FOLLOW US: facebook twitter

«Αναγνωριστική» η πρώτη μέρα για τα εμπορικά καταστήματα – Στήριξη σε βάθος χρόνου ζητούν οι έμποροι του Πύργου

Ημερομηνία: 12-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111685″ img_size=”full”][vc_column_text]Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο της Ηλείας από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, καθώς η πρώτη μέρα δεν ήταν ενθαρρυντική. Αρκετός κόσμος κυκλοφόρησε, ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που μπήκαν στα καταστήματα για να ψωνίσουν. Σε όλους τους εμπορικούς δρόμους (Γερμανού, Αιόλου, Ερμού) οι πολίτες περιεργάζονταν τις βιτρίνες και ρωτούσαν για τις τιμές, όμως οι περισσότεροι ήταν συγκρατημένοι στις αγορές τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111675″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι έμποροι του Πύργου τόνισαν στην «Πρωινή» ότι τις επόμενες ημέρες θα σχηματίσουν καλύτερη εικόνα, ωστόσο επισήμαναν πως είναι αναγκαίο να δοθούν ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς τα 800 ευρώ δεν επαρκούσαν ούτε για τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, τόνισε ότι η πρώτη μέρα ήταν «αναγνωριστική» καθώς η προσέγγιση των πολιτών ήταν κυρίως διερευνητική, σημειώνοντας ότι ένα 5% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111676″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η προσέγγιση των καταναλωτών ήταν κυρίως διερευνητική την πρώτη μέρα, θα δούμε πώς θα είναι και οι επόμενες. Είναι αναγκαίο να στηρίξει το κράτος τις επιχειρήσεις, διότι πλην των 800 ευρώ, δεν έχουμε δει κάτι άλλο», είπε.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”111677″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Απόστολος Χήνος, που διατηρεί κατάστημα λευκών ειδών στην Αιόλου, τόνισε ότι όλοι οι έμποροι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αναμένουν περισσότερα κίνητρα από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που ανοίγουμε έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα και είμαστε προετοιμασμένοι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με όλα τα μέτρα προστασίας. Οι πολίτες κυκλοφορούν, αλλά μουδιασμένοι με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Ελπίζουμε να δοθούν κι άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία τους. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, δεν είναι επαρκή διότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και πρέπει να δοθούν κι άλλα», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111678″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Κων/να Ντοά, η οποία διατηρεί κατάστημα νυφικών και ειδών γάμου στην Αιόλου, εξέφρασε την απαισιοδοξία της για τους επόμενους μήνες, δηλώνοντας ότι η χρονιά επί της ουσίας είναι χαμένη. «Η κατάσταση είναι δραματική. Στον δικό μας τον τομέα, τα ραντεβού για τους γάμους, που είναι και εποχιακή δουλειά, ήταν Μάρτιο και Απρίλιο, που ήμασταν κλειστοί. Επιστρέψαμε αλλά για φέτος δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι. Είναι χαμένη η χρονιά. Δεν ξέρω αν θα αντέξουν οι περισσότερες επιχειρήσεις και μπορεί να έχουμε νέα λουκέτα. Δεν νομίζω ότι και τα οικονομικά μέτρα που έχει ανακοινώσει ως τώρα η κυβέρνηση, εξυπηρέτησαν σε κάτι. Τι να πρωτοπληρώσουμε με 800 ευρώ όταν έχουμε τόσα έξοδα σε μια επιχείρηση; Η πρώτη μέρα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, νομίζω ότι θα είναι λίγα τα μαγαζιά που θα δουλέψουν», επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111679″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αναγκαία η στήριξη των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου

Ο Φώτης Βασιλακόπουλος, από το κατάστημα ανδρικών ρούχων και ενδυμάτων Jordan στην Ερμού, υπογράμμισε στην «Πρωινή» την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου για να αντέξουν, καθώς το δίμηνο της καραντίνας ήταν ισχυρό πλήγμα.

«Η πρώτη μέρα είναι κατά βάση διερευνητική. Είχαμε να ανοίξουμε ένα πολύ μεγάλο διάστημα δύο μηνών, το οποίο ήταν πολύ μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις, δηλαδή να μένουν κλειστές και οι υποχρεώσεις να τρέχουν. Σίγουρα θα εξαρτηθεί και από τον κόσμο το πώς θα αντιδράσει μετά από μια τέτοια μεγάλη περίοδο καραντίνας. Εκτός από το υγειονομικό κομμάτι, που το περάσαμε επιτυχώς, πρέπει να κοιτάξουμε τώρα και το οικονομικό, που είναι και βραχνάς για την κοινωνία, διότι έπειτα από μια δεκαετή κρίση δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει. Οι συνέπειες είναι μεγάλες, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια πιστεύω ότι μπορούμε να το γυρίσουμε μέχρι ένα έτος διάρκεια. Τα μέτρα στήριξης είναι μεν ικανοποιητικά αλλά χρειάζεται κι άλλη στήριξη. Είναι νωρίς ακόμα, όταν μιλάμε ότι αυτό θα δείξει σε διάρκεια ενός έτους, μπορεί να χρειαστεί ένα έτος στήριξη.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111681″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Διονύσης Σκουτέρης, με κατάστημα υποδημάτων στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι είναι αναγκαία επιπλέον μέτρα στήριξης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111680″ img_size=”full”][vc_column_text]«Έχει κίνηση η πρώτη μέρα, ο κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα. Ο Μάιος δεν είναι παραδοσιακά καλό μήνας, ελπίζω ότι τον Ιούνιο θα είναι καλύτερα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για τις επιχειρήσεις, αν η καλοκαιρινή σεζόν δεν είναι στα αναμενόμενα, έστω και με πτώση, δεν πρόκειται να αντέξουν και θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα στήριξης», είπε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111682″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, που διατηρεί κατάστημα καλλυντικών ειδών στη Μανωλοπούλου, επισήμανε πως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι υψηλό και πρέπει το κράτος να σταθεί αρωγός.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111683″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η κίνηση είναι αυξημένη, ο κόσμος περίμενε καιρό για να ψωνίσει και να νιώσει καλύτερα. Έπειτα από δύο μήνες, έχουν εξαντληθεί τα  αποθέματα από τους πολίτες και τους λείπουν αρκετά προϊόντα. Ήταν μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και για μας τους ίδιους, διότι έχουμε πάρα πολλά έξοδα και πολλούς εργαζόμενους. Τα μέτρα ήταν σε λογικά πλαίσια αλλά όχι τόσο επαρκή, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Όταν έχουμε ενοίκιο 3.000 ευρώ και μας δίνουν 800 ευρώ, δεν μπορούμε να το καλύψουμε».[/vc_column_text][vc_single_image image=”111684″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot