Αναγκαιότητα ο συνδυασμός πολιτισμού και τουρισμού
-Τι δήλωσαν η ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, και η γ.γ. Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η αποδοτική σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στις θεματικές ενότητες του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργάνωσε η «ΔιαΝΕΟσις» στην αρχαία Ολυμπία, καθώς αποτελούν χαρακτηριστικά που συνδυάζει η περιοχή αλλά και λόγω της πανδημίας απαιτούν νέο τρόπο αξιοποίησης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως ο πολιτισμός είναι στην καρδιά της ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται από το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε το υπουργείο Πολιτισμού στον κατάλογο των αναπτυξιακών υπουργείων της Κυβέρνησης.
«Αυτό το οποίο πριν μερικά χρόνια φαινόταν ακατανόητο σήμερα είναι δεδομένο, όλες οι μελέτες στον διεθνή χώρο μιλούν για τη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομία. Τις τοπικές οικονομίες και τις διεθνείς οικονομίες. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα έργα του πολιτισμού είναι αναπτυξιακά, πέρα από την υποχρέωση που έχει το κράτος να προστατεύει, να συντηρεί να αποκαθιστά τον μνημειακό πλούτο και να ενθαρρύνει την σύγχρονη δημιουργία, τα ίδια τα έργα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς πρωτίστως δημιουργούν θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας την περίοδο της κατασκευής τους, θέσεις εργασίας την περίοδο της λειτουργίας τους», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Ηλείας.
«Εράσμια τοπία συνδέονται με μοναδικά μνημεία. Το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού αυτή τη στιγμή υλοποιεί έργα περίπου 12 εκατ. σε όλο τον Νομό Ηλείας φυσικά με επίκεντρο την Ολυμπία. Αυτό που είχαμε πει το 2020, ότι θέλουμε να επεκτείνουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας εντάσσοντας στις διαδρομές επίσκεψης τα ρωμαϊκά μνημεία, γίνεται πραγματικότητα, καθώς από το 2020 έως σήμερα ωριμάσαμε τις μελέτες που έπρεπε, έχουμε εντάξει ήδη τρία έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποκατάστασης ορισμένων μνημείων και περιμένουμε να ακολουθήσει η ένταξη άλλων δύο. Δίνουμε στον επισκέπτη της Ολυμπίας την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ότι εκτός από την κλασσική περίοδο που η Αρχαία Ολυμπία είναι σε μια πολύ μεγάλη άνθηση αυτή η ανάλογη ποιότητα, ανάπτυξης στην αρχαιότητα υπήρχε μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Από την άλλη, αν επιμηκύνει κανείς τον χώρο παραμονής των επισκεπτών στον Αρχαιολογικό χώρο αυτομάτως συμβάλει έμμεσα στην τοπική οικονομία και τοπική ανάπτυξη» σημείωσε προσθέτοντας ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πρέπει να αναδειχθούν σε όλα τα επίπεδα και από τους τοπικούς φορείς.
«Οι τοπικοί φορείς έχουν πολύ μεγάλο ρόλο και βαρύνουσα σημασία προκειμένου αυτά όλα τα πολιτιστικά τοπόσημα της Ηλείας να ενταχθούν σε πολιτιστικές διαδρομές να αποκτήσουν την επισκεψιμότητα που τους ταιριάζει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη», δήλωσε.
«Πρωταγωνίστρια η Ηλεία στη νέα τουριστική στρατηγική»
Η γ.γ. Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου, επισήμανε πως η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στο επίκεντρο διότι είναι ένας ευλογημένος χώρος ο οποίος συνδυάζει όλα τα τουριστικά πλεονεκτήματα.
«Στη νέα στρατηγική μας για τον τουρισμό επιδιώκουμε χωρική και χρονική επέκταση. Η Αρχαία Ολυμπία συνδυάζει και τα δύο, δηλαδή μπορεί να έχει τουρισμό δωδεκάμηνης διάρκειας ακριβώς εδώ. Η Αρχαία Ολυμπία διαθέτει πολιτιστικό αρχαιολογικό τουρισμό, οινοτουρισμό, αγροτουρισμό εν γένει προϊόντα ιδιαίτερα με ονομασίες προέλευσης, το ελαιόλαδό της, η σταφίδα της, όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες με στοχευμένες δράσεις και προγράμματα», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο silver tourism.
«Είναι ένας τομέας που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ηλεία και ειδικότερα με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, διότι οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας μπορούν να έρθουν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ στην περιοχή. Επιδιώκουμε πλέον και ως υπουργείο Τουρισμού την ποιότητα έναντι της ποσότητας, ώστε οι άνθρωποι που έρχονται να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να απολαμβάνουν τις ομορφιές της πατρίδας μας και βεβαίως να ενισχύουν και τις τουριστικές μας συμπράξεις», εξήγησε και πρόσθεσε πως και η κρουαζιέρα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
«Η τελευταία κρουαζιέρα για φέτος είναι προγραμματισμένη τον Ιανουάριο του 2023. Αντίστοιχα για το Κατάκολο θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο διότι είναι ένα κομβικό σημείο. Με τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας πιστεύω θα το πετύχουμε και έχουμε και άλλα σχέδια για την περιοχή, τα οποία θα μου επιτρέψετε να σας αποκαλύψω σε έτερο χρόνο. Η Κυβέρνηση έχει τα μάτια της πάνω σας. Νομίζω και η παρουσία μας εδώ το αποδεικνύει», κατέληξε η κ. Αναστασοπούλου.