάρχουν για «μετακόμιση» του Χρήστου Σταϊκούρα στο Ανάπτυξης και του Αδωνι Γεωργιάδη στο Ναυτιλίας, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την έκταση των αλλαγών που επιθυμεί να κάνει ο πρωθυπουργός.

Πάντως φήμες που υπήρξαν για «άφιξη» του Νίκου Δένδια στην οδό Νίκης – όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών-  δεν επιβεβαιώνονται. Ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία (καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενδέχεται να επηρεάσουν ευρύτερα τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα).

Σταθεροί αναμένεται να μείνουν επίσης οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Επίσης δεν πρόκειται – σύμφωνα με πληροφορίες – να αλλάξουν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου , καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα  θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται  στα υπουργείο με «κοινωνικό» πρόσημο, όπου αναμένεται να υπάρξουν καραμπόλες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Τα σενάρια  έχουν φουντώσει  για  το ενδεχόμενο να αναλάβουν νέα καθήκοντα η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κώστας Τσιάρας.

Την ίδια στιγμή μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την έκταση που πήραν οι αυγουστιάτικες πυρκαγιές. «Ψήφος εμπιστοσύνης» θα δοθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχουν και δύο υπουργεία που έχουν πολλούς… μνηστήρες σε περίπτωση που αδειάσει η θέση. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι από τους πλέον επιθυμητούς «προορισμούς» για αρκετούς  βουλευτές, ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει η Λίνα Μενδώνη. Αλλά και το υπουργείο Τουρισμού αποτελεί «πόλο έλξης», ειδικά μετά τα θετικά μηνύματα που υπήρξαν όσον αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό.

Με δεδομένο πάντως πως η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει δύο χρόνια ζωής -και οι επόμενες κάλπες δεν είναι και τόσο μακριά – ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στην κυβέρνηση. Παράλληλα  μένει να φανεί ο βαθμός που θα αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρούνται «καραμανλικοί» ή «σαμαρικοί», καθώς υπάρχουν  και οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Τέλος σημαντικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και αρκετοί θα δουν την πόρτα εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα. Βαρύτητα θα δοθεί στην αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς, ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα ανανέωσης.

Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot