FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λεχαινών-Κυνηγετικές εξορμήσεις για θήρευση της αλεπούς: «Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δέχονται επιθέσεις άγριων ζώων στα κοπάδια τους»

Ημερομηνία: 10-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση που ανάρτησε το fb, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων απο κτηνοτρόφους, οτι επιτίθενται στα κοπάδια τους άγρια ζώα και κυριως τσακάλια και αλεπούδες που προκαλούν μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχη των Λεχαινών. Όπως αναφέρουν για να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους και να περιορισουν τις επιθέσεις έχουν προχωρήσει σε κυνηγετικές εξορμήσεις θήρευσης της αλεπούς καθώς τα τσακάλια δεν είναι θηρεύσιμα.

Ειδικότερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών για το θέμα αυτό αναφέρει στην παρακάτω μακροσκελή του ανακοίνωση:

“Τον τελευταίο καιρό ήμασταν ως Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών, αποδέκτες όλο και περισσότερων παραπόνων από μελή μας κυρίως κατ’επάγγελμα κτηνοτρόφους, που δέχονται επιθέσεις άγριων ζώων στα κοπάδια τους με απώλειες στα ζώα τους, όπως όμως και από λαγοκυνηγούς, που διαπίστωναν κατά τις εκπαιδευτικές τους εξόδους αύξηση του αριθμού των αλεπούδων εις βάρος του πληθυσμού του λαγού.

Αν και έχουμε ήδη δώσει ως κίνητρο την επιβράβευση κάθε κυνηγού-μέλος του Συλλόγου μας, που θα μας προσκομίσει μια ουρά αλεπούς με ένα κουτί φυσίγγια, αποφασίσαμε ως Κυνηγετικός Σύλλογος να βρούμε μια πιο δυναμική λύση, με τη διεξαγωγή κυνηγετικών εξορμήσεων στις περιοχές δικαιοδοσίας του Συλλόγου μας, που πλήττονται, κατόπιν φυσικά συνεννόησης με ντόπιους κυνηγούς, οι οποίοι διαθέτουν γνώση της εκάστοτε περιοχής.

Μια πρωτοβουλία, που ναι μεν είναι απαιτητική γιατί απαιτεί κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά, γνώση του τόπου και σωστή συνεργασία των συμμετεχόντων, αλλά είναι η μόνη λύση , που μπορεί να δοθεί μέσω του εκάστοτε Κυνηγετικού Συλλόγου .

Η πρώτη μας εξόρμηση με σκοπό τη δίωξη των αλεπούδων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 27/09/2020 μεταξύ των χωριών Αγ.Θεοδώρων και Μέλισσας, περιοχές κατά βάση αγροκτηνοτροφικές, που οι κάτοικοί τους δήλωναν τις περισσότερες επιθέσεις και απώλειες στα κοπάδια τους.

Παρών καθόλη τη διάρκεια διεξαγωγής του κυνηγίου ήταν ο Ομοσπονδιακός θηροφύλακας της Γ’ ΚΟΠ, κος Γεώργιος Λάττας, ο οποίος φρόντισε με την παρουσία του για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του.

Σκοπός της εξόρμησής μας, δεν ήταν μόνο η θήρευση αλεπούς, αλλά μέσα από αυτή και η ανάδειξη των προβλημάτων των ντόπιων κτηνοτρόφων, που πλήττονται άμεσα από άρπαγες, που ζουν στην περιοχή μας όπως η αλεπού και το τσακάλι.

Όσον αφορά την αλεπού, στη χώρα μας έχει ευρεία εξάπλωση και οι πυκνότητες των πληθυσμών της είναι συχνά υψηλές καθώς έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και οι φυσικοί εχθροί της είναι λίγοι (λύκος και τσακάλι) και έχουν μικρή επίδραση. Αν και έρευνες απέδειξαν, ότι η αλεπού προκαλεί σοβαρή θνησιμότητα σε είδη με θηραματική αξία, όπως ο λαγός και τα ορνιθόμορφα, η αρμόδια Δασική υπηρεσία έπαψε από τη δεκαετία του 1980 να ασχολείται με την μείωση των πληθυσμών της αλεπούς.

Η αλεπού προκαλεί και ένα άλλο πρόβλημα, που αφορά τη δημόσια υγεία, τη λύσσα. Το ζώο αυτό θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση. Η λύσσα είναι μια σοβαρή νόσος, που προκαλεί μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και συνδέεται με θνητότητα σχεδόν 100 % τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα ζώα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Σίγουρα το κυνήγι δεν είναι η αποτελεσματικότερη λύση για την μείωση των αλεπούδων, επειδή η υψηλή αναπαραγωγή και η διασπορά των νεαρών αλεπούδων καλύπτουν γρήγορα τα σχετικά λίγα θηρευθέντα άτομα, όμως από τη στιγμή, που δεν επιτρέπεται κάποιο άλλο μέσο διαχείρισης του πληθυσμού της, αποτελεί μονόδρομο.

Κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, συναντήσαμε επίσης και τσακάλια, είδος ναι μεν προστατευόμενο , αλλά το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο θηρευτή που υπάρχει στην Πελοπόννησο. Η αύξηση του πληθυσμού τους ακόμα και στην περιοχή μας, τα φέρνει σε όλο ένα και συχνότερες συγκρούσεις με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν μέτρα για την προστασία τους και αποζημίωση των χαμένων ζώων τους.

Τι λένε οι κτηνοτρόφοι που έχουν δεχθεί επιθέσεις από τσακάλια στα κοπάδια τους

Ορίστε τι δήλωσαν ντόπιοι κτηνοτρόφοι αναδεικνύοντας το πρόβλημα και ζητώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία των κοπαδιών τους.

Βασίλης Κουτσούκος από τον Αγ. Χαράλαμπο

‘’Πριν 15 μέρες περίπου στο σπίτι μας, στα Κουτσουκαίικα στον Αγ.Χαράλαμπο μόλις 40 με 50 μέτρα από το σπίτι μας έφαγαν τα τσακάλια μια αρνάδα 30 κιλά περίπου και ενός γείτονα την επόμενη του έφαγαν 2 προβατίνες στην ίδια περιοχή. Υποφέρουμε από τα τσακάλια, είναι γεμάτος ο τόπος, όταν περνάει αεροπλάνο σκούζουν σε μπουλούκια και όχι μεμονωμένα ζώα. Τις βραδινές ώρες και όταν σουρουπώνει μπορεί να τα ακούσει κάποιος σε 5-6 διαφορετικά σημεία να ουρλιάζουν. Ζημιές γίνονται συνέχεια και στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα μας.’

Κωνσταντόπουλος Αλέξανδρος, από το συνοικισμό ‘’Κωσταντοπουλαίικα’’ Μέλισσας

‘’Είμαι επαγγελματίας κτηνοτρόφος και έχουμε σημαντικό πρόβλημα με τα τσακάλια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα ζώα μας χωρίς επίβλεψη στα βοσκοτόπια, πρέπει να είμαστε όλη την ημέρα μαζί τους. Ακόμα και μεσημέρι ή απόγευμα κυκλοφορούν τσακάλια και επιτίθενται στα κοπάδια. Έχουμε συνέχεια απώλειες. Συγκεκριμένα σε έναν ξάδελφο μου του έφαγαν μια προβατίνα στις 4 το απόγευμα μόλις 300 μέτρα από το σπίτι του. Ζητάμε ως κτηνοτρόφοι να ληφθούν κάποια μέτρα για να μπορέσουμε κάπως να τα περιορίσουμε. Δεν λέμε να τα εξολοθρεύσουμε, αλλά όσο πληθαίνουν θα έχουμε όλο και σημαντικότερες ζημιές. Δεν παίρνουμε κάποια αποζημίωση, γιατί πρέπει να γίνει μεγάλη ζημιά, πάνω από 10 ζώα, αλλά χάνονται συνεχώς 1 με 3 ζώα από κάθε κοπάδι σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Δήλωση προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών  Γιώργος Βέρροιος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τις επιθέσεις στα κοπάδια τους  συμπλήρωσε τα εξής : «”Ως πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών ενημερωμένος άμεσα από τους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου,αλλά και ακούγοντας τους λαγοκυνηγούς να μιλούν για όλο και συχνότερες συναντήσεις στις εξόδους τους με “αγρίμια ” και σπανιότερα με το αγαπημένο τους θήραμα, έπρεπε όχι μόνο να τους ακούσω,αλλά να βρω μια πρακτική και άμεση λύση. Το ζήτημα είναι βέβαια να δοθεί μια λύση, που ναι μεν θα προστατεύει τα αγροτικά ζώα και τα θηράματα ,αλλά δεν θα είναι εις βάρος της φυσικης ισορροπίας. Πρότεινα λοιπόν αφενός στους άμεσα ενδιαφερόμενους ,που έχουν άδεια θήρας,τη διεξαγωγή κυνηγίου στις πληττόμενες περιοχές, ώστε και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων να μειωθεί ο αριθμός των αλεπούδων που ζημιώνουν τα κοπάδια τους ή έστω να απομακρυνθούν τα τσακάλια -καθότι μη θηρεύσιμα- από τα βοσκοτόπια τους.

Αφετέρου, μπορούν οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και μη, να προσκομίζουν στο γραφείο του Συλλόγου μας στα Λεχαινά, υπεύθυνη δήλωση με τις εκάστοτε ζημιές που έχουν υποστεί.Το θέμα των ζημιών από άρπαγες στους κτηνοτρόφους και ο τρόπος αντιμετώπισης του, έχει τεθεί ως ήδη θέμα συζήτησης σε Συμβούλιο της Γ ΚΟΠ. Χρειάζονται όμως αποδείξεις, ώστε να αναδειχθεί η βαρύτητα του θέματος και να προωθηθεί ανάλογα προς εύρεση ουσιαστικής λύσης. Χάρηκα πραγματικά για την ανταπόκριση των κυνηγών και κτηνοτρόφων της περιοχής “Μέλισσας” σε αυτή τη δράση ,καθότι εκεί ήταν οι περισσότεροι πληττόμενοι και ελπίζω να συνεχιστεί με την ίδια συμμετοχή,όπου ακόμα χρειαστεί . Είμαστε στο πλευρό των κυνηγών και των κτηνοτρόφων,ως ανθρώπων που ζουν άμεσα από τη φύση, αλλά επιδιώκουμε πάντα λύσεις,που δεν ανατρέπουν τη φυσική ισορροπία.. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την εταιρία παραγωγής ζωοτροφών ,,DOG PAL’’, (www.dogpal.gr)με έδρα τον Πύργο, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και καλύπτει με τα προϊόντα της τις ανάγκες διατροφής των κυνηγόσκυλων, που συμμετέχουν σε κάθε παρόμοια κυνηγετική εξόρμηση που θα πραγματοποιήσουμε.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος