FOLLOW US: facebook twitter

Αναγνώρισε τα λάθη στην Ηλεία

Ημερομηνία: 06-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Αυτοκριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Υγεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του σε Πύργο, Αμαλιάδα και Λεχαινά

-Παραδέχθηκε την αδικία με την κατάργηση των ΑΕΙ και προανήγγειλε επανόρθωση
-Δεσμεύτηκε για στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές
-Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την Πατρών-Πύργου
-Αποκάλυψε την εγκατάσταση F35 στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στην Ηλεία την περασμένη τετραετία περιείχε η χθεσινή ανοιχτή ομιλία που έκανε ενώπιον πλήθους πολιτών στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηλεία ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, η οποία ξεκίνησε από τα Λεχαινά και την Αμαλιάδα και ολοκληρώθηκε με αυτοψια στο εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου στο Γεράκι.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας στον νομό, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «είναι θέμα δύσκολο και πονά», σημειώνοντας ότι θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν όλες οι δομές υγείας του νομού.

«Αυτό συμπεριλαμβάνει και το νοσοκομείο του Πύργου, το οποίο κτιριακά είναι καλό αλλά έχει αδυναμίες ως προς το προσωπικό, ειδικά το ζήτημα των παθολόγων, το ξέρω, μας έχει απασχολήσει πολύ και θα το λύσουμε το ζήτημα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Θέλω να ξέρετε ότι η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία στην οποία θα κάνουμε μία μεγάλη επένδυση στη δημόσια υγεία. Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, περισσότερο προσωπικό -χρειαζόμαστε σε ορίζοντα τετραετίας 10.000 παραπάνω νοσηλευτές και γιατρούς. Θα τους προσλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε τις παραλείψεις στην Ηλεία.

«Και αν υπήρχαν καθυστερήσεις -που μπορεί να υπήρχαν- πρώτος εγώ θα τις αναγνωρίσω και θα αναλάβω την ευθύνη να τις διορθώσω. Διότι αυτό περιμένετε από τους πολιτικούς σας, να λύνουν τα προβλήματα και όχι να μεταθέτουν την ευθύνη αλλού», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης των μισθών.

«Εμείς αυξήσαμε ήδη τους μισθούς σε πρώτη φάση κατά 10% στους υγειονομικούς, μετά από 15 χρόνια. Και από 1/1/24 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο.Θα δώσουμε έμφαση, λοιπόν, στη δημόσια υγεία.

Όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην πρωτοβάθμια υγεία και στην πρόληψη και στις προληπτικές εξετάσεις. Καρκίνος του μαστού. Ήδη πάρα πολλές γυναίκες σπεύδουν και κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ξέρετε, διότι είναι πάντα σημαντικό να προλαμβάνουμε την ασθένεια πριν αναγκαστούμε να την θεραπεύσουμε.Να ξέρετε, λοιπόν, ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ μέσα από ένα πολύ καλά δουλεμένο σχέδιο αποτελεί κεντρική μου πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Και πιστεύω ότι εδώ, στην Ηλεία, θα δείτε σύντομα αποτελέσματα», δήλωσε.

Παραδοχή για την αδικία με τα ΑΕΙ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός «άγγιξε» το ζήτημα της κατάργησης των πανεπιστημιακών σχολών της Ηλείας, για το οποίο η κυβέρνηση επικρίθηκε –και δικαίως- από τους Ηλείους, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός νομός πανελλαδικά χρίς σχολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ηλεία αδικήθηκε και προανήγγειλε την άρση της αδικίας σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Και για την παιδεία, επειδή ξέρω ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με το θέμα των τμημάτων (…) θα επιμείνουμε στην πολιτική της μεταρρύθμισης αλλά αναγνωρίζω, ταυτόχρονα, ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για το πρόβλημα της Ηλείας ώστε να μην αισθάνεται η Ηλεία ότι δεν έχει καμία εκπροσώπηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε με το πανεπιστήμιο.

Δεν είναι αμιγώς δική μας απάντηση, ούτε δική μας απόφαση. Αναγνωρίζω, όμως, ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα», τόνισε.

Aεροσκάφη F35 στην Ανδραβίδα και Πατρών-Πύργου

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Πύργο, ο κ.Μητσοτάκης αποκάλυψε πως το 2028 θα εγκατασταθούν στην 117 ΠΜ του αερολιμένα Ανδραβίδας τα είκοσι αμερικανικά αεροσκάφη F35, ενώ αφιέρωσε σημαντικό μέρος στην Πατρών-Πύργου, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ανέφερε πως εκπλήρωσε τη δέσμευση που είχε δώσει προεκλογικά το 2019 για ξεμπλοκάρισμα του έργο, κάνοντας λόγο για πολύ περίπλοκη υπόθεση, και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύσεις στην προγενέστερη διαγωνιστική διαδικασία.

«Όπως θυμάστε, είχε σπάσει τον δρόμο σε οκτώ εργολαβίες για να δώσει τις μισές στον αγαπημένο της εργολάβο, από τον οποίο στη συνέχεια ζητούσε να φτιάξει το δικό του κανάλι. Το ξεμπλέξαμε το έργο. Το προχωράμε, το χρηματοδοτούμε. Θα είναι έτοιμος ο δρόμος, αλλά ο δρόμος δεν θα σταματήσει μόνο στον Πύργο.Ο δρόμος πρέπει να πάει -και ωριμάζουμε τις μελέτες- μέχρι τη Μεσσηνία. Πρέπει να φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Για να σπάσει επιτέλους πλήρως η απομόνωση της Ηλείας», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος