FOLLOW US: facebook twitter

Να μη χαθεί η ευκαιρία για την Ηλεία του 2030

Ημερομηνία: 21-07-2022 | Συντάκτης:

-Πλήθος προτάσεων και ιδεών παρουσιάστηκαν στο χθεσινό αναπτυξιακό συνέδριο της «ΔιαΝΕΟσις» στην Αρχ. Ολυμπία

-Έχουμε στα χέρια μας μία χρυσοφόρα περιοχή και ως κράτος δεν την έχουμε αξιοποιήσει καθόλου, τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Έλλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η ανασυγκρότηση της Ηλείας και η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο ήταν η κοινή συνισταμένη όσων συμμετείχαν χθες στο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στην Αρχαία Ολυμπία η «ΔιαΝΕΟσις με τίτλο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο», σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο ήταν χωρισμένο σε έξι θεματικές ενότητες, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν επιμέρους τομείς της Ηλείας (περιβάλλον, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, πολιτισμός, Υποδομές, Υγεία, Χρηματοδοτικοί Πόροι) και κατατέθηκαν προτάσεις και σχέδια από τους συμμετέχοντες.

Δ. Νικολάου- Οι βασικοί άξονες του εγχειρήματος

Το συνέδριο προλόγισε ο Ηλείος γενικός διευθυντής της «ΔιαΝΕΟσις», Διονύσης Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό και στους βασικούς άξονες του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι «ως Ηλείοι, αλλά και ως Έλληνες ευρύτερα έχουμε τη ζηλευτή τύχη αλλά και το μεγάλο προνόμιο να προερχόμαστε από την ευλογημένη αυτή γωνιά της ανθρωπότητας, κοιτίδα του πολιτισμού, που στην ουσία είναι και πατρίδα όλων των απανταχού πολιτισμένων ανθρώπων.Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε την ευθύνη που έχει για να διατηρηθεί η Ηλεία ζωντανή και ευημερούσα, εκφράζοντας τη θλίψη του για τις καταστροφές και την υποβάθμιση που έχει συντελεστεί.

«Η Ηλεία, παρά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στη γεωργία και στον πολιτισμό, και παρά την γεωγραφική στρατηγική θέση της ως πύλη εισόδου στη Δυτική Πελοπόννησο με δύο λιμάνια, δύο αεροδρόμια, ευφορότατο κάμπο, απερίγραπτου φυσικού κάλλους περιοχές Natura και το ισχυρότερο brandname ολόκληρου του κόσμου την Αρχαία Ολυμπία παραμένει εσωστρεφής με χαμηλή τουριστική κίνηση, κλειστό τοπικό εμπόριο και καλλιέργειες μικρής προστιθέμενης αξίας», επισημαίνοντας ότι η εξωστρέφεια με ανάπτυξη εξαγωγών έξυπνης γεωργίας και προσανατολισμό στον διεθνή τουρισμό υψηλής ποιότητας, είναι η αναγκαία στρατηγική με όχημα την Αρχαία Ολυμπία για μια δυναμική βιώσιμη ανάπτυξη.

«Το σημερινό αναπτυξιακό συνέδριο γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της «διαΝΕΟσις» να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των θεσμών της χώρας , να υποστηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη με επιστημονικές μελέτες και μεταφορά τεχνογνωσίας και ακόμα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και μάλιστα κατά προτεραιότητα των περιοχών αυτών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση λόγω οικονομικής ανασυγκρότησης», ανέφερε σημειώνοντας πως το σημερινό συνέδριο είναι η αρχή ενός δημοσίου διαλόγου που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου και στοχεύει την κατάρτιση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης με άξονες την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, και θα περιλαμβάνει προτάσεις άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες με βάση τις προτεραιότητες και τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους.

Διευκρίνισε δε ότι η μελέτη θα γίνει υπό την επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργου Πετράκου, θα λάβει υπ’όψιν της και ένα πλήθος ευρημάτων από μελέτες εθνικής εμβέλειας που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από άλλους διακεκριμένους ερευνητές, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, ο τουρισμός Γ’ ηλικίας και ιαματικά λουτρά, η διαχείριση υδάτων άρδευσης κ.λπ., ενώ θα ληφθούν υπόψη όλες οι διεξαχθείσες μέχρι τώρα μελέτες της Περιφέρειας για την περιοχή, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων ή προσωπικοτήτων.

Χρήστος Τριαντόπουλος για αποκατάσταση πυροπλήκτων

Ακολούθησε η τοποθέτηση του υφυπουργού Κρατικής Αρωγής, Χρ. Τριαντοπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και δήλωσε: «Είμαστε εδώ και συμβάλλουμε για να μπουν οι βάσεις για ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή μετά την περσινή καταστροφή. Λόγω της κλιματικής κρίσης έχουν αυξηθεί οι πιέσεις των ακραίων φαινομένων στη χώρα μας. Αυτό που προκύπτει και θέτουμε ως προτεραιότητα, είναι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, δομικές αδυναμίες, παθογένειες, και πράγματα που δεν είχαν προσεγγιστεί την προηγούμενη περίοδο. Στην Ηλεία έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομής, με σημαντικότερο τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, άρα ερχόμαστε να χτίσουμε πάνω στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ως προς τις υποδομές που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση κα να προκύψουν, μεσα από τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, κι άλλα ζητήματα με μια οραματική διάσταση που θα δώσει στην Αρχαία οΛυμπία προστιθέμενη αξία στην αίγλη που υπάρχει και συνθήκες ευημερίας για τους κατοίκους της περιοχής. Η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση να συνεισφέρει σε αυτό το πλάνο και να το στηρίξει χρηματοδοτικά με την αξιοποίηση πολλαπλών πηγών όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εθνικών πόρων.

Ν. Φαρμάκης: «Οι σκέψεις μας για τη Δυτική Ελλάδα του 2030 συντονίζονται»

Στη συνέχεια μίλησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην περσινή καταστροφική πυρκαγιά και στις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της, επισημαίνοντας πως ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας –κατεξοχήν αγροτικής περιοχής- υπέστη ένα πολύ μεγάλο χτύπημα.

«Δεν ήταν μια φυσική καταστροφή σε μία ανεπτυγμένη και εύρωστη περιοχή, αλλά για μία περιοχή που επί πολλά χρόνια ζει κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Κατά συνέπεια, το πλήγμα που υπέστη η Ηλεία είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο οι αριθμοί υποδηλώνουν. Είναι και χτύπημα ευρύτερα οικονομικό, αλλά και ηθικό και κοινωνικό» δήλωσε και στη συνέχεια παρέθεσε συνοπτικά όσα έκανε η περιφέρεια για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών και τη θωράκιση της πυρόπληκτης περιοχής, προσθέτοντας πρέπει να καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας.

«Δεν γίνεται να αφήσουμε αυτή τη φορά τίποτα στην τύχη. Και δεν γίνεται, μία περιοχή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας να μην προσφέρει αυτά που πραγματικά μπορεί στην ίδια τη χώρα και την εθνική οικονομία. Θα το πω, όπως το αισθάνομαι: Έχουμε στα χέρια μας μία χρυσοφόρα περιοχή και ως κράτος δεν την έχουμε αξιοποιήσει καθόλου. Είναι λοιπόν, πραγματικά πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μου να αντιλαμβάνομαι ότι ακριβώς αυτή η αλήθεια έχει γίνει κτήμα της σημερινής κυβέρνησης και ότι τα στελέχη της, βρίσκονται εδώ, έτοιμα να συνδράμουν στη διαμόρφωση μίας νέας εποχής για την Ηλεία(…) Όλοι μαζί στοχεύουμε λοιπόν στην Ηλεία του 2030 με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία», είπε και τεκμηρίωσε την επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας ως σημείου αναφοράς.

«Είναι απολύτως λογικό και κατανοητό γιατί η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του σχεδίου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που μπήκε στον πυρήνα και του δικού μας σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία προβάλλεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως “OlympianLand”, δηλαδή “Ολυμπιακή Γη”. Γιατί η Αρχαία Ολυμπία εγκολπώνει μία τεράστια ιστορία με παγκόσμια λάμψη, που αντίστοιχη ελάχιστα μέρη στον πλανήτη έχουν. Η Ολυμπία λοιπόν, αυτή η παγκόσμια πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορεί να είναι ο πολύ γερός πυλώνας πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί το σχέδιο ανάπτυξης της Ηλείας, ένα σχέδιο που πρέπει να λάβει τον χαρακτήρα εθνικής προσπάθειας», εξήγησε και παρέθεσε τους βασικούς άξονες που πρέπει να διέπουν το σχέδιο.

«Πιστεύουμε πως το σχέδιο αυτό πρέπει να στηρίζεται σε πέντε άξονες:

  1. Ανάδειξη και προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και αθλητικού αποθέματος της Ηλείας.
  2. Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
  3. Βελτίωση της προσπελασιμότητας και του δικτύου υποδομών
  4. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και τον τουρισμό
  5. Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης σε τομείς αιχμής», ανέφερε και επισήμανε πως ο βασικός στόχος είναι η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από ένα σχέδιο που θα έχει πολλά επίπεδα και θα κλιμακώνεται στον χρόνο.
  6. «Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω και σήμερα: Η ιστορία και η φύση έχουν προικίσει την Ηλεία με μοναδικό τρόπο. Σε αυτή την προίκα εμείς πρέπει να προσθέσουμε την Ηλεία της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικής ανάπτυξης, την Ηλεία της εξωστρέφειας και του τουρισμού, την Ηλεία των ανθρώπων», κατέληξε.

Γ. Γεωργιόπουλος: «Αυτό είναι το όραμά μας για την Αρχαία Ολυμπία»

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωγιόπουλος, αφού μίλησε για το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, το οποίο «δεν αποτελεί μεμψιμοιρία να διαπιστώσουμε πως αυτό το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί», υπενθύμισε πως το καλοκαίρι του 2021 η Αρχαία Ολυμπία μεγάλη καταστροφή σε σπίτια και στην αγροτική παραγωγή.

Όσον αφορά την υπό διαμόρφωση μελέτη, ο κ. Γεωργιόπουλος, ανέφερε πως ο δήμος μπορεί να συνεισφέρει με σειρά μελετητικών κειμένων και στρατηγικών σχεδίων που έχει εκπονήσει, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός πρέπει να περιλάβει δύο παραδοχές: ότι πρόκειται για μια περιοχή με τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά με χρόνια υστέρηση και βασικές ελλείψεις και δύο πυρκαγιές σε 15 χρόνια που αποσάθρωσαν τον παραγωγικό ιστό και τη συρρίκνωσαν δημογραφικά, άρα θέλει δεκαετή σχεδιασμό, και ότι ο σχεδιασμός για την Αρχαία Ολυμπία πρέπει να είναι οραματικός.

Στη συνέχεια παρέθεσε τους άξονες, όπως προκύπτουν μέσα από τον χαρακτήρα της, την ιστορία της, τη φυσιογνωμία της περιοχής, και στάθηκε στα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν, όπως ένα αθλητικό κέντρο που να μπορεί να φιλοξενήσει και διοργανώσει αθλητικές εκδηλώσεις, μια υποδομή-πολυχώρο πολιτισμού και παιδείας, μια αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση του ολυμπιακού τοπίου, τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με την Ολυμπία, την κατασκευή δρόμου που θα ενώνει την Ολυμπία με τη θάλασσα, και τη σύνδεση με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Πελοποννήσου μέσω Αρκαδίας.

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με προτάσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως η μετατροπή των οροπεδίων της Φολόης 50 χιλιάδων στρεμμάτων σε αρδευόμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στην αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Τέλος, πρότεινε τη συγκρότηση ενός Μηχανισμού Παρακολούθησης εκπόνησης και κυρίως υλοποίησης αυτού του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα Διαχείρισης (Ad hoc) -κάτι σαν Αναπτυξιακός Οργανισμός- στον οποίο θα συμμετέχουν τα συναρμόδια Υπουργεία, η Αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, το Επιμελητήριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος