FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδας για την Πατρών-Πύργου: «Να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση»

Ημερομηνία: 28-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
-Αντίθετο και στην απόφαση για μεταφορά του Περ/κου Κέντρου Πιστοδοτήσεων ΕΤΕ από την Πάτρα στην Αθήνα

Την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου ως δημοσίου έργου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ζητά με επίσημη ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο και με αφορμή τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα που

«Ως Οικονομικό Επιμελητήριο θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και να δηλώσουμε τον προβληματισμό μας για την εξέλιξη του έργου. Επικρατεί αβεβαιότητα για την θετική έκβαση του αιτήματος έγκρισης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και του χρόνου έκδοσης της απόφασης, με συνέπεια την καθυστέρηση του έργου.

»Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις σε περίπτωση που εγκριθεί η υλοποίηση του έργου από τον νέο ανάδοχο, εφόσον οι υπάρχοντες ανάδοχοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη για διεκδίκηση αποζημιώσεων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων που έχουν εξασφαλισθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς και αποζημιώσεων μεγάλου ύψους στους αναδόχους.

»Με την κατασκευή δύο σταθμών διοδίων στον νέο αυτοκινητόδρομο, ενδέχεται να συνεχιστεί η χρήση του υπάρχοντος οδικού δικτύου της παλαιάς Εθνικής οδού, λόγω του υψηλού κόστους των διοδίων. Επομένως θα συνεχίσει να υφίσταται ο κίνδυνος ατυχημάτων λόγω πιθανής χρήσης του παλαιού δρόμου» αναφέρει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος Γιώργος Παππάς και τονίζει ότι «ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφού θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα παράσχει ασφάλεια και ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανατηφόρων ατυχημάτων με την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου ταχείας κυκλοφορίας. Από οικονομικής απόψεως, η δημιουργία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου θα βελτιώσει τις οδικές μεταφορές εμπορευματικών φορτίων αλλά και τις μετακινήσεις των ιδιωτών οι οποίοι μετακινούνται για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους»

«Όχι στη μεταφορά του Περιφερειακού Κέντρου ΕΤΕ Πάτρας»

Παράλληλα, το Οικονομικό Επιμελητήριο εκφράζει την αντίθεσή του στην επικείμενη απόφαση για τη μεταφορά του Περιφερειακού Κέντρου Πιστοδοτήσεων Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας από την Πάτρα στην Αθήνα, αναλύοντας τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις -όχι μόνο στην Αχαΐα αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο- από την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.

«Το Περιφερειακό Κέντρο Πιστοδοτήσεων έχει εμβέλεια σε όλη την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα και τα Νησιά του Ιονίου, δηλαδή ευρεία και σημαντική γεωγραφική εμβέλεια. Αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με  την κατάλληλη τεχνογνωσία, το οποίο μέσα από την εξέταση των πιστοδοτικών αιτημάτων υποστηρίζει ποιοτικά τις επιχειρήσεις, λειτουργώντας εμμέσως ως σύμβουλος, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό διότι μιλάμε για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τους πόρους να προσλάβουν συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές τη στιγμή που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα» σημειώνει ο κ.Παππάς και προσθέτει ότι «αυτή η υπεραξία της προστιθέμενης αξίας απέναντι στους πελάτες δεν θα μπορεί να δοθεί απευθείας από ένα αντίστοιχο κέντρο στην Αθήνα, λόγω της γεωγραφικής απόστασης, με συνέπεια η παρακολούθηση των επιχειρήσεων να καθίσταται δυσχερής και να καταργείται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να απευθύνουν τα αιτήματά τους στην τράπεζα με ευκολία».

Παράλληλα, αναφέρει πως μέσα από την επικοινωνία που έχουν αναπτύξει οι φορείς της πόλης με την τράπεζα μέσω του επιχειρηματικού κέντρου παρέχεται αμφίδρομα υποστήριξη, πάντα με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

«Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για πάνω από 20 χρόνια με επιτυχία, το καθιστά βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής. Λαμβανομένου υπόψη του χρόνου καθυστέρησης της έγκρισης ενός χρηματοδοτικού αιτήματος από την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, θα υπάρξουν ελλείψεις σε κεφάλαια στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της τοπικής αγοράς. Επιπρόσθετα, οι συνάδελφοι λογιστές που έρχονται σε επαφή με το τοπικό χρηματοδοτικό κέντρο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το αποτέλεσμα της μεταφοράς των φακέλων στην Αθήνα, διότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι αρμοδιότητές τους και το διαχειριστικό κόστος για τον κάθε πελάτη τους. Για το λόγο αυτό θεωρούμε σκόπιμο τη μη κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου, αλλά αντίθετα τη στελέχωσή του με εξειδικευμένο προσωπικό και ανάθεση αρμοδιοτήτων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τράπεζας και των πελατών-επιχειρήσεών της».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος